Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba, capitala industriei alimentare mari. Județul, în topul business-ului din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Alba, capitala industriei alimentare mari. Județul, în topul business-ului din România

În urmă cu zece ani, județul Alba era unul dintre județele de pluton pe harta business-ului României, puțin mai jos de mijlocul clasamentului, dar o investiție de 300 de milioane de euro a grupului german Daimler în cadrul unei fabrici la Sebeș și ambiția unor antreprenori din industria alimentară, însă și din zona producției de alimente de construcții au transformat județul Alba într-un lider al industriei prelucratoare din România.

Modelul de dezvoltare din Alba ar putea fi replicat în orice judeţ al României dacă atragerea de investitori ar fi o prioritate pentru administraţiile locale. Alba nu este un judeţ al multinaţionalelor, este un exemplu că investiţiile locale, în special cele din industria alimentară, cântăresc decisiv în economia unui judeţ. Chiar dacă nici Albalact, nici Elit Cugir, ambele în top zece fabrici, nu mai sunt companii antreprenoriale, dezvoltarea lor se vede astăzi în balanţa investiţională din judeţul Alba.

Cele mai mari zece fabrici din Alba au afaceri comparabile cu top zece unităţi din Timiş şi Dolj, dar diversitatea fabricilor din top zece este net superioară în judeţul din Transilvania. Timişul are la vârf unităţi exclusiv din industria auto, iar în Dolj investiţia Ford de la Craiova înclină balanţa, locul doi fiind la mare distanţă faţă de lider. La fel se întâmplă şi în Argeş, unde întreaga producţie a judeţului este dependentă de Dacia.

Analiza realizată de ZF ia în calcul judeţul în care este înregistrată compania, astfel că există situaţii în care sediul social să se afle într-un judeţ, dar unitatea sau unităţile de producţie să fie localizate în alte regiuni ale ţării. Este o situaţie întâlnită în special la firmele înregistrate în Bucureşti, cu sediile sociale, dar fără fabrici în Capitală.

Harta celor mai mari fabrici din fiecare judeţ arată cât de mult cântăresc investiţiile în economia locală, cum schimbă orice proiect de producţie dezvoltarea unei zone. Sunt şase judeţe în România – Mehedinţi, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Vaslui – unde liderul producţiei din judeţ are afaceri mai mici decât locul zece din judeţul vecin. Iar mai departe, lipsa investiţiilor se vede în viaţa oamenilor, în nivelul de trai, în depopularea unor localităţi întregi din România.

Sursa: zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea