Rămâi conectat

Actualitate

Alba Iulia: bătălia pe sondaje

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Înainte cu câteva zile de alegerile locale din 10 iunie asistăm la o adevărată bătălie care se dă pe sondajele de opinie în municipiul Alba Iulia. Cele două tabere care se luptă pentru a câştiga alegerile locale vehiculează diferite scoruri şi procente electorale care ar urma să fie atribuite de electoratul albaiulian. Cine are dreptate?
Pe de o parte, garanţia cuvântului unui institut cu renume în ceea ce priveşte studiile sociologice şi sondajele de opinie trebuie să primeze. Un sondaj CURS realizat la nivelul municipiului Alba Iulia îl creditează pe Mircea Hava cu prima şansă la câştigarea alegerilor locale. La o diferenţă de peste 30% faţă de contracandidatul său, actualul primar este aproape câştigător al unui nou mandat în fruntea administraţiei publice locale. Această alegere nu este deloc surprinzătoare, mai ales că Albă Iulia este unul dintre puţinele oraşe ale României care, în perioadă de criză, a renăscut. În această notă a fost dusă şi campania electorală a lui Hava. Accentul pus pe realizările din ultimii ani se pare că i-a fost de ajutor, mai ales că toate proiectele despre care acesta a vorbit în campania electorală sunt vizibile cu ochiul liber. Poate cea mai importantă realizare a acestuia este Cetatea Alba Carolina, care a fost refăcută şi are un potenţial turistic uriaş. Aceasta este dublată de investiţiile în infrastructură şi în reţeaua de utilităţi, precum şi atenţia acordată sprijinirii mediului economic local. Cu angajamentul asumat de a continua munca începută şi proiectele necesare albaiulienilor, Mircea Hava este favoritul cursei pentru alegerile locale.
În contra-pondere, contracandidaţii acestuia vorbesc despre alte sondaje de opinie care îi plasează pe aceştia imediat în urma actualului primar, citând institute obscure şi cercetări sociologice care, în realitate nu au existat. Este clar că cel mai bun sondaj de opinie este cel de pe 10 iunie, când albaiulienii vor merge la urne şi îşi vor alege favoritul. Va fi cea mai bună dovadă a tehnicilor de influenţare a electoratului, puse la cale de către unii candidaţi.
Vom compara rezultatele de la urne cu cele prezentate de candidaţii care repetă obsesiv în presa locală că sunt favoriţii albaiulienilor la alegerile din 10 iunie. Până atunci, singurul argument obiectiv este acela al directorului CURS, Cătălin Stoica, care a exprimat punctul său de vedere cu privire la informaţiile prezentate de către unii candidaţi în presa locală: „Sondajul realizat la nivelul municipiului Albă Iulia a evidenţiat o serie de caracteristici ale logicii competiţiei electorale în alegerile locale. Evident, aceste caracteristici sunt întâlnite şi în alte oraşe sau localităţi rurale din ţară. Spre exemplu, performanţele (sau contra-performanţele) primarului în funcţie pot conta mai mult pentru realegerea acestuia decât partidul sau alianţa politică din partea cărora candidează. Acest lucru se traduce în sintagma “în alegerile locale contează omul/candidatul mai mult decât partidul”. Fără îndoială, această sintagmă nu este universal valabilă. Dacă ar fi să mă refer la cazul oraşului Alba Iulia, datele sondajului nostru arată că majoritatea celor intervievaţi la sfârşitul lunii martie 2012 erau mulţumiţi (58%) sau foarte mulţumiţi (15%) de activitatea Primăriei în ultimii 4 ani. De asemenea, 69% dintre respondenţi susţineau în acelaşi sondaj că lucrurile în Alba Iulia merg într-o direcţie bună. Aceste opinii şi evaluări pozitive ale administraţiei locale din perioada 2008 şi 2012 vor influenţa, fără îndoială, opţiunile de vot în cursa pentru primăria oraşului. O precizare importantă: sondajul CURS a fost realizat la finele lunii martie 2012. De altfel, contrar a ceea ce se spune prin diverse cercuri la nivel local, este singurul sondaj pe care institutul nostru l-a realizat în Alba Iulia în perioada premergătoare campaniei electorale şi în perioada campaniei electorale”. (M.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât de mult alcool consumau românii acum 150 de ani: Ţăranii dădeau vin şi ţuică până şi copiilor mici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cât de mult alcool consumau românii acum 150 de ani: Ţăranii dădeau vin şi ţuică până şi copiilor mici Acum mai bine de o sută de ani, consumul abuziv de alcool făcea ravagii în satele româneşti. Rapoartele medicale ale vremii arată că în anumite regiuni peste 20% dintre localnici erau atinşi de alcoolism iar vinul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea