Rămâi conectat

Actualitate

Ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea sinistraților alocate de Guvern și fonduri pentru reducerea șomajului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Joi, în ședința de Guvern, a fost aprobată o hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru persoane care se află în situaţii de necesitate ca urmare a inundaţiilor, a alunecărilor de teren şi a fenomenelor meteorologice deosebite, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

„Vom aproba astăzi, printr-o hotărâre de Guvern, promovată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, acordarea unor ajutoare de urgenţă în limita sumei de 6 milioane de lei pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure care se află în situaţie de necesitate ca urmare a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite”, a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ajutoarele au fost acordate pe baza solicitărilor instituțiilor prefectului din județele respective privind acordarea imediată a unor ajutoare umanitare de urgenţă, necesare pentru persoanele afectate de inundații.

Valoarea totală a ajutoarelor este de 767.700 lei, acestea constând în alimente (1.041 Kg de conserve de carne, 120 de Kg conserve de  pate de ficat, 2.200 de Kg de făină),  apă minerală (24.585 litri), materiale de construcții (117.825 tone de var, 385 tone de ciment, 29.017 mc de cherestea, BCA etc.), 15 locuințe modulare și dotarea aferentă a acestora: paturi, saltele, pături, lenjerie de pat, aragazuri şi butelii etc.

Pe lângă cele 15 locuințe modulare scoase de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, 19 persoane care au rămas fără adăpost în urma inundațiilor au fost găzduite în 6 locuințe  modulare care se aflau în custodia Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Transportul produselor până la destinaţie se asigură cu mijloace de transport puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sau de alte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

În urma fenomenelor hidrometeorologice din perioada 27 iunie – 5 iulie a.c., au fost afectate 302 de localități din 35 județe, precum și municipiul București, cele mai dificile situații fiind înregistrate în județele Bacău, Botoșani, Covasna, Neamț, Mureș, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Şefa Executivului a amintit că a mers, la începutul săptămânii, în zonele inundate şi a constatat că pagubele sunt foarte mari.

„Am mers, la începutul săptămânii, în zonele inundate, împreună cu mai mulţi colegi, am stat de vorbă cu oamenii. Pagubele produse de inundaţii sunt foarte mari şi oamenii se uită cu speranţă la noi, au nevoie să ştie că se pot baza pe noi şi să arătăm solidaritate faţă de ei, faţă de cele întâmplate. Am luat decizia să intervenim rapid”, a spus Dăncilă.

Ea a mulţumit forţelor de intervenţie de la MAI, MApN şi IGSU care „au acţionat prompt şi au oferit un sprijin imediat celor afectaţi”.

Pentru limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice au acționat, în medie zilnic, peste 11.000 lucrători MAI (pompieri, polițiști, polițiști de frontieră și jandarmi) cu aproximativ  4.300 de mijloace.

Efectivele MAI și autoritățile locale continuă intervențiile pentru înlăturarea efectelor  fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

Totodată, premierul a precizat că este nevoie „de o schimbare de optică” şi să se pună accentul mai mult pe prevenire, decât pe înlăturarea efectelor inundațiilor.

Din cauza efectelor fenomenelor extreme au fost evacuate preventiv, în toată această perioadă, 906 persoane. Inundațiile au afectat 792 locuințe, 575 anexe gospodărești, 16 obiective economice și sociale, 389 subsoluri, 2.877 curți, 86 autovehicule, 107 poduri/podețe, precum și tronsoane de pe 25 drumuri naționale, 26 drumuri judeţene şi 90 străzi/drumuri comunale.

În prezent, se mai înregistrează efecte în 20 localități din 18 județe (Alba, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Ilfov, Ialomița, Neamț, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea) și în mun. București,  fiind afectate 9 case,  30 curți, 50 gospodării, 9 poduri/podețe,  precum și 10 tronsoane de drum național, 13 tronsoane de drum județean și 1 sector de cale ferată. Rămân în continuare evacuate 76 persoane în  localitatea Băcel, jud. Covasna.

Fonduri pentru reducerea șomajului

Premierul Viorica Dănicilă a anunțat, joi, în ședința de Guvern, alocări de fonduri pentru reducerea șomajului și pentru inserția pe piața muncii a tinerilor absolvenți.

”Așa cum ne-am angajat în programul de guvernare, continuam măsurile pentru reducerea deficitului forței de muncă, identificat la nivel național, prin majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor. Avem pe ordinea de zi un proiect de act normativ prin care sprijinim angajatorii care incadreaza în muncă șomeri și persoane din grupuri vulnerabile, precum și pe cei care încheie contracte de ucenicie și stagiu. Majorăm de la de la 900 de lei la 2250 subvenția acordată angajatorilor care încadrează tineri absolvenți ai unor instituții de învățământ, absolvenți din rândul persoanelor cu handicap,  șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri unici susținători ai familiilor monoparentatle, persoane aflate în pragul pensionării, care își găsesc cu greu un loc de muncă. Cuantumul primei de activare acordate  șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, va crește de la 500 de lei la 1000 de lei. Venim în sprijinul angajatorilor care vor încheia contracte de ucenicie sau de stagiu. Aceștia vor beneficia la cerere pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie de o sumă în cuantun de 2250 de lei”, a declarat Viorica Dăncilă.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea