Rămâi conectat

Actualitate

Alba: vor fi reactivate proiectele pentru infrastructura rutieră ale ex-ministrului Orban

Publicat

în

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi,  a fost azi în  judeţul Alba, într-o vizită de suport electoral al candidatului USL la preşedinţia CJ Alba, Teodor Atanasiu. Totodată ministrul Silaghi a colectat problemele întâlnite în teritoriu, atât la autostradă cât şi la drumurile naţionale. Astfel, la Cugir a luat din nou act de doleanţa primarului Adrian Teban de a crea acestui oraş acces la coridorul IV Pan-European. “Trebuie analizată propunerea primarului Teban care în 14 mai 2012, la o săptămână după instalare, a şi trimis adresă guvernului Ponta, în acest sens. Este nedrept ca accesul să se facă în dreptul unei comune cu nici 3000 de locuitori iar oraşul Cugir, cu 30.0000 de locuitori să fie văduvit de această intrare/ ieşire de pe autostradă. Este un proiect făcut pe fonduri europene, unde este mai greu de intervenit dar intervenţia noastră va fi justificată” a declarat ministrul Silaghi. Tot cu referire la Cugir, ministrul Transporturilor a spus că va fi reactivat proiectul de reabilitare a DJ 704 ce va fi depus de „viitorul preşedinte al CJ Alba, din partea USL,  prietenul meu Teodor Atanasiu”  ce presupune o legătură cu Transalpina, prin unirea cu DN 67 C, pentru revigorarea turistică a zonei.

Ministrul Transporturilor a spus că se va găsi finanţare şi pentru realizarea drumului expres Sebeş – Turda, care va lega autostrăzile Transilvania şi Colidorul IV Nădlac – Bucureşti între judeţele Alba şi Cluj. Drumul va avea o lungime totală de 74 de kilometri, din care 65 de kilometri pe teritoriului judeţului Alba cu două benzi de circulaţie pe sens. Teodor Atanasiu a precizat că acest proiect este mult mai rapid de realizat, din punct de vedere financiar, decât un proiect nou pentru un alt tronson de autostradă.  „Studiul pentru  şoseaua expres este deja făcut şi vom găsi surse pentru finanţare după 2014” a spus Atanasiu.

„Vechiul ministru, mă refer la dl Berceanu, a ţinut toate proiectele şi studiile de fezabilitate pe care le făcuse  ministrul Ludovic Orban în sertar, el luând totul de la zero.  Noi nu dorim să luăm totul de la zero, dorim să continuăm lucrările începute, ar fi şi un semn de prostie din partea noastră să întrerupem lucrările acum când vine vara şi frontul de lucru este asigurat. Judeţul Alba are doar o singură pagină cu proiecte în derulare şi trei pagini cu proiecte în pregătire, cu finanţare după 2014. Alba va fi o placă turnantă a transportului rutier pentru România. Veţi avea o autostradă şi câteva şosele rapide care vor duce la o dezvoltare economică corespunzătoare pentru judeţ” a mai spus Silaghi.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Teodor Atanasiu a precizat că bugetul pentru 2012 nu a fost prevăzut cu sume pentru reabilitarea drumurilor ce duc în Munţii Apuseni. Ministrul Silaghi a declarat că va relua împreună cu ministrul de la Turism, Eduard Hellvig, programul de reabilitare a drumurilor judeţene cu detinaţie turistică din judeţul Alba, proiect al fostului preşedinte al CJ Alba, Teodor Atanasiu.

Ministrul Transporturilor a spus că în septembrie va fi inaugurat oficial Transalpina pentru care obţinerea avizului de mediu nu este o problemă. „Şi DN 74 este cuprins în bugetul pe 2012 cu termen de finalizare aprilie 2013. Trebuie să vedem ce drumuri mai cuprindem în bugetul pe 2013.Nu vrem să oprim nicio lucrare, cum s-a mai zvonit, vom continua toate lucrările şi vrem să fim un partener loial faţă de toate companiile care execută, dar vrem să-şi respecte toate termenele de dare în folosinţă. Nu luăm nimic de la zero, cum a făcut  dl Berceanu” a subliniat Silaghi.

 Referindu-se la coridorul IV Pan European, ministrul Transporturilor a spus că acesta are un grad de execuţie de 16% şi sunt mici probleme din cauza companiei care executa lucrări pe linia ferată. „S-au angajat că lucrează pe 3 schimburi să recupereze întârzierile” a spus ministrul. „Nu ne gândim să întrerupem culoarul Pan European sau să-l modificăm pentru că tot ce s-a negociat cu Comisia este foarte greu de modificat, aproape imposibil. Ar însemna să ne oprim şi să mai negociem 6 luni cu Comisia Europeană, nu avem acest interes, avem interes să continuăm lucrările şi să mărim gradul de absorbţie a fondurilor” a subliniat Silaghi.

Referindu-se la autostrada executată de Bechtel, ministrul Silaghi a declarat că Guvernul Ungureanu s-a angajat să plătească 240 milioane de lei până la sfârşitul lunii mai 2012 „dar nu am plătit decât 98 milioane de lei, atât era în puşculiţa ministerului. De miercuri încolo, voi discuta  cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Finanţelor Florin Georgescu pentru a identifica sursele de finanţare pentru  le da diferenţa de necesară bani”.

Nicoleta Idita-Tomuţa

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Publicat

în

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Proiectul de lege prin care angajaţii din România şi foştii salariaţi vor avea acces, online şi neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), a fost promulgat, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit legii, angajaţii vor putea vedea, oricând, informaţiile privind contractele de muncă şi vechimea, dar şi dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. Guvernul are la dispoziţie 60 de zile să implementeze modificările aduse legii, conform reporterului Observator Larisa Bernaschi.

De asemenea, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, modifică şi completează art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003). Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.
Proiectul elimină cozile şi drumurile inutile

„Proiectul adoptat astăzi, iniţiat de mine în 2021, aduce normalitatea în România, oferind angajaţilor posibilitatea de a accesa online datele din Registrul de evidenţă a salariaţilor. Vor avea, astfel, dovada vechimii în muncă, iar în acelaşi timp vor putea să se asigure că le-au fost plătite de către angajator toate contribuţiile. Practic, proiectul repară o rotiţă defectă de pe piaţa muncii. În prezent, pentru a obţine dovada vechimii în muncă, salariaţii fie trebuie să facă drumuri la inspectoratele teritoriale de muncă – ceea ce înseamnă stat la cozi, numere de înregistrare, timp pierdut şi drumuri inutile -, fie apelează la foştii angajatori.

Proiectul elimină toate aceste probleme, oferindu-le acces online, în doar câteva click-uri. Sper doar ca Executivul, în sarcina căruia pică implementarea sistemului pentru accesul online, să nu tărăgăneze procedura şi să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

La ce date vor avea acces angajaţii în REVISAL

Pe de o parte, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Pe de altă parte, Revisal va fi accesibil online pentru salariaţi şi foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.

De asemenea, vechimea în muncă şi/sau în specialitate va putea fi dovedită şi cu extrasul generat online, document cu putere juridică.

”Odată promulgată legea de către preşedintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui să adopte o hotărâre de guvern, în termen de 60 de zile, prin care să stabilească procedura de acces online în Revisal, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă şi/sau în specialitate”, mai precizează USR.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Publicat

în

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Primul caz de variola maimuței a fost anunțat de către Grecia, în cursul zilei de sâmbătă, la un turist român, de 29 de ani, care a călătorit în vacanță din Marea Britanie în Kefalonia, împreună cu iubita lui. În urma testelor, rezultatul acestora a arătat că acesta are varicelă, nu variola maimuței, arată un comunicat al Ministerului Sănătății de la Atena.

Inițial, pacientul a fost prezentat drept un turist britanic. Televiziunea SKAI a anunțat însă că este vorba despre un român în vârstă de 29 de ani, care a călătorit din Marea Britanie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Într-o examinare de laborator a unei probe din cazul suspect al bărbatului care este tratat la Spitalul Attikon, nu a fost detectat niciun virus de variola maimuței, în timp ce proba a fost pozitivă la două teste repetate pentru virusul varicelei.”, a anunțat Ministerul elen al Greciei, care precizează că erupțiile cutanate care au apărut pe corpul pacientului sunt din cauza varicelei.

Atât românul, cât și iubita lui, care e suspectă asimptomatică, sunt tratați în camere cu presiune negativă la spitalul din Atena.

Cei doi au fost aduși sâmbătă seara târziu din Kefalonia, în camere barice, izolați, cu un avion, și internați la Attikon.

Potrivit Ministerului Sănătății din Grecia, examinările testelor românului au fost efectuate la Laboratorul de Referință (Laboratorul de Microbiologie, Școala de Medicină AUTh) pentru Variolă și la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului Attikon.

„Virusul varicela, deși conține variola sintetică, este diferit de virusurile care provoacă variola sau variola maimuței. Există o legătură între simptome și apariția leziunilor cutanate cauzate de varicelă și variolă, sau variola maimuței.”, mai precizează autoritățile elene.

„Variola a fost eradicată din rândul populației umane din 1980, în timp ce varicela este o boală comună care provoacă aproximativ 4 milioane de infecții la copii. Există un vaccin disponibil pentru varicelă și provoacă o boală mai ușoară decât variola.”, mai spune sursa citată.

Sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Publicat

în

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională, a declarat faptul că dobânzile la credite vor continua să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, o să continue să crească până la sfârșitul anului.

„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a spus Vasilescu, la Antena 3, întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile la credite, până la finalul acestui an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Vasilescu consideră că soluția mutării de la ROBOR la indicele IRCC nu e una perfectă.

„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China, spune Vasilescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare