Actualitate
Albaiulianul Mihai Pandelea, acuzat că a ucis cu sânge rece o tânără de 23 de ani, ajunge în fața judecătorilor în 16 mai
Albaiulianul Mihai Pandelea, care e acuzat că a ucis-o cu sânge rece pe Alina Tănăsie, o tânără de 23 de ani originară din Drobeta Turnu Severin, are primul termen de judecată în 16 mai. Crima s-a produs în noaptea de 2 spre 3 februarie, iar inculpatul a fost arestat preventiv în acest timp.
Tribunalul Alba a publicat pe portal soluția pe scurt, care arată că rechizitoriul a fost legal întocmit, iar Pandelea, care e acuzat de omor și furt calificat, va ajunge pentru prima dată în fața judecătorilor în 16 mai. Instanța învederează că, la proces, prezența lui Tănăsie Constantin, tatăl fetei, este obligatorie. Acesta se poate constitui parte civilă.
”În baza art. 346 alin. 2 Cod procedură penală constată legalitatea rechizitoriului cu nr. 118/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a administrării probelor, precum şi a efectuării actelor de urmărire penală privind pe inculpatul Pandelea Mihai Răzvan, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de omor prev. de art. 188 alin.1 Cod penal şi furt calificat prev. de art. 228 alin.1 Cod penal, art.229 alin.1 lit.b Cod penal. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Pandelea Mihai Răzvan şi fixează termen la data de 16 mai 2016, complet C4 JCP+C4 fond, termen pentru când urmează a fi citaţi inculpatul Pandelea Mihai Răzvan din Penitenciarul Aiud, cu menţiunea prezenţa obligatorie şi moştenitorul legal al victimei, numitul Tănasie Constantin, cu menţiunea că se poate constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanței.
Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat faptul că, în noaptea de 2/3 februarie 2016, în timp ce se aflau într-un apartament situat în municipiul Alba Iulia, judeţul Alba, unde locuia cu chirie victima, Mihai Răzvan Pandelea i-a aplicat mai multe lovituri cu două cuţite, în zona gâtului, leziuni care au condus la decesul acesteia.
Ulterior, el a sustras mai multe bunuri personale ale tinerei, respectiv o tabletă, trei telefoane mobile, o geantă personală conţinând portofel, card bancar, acte de identitate şi alte înscrisuri, luând cu el şi cuţitele cu care a comis fapta, în scopul de a acoperi urmele infracţiunii.
Tânăra a fost găsită de un prieten, a doua zi, prăbușită pe podeaua dormitorului.
Pandelea și-a recunoscut fapta în fața procurorilor și a spus că o regretă.

Actualitate
Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri BCG, împotriva hepatitei și DTPa: A fost lansată licitatia de peste 150 de milioane de lei
Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri BCG, împotriva hepatitei și DTPa: A fost lansată licitatia de peste 150 de milioane de lei
Ministerul Sănătății a lansat în SICAP trei licitații privind achiziția de vaccinuri BCG, împotriva hepatitei și diftero-tetano-pertussis acelular, în valoare totală de până la 155 de milioane de lei.
Ministerul vizează achiziţia a 400.000 de doze de vaccin BCG, cu o valoare totală estimată la 2.532.000 lei. Contractul va avea o durată de şase luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 26 iulie.
În ce priveşte a doua licitaţie, cantitatea care face obiectul acordului cadru este de minim 130.000 doze de vaccin hepatitic B pediatric şi maxim 954.000 doze, la o valoare totală estimată între 3.109.600 – 22.819.680 lei.
Durata contractului este de patru ani, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 iulie.
În ce priveşte furnizarea vaccinului combinat diftero – tetano – pertussis acelular (DTPa), adsorbit, cu conţinut scăzut de antigene, frecvenţa atribuirii contractelor subsecvente este semestrială şi în funcţie de necesităţile autorităţii contractante şi de disponibilitatea fondurilor necesare achiziţiei. Cantitatea care face obiectul acordului cadru este de minim 200.000 doze, respectiv maxim 820.000 doze, la valori totale estimate între 32.192.000 – 131.987.200 lei.
Durata contractului este de patru ani, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 28 iulie.
În vederea evaluării celor trei licitaţii, preţul ofertelor reprezintă 80%, iar termenele de livrare ofertate 20%, scrie Agerpres.
Sursa: dcnews.ro
Actualitate
Rabla pentru Electrocasnice 2022: Bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape, epuizat în aproximativ două ore şi jumătate
Rabla pentru Electrocasnice 2022: Bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape, epuizat în aproximativ două ore şi jumătate
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Fondului pentru Mediu, bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore şi jumătate de la lansare.
Solicitanţii persoane fizice au generat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, astfel: 25.695 vouchere pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare; 24.096 vouchere pentru categoria maşini de spălat rufe; 12.709 vouchere pentru categoria maşini de spălat vase.
Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în şedinţa Comitetului de Avizare de marţi, 28 iunie 2022, şi publicate pe site-ul AFM.
Ulterior, solicitanţii se vor putea prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.
Sursa: digi24.ro
Actualitate
Tichetele de activități casnice: Guvernul a aprobat normele de aplicare
Tichetele de activități casnice: Guvernul a aprobat normele de aplicare
În cursul zilei de joi, Guvernul de la București a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.
Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.
Tichetul de activităţi casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.
Preschimbarea în bani a tichetelor, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.
Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului. La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de tichete de activități casnice, valoarea minimă a contribuției lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat și al sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va achiziţiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, iar până la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operaţională, facilitând astfel relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Persoanele fizice care îşi doresc să utilizeze tichete de activităţi casnice în activitatea lor vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Guvernul a reglementat modul în care persoanele fizice (prestatori casnici) pot desfășura activități casnice în beneficiul altor persoane fizice (beneficiari casnici) și remunerarea acestora în tichete de activități casnice, prin derogare de la Codul Muncii. Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei. Remunerarea se realizează exclusiv în baza tichetelor de activităţi casnice, al cărui număr este stabilit de comun acord între cele două părţi. Contravaloarea muncii prestate se negociază în funcție de intensitatea și durata activităților casnice prestate, neexistând corelarea între valoarea tichetului şi ora de muncă prestată.
Măsura introdusă prin intermediul legii dorește să formalizeze relațiile ocazionale de muncă deja existente, însă într-un mod simplificat, astfel încât înregistrarea beneficiarilor casnici, a prestatorilor casnici şi a plăţilor dintre aceștia, prin intermediul tichetelor, să fie cât mai facilă, flexibilă şi nebirocratică.
Angajatorii publici și privați pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activități casnice angajaților proprii.
Legea privind reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Reforma va fi implementată, gradual, în perioada 2022-2026 și constă în asigurarea cadrului legal și în operaționalizarea unei platforme electronice gestionată de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.
Sursa:
-
Actualitateacum 12 ore
O nouă eroină în Ucraina: O capră a declanșat o capcană explozivă care a rănit aproape 40 de ruși
-
Ştirea zileiacum 11 ore
LIVE VIDEO| Parada absolvenților și festivitatea de absolvire a promoției 2022 a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
Medic legist din Alba condamnat pentru infracţiuni rutiere: Ce pedeapsă au decis magistrații
-
Sportacum 12 ore
La Mangalia, Atomic Beach Volleyball Camp 2022 – tabără organizată de clubul din „Mica Romă”
-
Sportacum 12 ore
Juniorii de la LPS Sebeș, în atenția divizionarelor terțe Metalurgistul Cugir și CSU Alba Iulia
-
Sportacum 10 ore
Ana Rodean și echipa CS Unirea Alba Iulia – aur la naționalele de marș | Mihaela Acatrinei – argint, Georgiana Jid – bronz
-
Actualitateacum 23 de ore
ANAF crește numărul echipelor de control pe teren: Peste 500.000 de contribuabili şi firme vor fi verificați
-
Ştirea zileiacum 2 ore
Avertizare imediată COD GALBEN de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia: Alte 7 calculatoare au fost livrate și proiectul „Primul meu calculator” continuă
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| ISU Alba, pe podium: Pompierii Ioan Popa și Mihai Avram, locul I și II la competiția „Cel mai puternic pompier” de la Brașov
-
Ştirea zileiacum 8 ore
25 iunie 2022, COVID-19 în Alba. Șase noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 10 ore
Pensii 2022: Cine poate cere recalcularea pensiei și care sunt documentele necesare