Rămâi conectat

Actualitate

Alba Iulia: Potrivit noului regulament de funcționare al teraselor – orar prelungit în week-end

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Serviciului Public ”Administrarea patrimoniului local” a finalizat noul Regulament privind amplasarea, organizarea și funcționarea teraselor sezoniere în municipiul Alba Iulia.

Pentru ca acest tip de activitate să se deruleze în condiții civilizate și să dea un aspect plăcut zonelor în care se desfășoară, s-a încercat stabilirea unei reglementări cât mai exacte care să poată acoperi (pe cât posibil) toate sau marea majoritate a problemelor apărute în activitatea de zi cu zi în acest domeniu. Regulamentul se aplică pentru toate terasele sezoniere de pe raza municipiului, excepție făcând cele amplasate pe terenurile din zona istorică – Cetatea Vauban, pentru care există reglementări speciale.

Iată câteva dintre regulile impuse de administrația locală:

*Prin noul regulament se stabilește că terenurile aparţinând domeniului public sau domeniului privat al municipiului Alba Iulia pot fi ocupate ocazional, contra cost şi pe o perioadă determinată, fară licitaţie publică, pentru efectuarea comerţului stradal ocazional în faţa spaţiilor comerciale de alimentaţie publică autorizate, de către comercianţii autorizaţi pe fondul propriu de comerţ şi numai pentru amplasarea de terase sezoniere pentru desfacerea produselor de alimentaţie publică.

*În alte locuri decât în faţa punctului de lucru propriu – stabilite de către Serviciul Urbanism atribuirea terenurilor pentru amplasarea de terase sezoniere se va face prin licitaţie publică organizată potrivit legii, preţul de pornire al licitaţiei fiind echivalent cu taxa pentru terenul ocupat de terasele sezoniere, taxă care se stabileşte anual prin Hotărârea Consiliului Local privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale, alte taxe asimilate, taxe speciale, precum şi amenzile aplicabile.

*Perioada de funcţionare a teraselor sezoniere este cuprinsă între 1 aprilie – 31 octombrie iar în afara acestei perioade, maxim admise, beneficiarul va elibera domeniul public de toate elementele care au făcut obiectul amenajării terasei.

*Persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice care au deţinut în anii anteriori terase sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia şi nu şi-au respectat obligaţiile rezultate din contractele de închiriere sau din regulamentele în vigoare la acea dată şi/sau care au fost sancţionate în mod repetat pentru nerespectarea condiţiilor impuse nu vor mai primi aprobare pentru amplasarea de terase sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia.

*Terasele sezoniere trebuie să fie dotate cu umbrele sau copertine amplasate pe sol, fară a se deteriora pavimentul existent, de culoare albă, inscripţionate cu brandul – logo-ul turistic al municipiului Alba Iulia sau o altă soluţie agreată de către Primăria Municipiului Alba Iulia.

În situaţia în care umbrelele sau copertinele simt inscripţionate şi cu mesaje publicitare ale agentului economic care a amenajat terasa sau cu brandul firmei care a amplasat/furnizat umbrelele, deţinătorul terasei va achita taxa de publicitate la Direcţia Taxe şi Impozite Locale.

*Deţinătorii de terase sezoniere au obligația să respecte orarul de funcţionare a teraselor sezoniere stabilit prin LICL nr.7/2005 (până la ora 23.). La sfârşit de săptămână, programul de funcţionare poate fi extins până la ora 24.

*Se interzice: amplasarea teraselor pe carosabil, în parcări, pe spaţiile verzi şi în zonele verzi de aliniament; amplasarea de televizoare sau alte mijloace audio-video şi difuzarea de muzică; prepararea în aer liber a oricăror sortimente culinare; amplasarea frigiderelor şi a vitrinelor frigorifice în perimetrul terasei, cu excepţia celor destinate vânzării de îngheţată.

*În cazul amplasării teraselor pe trotuar, se va lăsa un culoar pentru circulaţia pietonală de minimum 1,5 m, cu excepţia B-dului Transilvaniei unde culoarul pentru circulaţia pietonală va fi de minimum 4 m.

*Funcţionarea terasei este condiţionată de existenţa unui grup social propriu, care trebuie să fie dotat corespunzător şi compartimentat pe sexe. Distanţa de la terasă la grupul social va fi de maxim 50 m.

Faptele săvârşite ca urmare a nerespectării Regulament sau neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin acesta constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei:

Sunt considerate contravenții:

– nerespectarea amplasamentului şi/sau a suprafeţei aprobate
– utilizarea altui mobilier decât cel autorizat
– nerespectarea orarului de funcţionare stabilit prin hotărâri ale Consiliului Local
– nerespectarea obligaţiei de a preda terenul liber de sarcini la încetarea activităţii şi/sau ca urmare a somaţiei de eliberare a amplasamentului
– ocuparea fară drept a domeniului public sau privat al municipiului Alba Iulia
– ocuparea domeniului public şi privat al municipiului Alba Iulia fără plata taxelor stabilite prin hotărâri ale Consiliului Local

Pe lângă sancţiunile contravenţionale principale se pot aplica şi următoarele sancţiuni contravenţionale complementare:
– suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor
– rezilierea unilaterală a contractului de închiriere
– ridicarea terasei sezoniere

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori din cadrul Serviciul Public Poliţia Locală a Municipiului Alba Iulia şi împuterniciţi ai Primarului Municipiului Alba Iulia.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea noul Regulamentului de amplasare, organizare și funcționare a teraselor sezoniere în municipiul Alba Iulia se află pe Ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 26 martie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război Citește și: Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 2024 Pensiile speciale în România sunt un subiect care continuă să stârnească dezbateri aprinse. Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea