Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Alba Iulia: Vestigiile romane din zona Custozza vor fi puse în valoare cu fonduri europene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

  *Aviz favorabil din partea AMPOR

Scriam în urmă cu doar câteva zile că Primăria municipiului Alba Iulia este hotârătă să restaureze şi să valorifice în beneficiul cetăţenilor vestigiile romane din castrul Legiunii a XIII-ea Gemina, descoperite în zona Custozza cu ocazia lucrărilor de reabilitare a centrului istoric al municipiului reşedinţă de judeţ. De aceea administraţia locală a înaintat Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional o siolicitare pentru introducerea unor activităţi noi în proiect astfel încât să poată fi finanţate lucrările de restaurare şi punere în valoare din sumele economisite în urma licitaţiilor din acest proiect. Ieri Primăria Alba Iulia a primit acordul de principiu favorabil din partea AMPOR. Sectoarele care au făcut obiectul solicitării de punere în valoare prin conservare şi restaurare cu bani rezultaţi din economiile în valoare de 19 000 000 lei fără TVA la obiectul de baza al proiectului:
*Zona drumul roman N-S (Via Principalis) – adiacent străzii Mihai Viteazul;
*Zona grupului Sanitar – între clădirea Ierihon şi statuia lui Mihai Viteazul;
*Parcul Custozza – clădirea comandamentului Legiunii a XIII – a Gemina (jumătatea nordică a acesteia)
„În baza acordului favorabil al AMPOR în perioada imediat următoare se vor face demersurile necesare pentru contractarea serviciului de elaborare a documentaţiei tehnico-economice din care va rezulta costul necesar pentru activităţile de punere în valoare a obiectivelor menţionate mai sus. Prin elementele de temă se vor solicita variante alternative de realizare, existând posibilitatea certă ca proiectanţii intraţi în competiţie să ofere soluţii diverse şi atrăgătoare din toate punctele de vedere, iar ulterior această documentaţie trebuie avizată de Ministerul Culturii.
Din cauză că unii politicieni şi-au atribuit în mod constant dreptul de a face consideraţii răuvoitoare la adresa acestui proiect în totală lipsă de documentare suntem nevoiţi să combatem o dată în plus cu argumente de necombatut afirmaţiile acestora.
Încă de la elaborarea în scris, acest proiect a avut un caracter integrat de punere în valoare a interiorului Cetăţii şi a cuprins în bugetul aprobat costuri de cercetare suplimentare în eventualitatea descoperirii unor vestigii istorice. În plus toate demersurile actuale sunt în strânsă concordanţă cu Raportul cercetărilor arheologice intreprinse de specialişti ai Muzeului Unirii şi nu numai. Cei care spun că acest proiect a fost lipsit de viziune afirmând cu obstinaţie că toţi cei care au muncit au omis filonul cercetării arheologice comit o eroare permanentă şi îndârjită. Afirmaţia conform căreia evoluţia actuală a proiectului se datorează exclusiv societăţii civile este un argument politicianist care nu mai surprinde pe nimeni. Această negare înverşunată inventată şi patentată în laboratoare politice nu face decât să arate totala lipsă de cunoştinte a celor care o practică în materie de proiecte europene. Le reaminitim că ar fi fost imposibilă câştigarea acestui proiect, definirea concretă a activităţilor, invocând doar dorinţa de a restaura ceea ce ar fi fost posibil să se descopere. Nu aveam nicio şansă dacă am fi propus cheltuieli nemăsurabile, măsuri şi operaţiuni care să nu se regăsească pe o planşă tehnică. Să ceri cuiva să evalueze şansa ca tu să descoperi o comoară şi să te finanţeze pentru asta nu se pliază pe argumentele analitice ale Uniunii Europene. Definirea activităţilor proiectului a fost vitală, dar nu a înlaturat niciodată posibilitatea punerii în valoare a vestigiilor istorice.
Izul acuzelor scrise de oameni plătiţi să facă asta, a fost risipit de nenumarate controale şi verificări intreprinse pe toate proiectele implementate de Primăria Alba Iulia. Politicieni purtând haina societăţii civile îngrijoraţi de zgomotul şantierelor din Alba Iulia, un zgomot productiv şi benefic oraşului, nu vor convinge.
Solicităm aşadar mai multă decenţă celor care vorbesc de departe despre o Cetate care ne este dragă nouă, albaiulienilor”, se arată în comunicatul de presă remis de Primăria municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea