Rămâi conectat

Actualitate

Agricultura din România ar putea avea o CREȘTERE spectaculoasă. Cât de important este sectorul pentru economia noastră

Publicat

în

Agricultura din România ar putea avea o CREȘTERE spectaculoasă. Cât de important este sectorul pentru economia noastră

Agricultura, cel mai important sector economic din punctul de vedere al angrenării forţei de muncă, însă cu o pondere mică în PIB, de doar 4%, ar urma să crească din punctul de vedere al valorii adăugate brute (VAB) cu aproape 15% în 2021, după o cădere de 16% în 2020.

Datele sunt publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, iar în baza acestora guvernul propune rectificarea bugetară.

Sectorul agricol vine în 2021 după doi ani de scădere şi, după seceta din 2020, scăderea a fost de aproape 16% ca VAB. Datele de la Statistică arată că valoarea producţiei ramurii agricole, care include atât producţia vegetală, cât şi cea animală, dar şi serviciile agricole – semănat, întreţinere recolte, cules etc. – a scăzut cu 15,4% în 2020 faţă de anul trecut, informează Mediafax.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, valoarea producţiei agricole a fost de 81,4 de miliarde de lei în 2020, în scădere de la 90 mld. lei în 2019. Din aceasta, 52,8 mld. de lei a însemnat producţia agricolă vegetală, care a fost într-un picaj de 21,5%. Valoarea producţiei agricole zootehnice a fost de 26,7 mld. lei.

Acum guvernul speră ca agricultura să aducă 0,6 puncte procentuale din creşterea economică de peste 7% şi să crească şi ca pondere în PIB, de la 3,8% în 2020, la 4,2% în 2021.

Datele, precum şi condiţiile meteorologice arată că sectorul este, într-adevăr în expansiune. Ministerul Agriculturii a anuntat că recolta de până acum depăşeşte 15 milioane de tone, din care 11,3 milioane de tone de grâu, nivel record. Analiştii estimează o recoltă de peste 34 de milioane de tone în total în 2021.

Unul dintre avantajele agricole ale României, pe lângă suprafaţa mare cultivată, este clima, care permite ca recoltele să fie exploatate mai devreme decât în majoritatea ţărilor europene, iar fermierii români să poată veni cu preţuri mai bune mai devreme. Pe de altă parte însă, rămâne paradoxul deficitului comercial la produse agroalimentare: România exportă grâu şi importă aluat congelat.

Sectorul agricol român a scăzut constant în România în ultimii 30 de ani ca pondere în PIB, de la aproape un sfert din economie înainte de Revoluţie la 4% în 2021, însă nu ca urmare a restrângerii sectorului din punctul de vedere al producţiei, ci economia s-a modernizat şi a crescut. Cu toate acestea, sectorul agricol încă angajează aproape un sfert (22%) din forţa de muncă a ţării, pentru un input în economie de 4%.

Spre comparaţie, în Franţa sectorul agricol înseamnă 1,8% din PIB, dar angajează doar 2,6% din forţa de muncă.

Sursa: stiripesurse.ro

Publicitate

Actualitate

Plata facturilor la curent și gaze ar putea fi AMÂNATĂ cu 6 luni pentru consumatorii vulnerabili: Amendamentele, votate în Senat

Publicat

în

Plata facturilor la curent și gaze ar putea fi AMÂNATĂ cu 6 luni pentru consumatorii vulnerabili: Amendamentele, votate în Senat

Plata facturilor la curent și gaze ar putea fi amânată cu şase luni, la cerere, conform amendamentelor votate luni de Comisiile economice din Senat la OUG 118/2021. Proiectul de lege va fi discutat luni în plenul Senatului, informează Agerpres.

Comisiile economice reunite au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

contoPrintre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni a plăţii facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.

Electrica Furnizare Discount

Amendamentele aduse de PNL au prevăzut majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici.

„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele PNL.

OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ministrul de Interne: Cei care falsifică teste și certificate COVID-19 vor ajunge în pușcărie. Apetitul va scădea după primele condamnări

Publicat

în

Ministrul de Interne: Cei care falsifică teste și certificate COVID-19 vor ajunge în pușcărie. Apetitul va scădea după primele condamnări

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a afirmat că toate neregulile legate de certificatele de vaccinare vor fi aspru pedepsite. Persoanele care falsifică certificate verzi vor ajunge la pușcărie, a avertizat reprezentantul Guvernului.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, îi avertizează pe cei care falsifică documente că vor fi aspru pedepsiți deoarece reprezintă un pericol pentru comunitate.

„Îi avertizez că vor ajunge la pușcărie… Este inadmisibil să-ți bagi joc de cei din jurul tău”, a spus Lucian Bode.

Electrica Furnizare Discount

Ministrul de Interne crede că numărul infracțiunilor va fi în scădere după apariția primelor condamnări.

„Apetitul va scădea după ce vor fi primele condamnări”, a precizat ministrul Bode.

În prezent, în România se desfășoară numeroase anchete legate de suspiciuni legate de vaccinare și de obținerea certificatului verde.

Sursa: alephnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Mihai Bendeac, atac la antivacciniști: „Șoșoacă se va reproduce cu Mugur Mihăescu pentru a forma o nouă generație de oameni inteligenți în Danemarca”

Publicat

în

Mihai Bendeac, atac la antivacciniști: „Șoșoacă se va reproduce cu Mugur Mihăescu pentru a forma o nouă generație de oameni inteligenți în Danemarca”

Celebrul actor de comedie Mihai Bendeac este revoltat de faptul că oamenii nu se vaccinează anti coronavirus. El susține că rata de vaccinare scade exact acolo unde era cortina de fier.

„Vreau ca lăturile ce se vor deversa în secțiunea de comentarii a acestei postări să-mi (re)confirme că am dreptate. Celorlalți, cu dragoste, mă adresez din suflet. Muncesc de la 15 ani pentru cariera mea. Și îmi asum că istoria va reține acest clip. Dacă ce spun eu aici e ceva criminal, istoria va șterge întreaga mea muncă și mă va păstra ca “unul dintre acei nenorociți”. Eu mizez, însă, pe logică, rațiune, știință, medicină. Cu toată inima! A avea notorietate implică responsabilitate. Multă responsabilitate. Nu mă interesează câți români și/sau conturi false atacă această declarație a mea. Important este un singur lucru: în fața istoriei, eu îmi asum să fiu amintit cu aceste două minute și treizeci de secunde. Vă îmbrățișez! Aveți grijă de voi!

Electrica Furnizare Discount

Am auzit această tâmpenie: oamenii nu se vaccinează pentru că n-au încredere în conducători. Mie mi se pare o dovadă de imbecilitate. În momentul în care te confrunți cu o problemă globală tu spui: nu am încredere în conducătorii mei; există o țară pe care să o respecți? Mie îmi plac țările nordice. Într-o situație globală nu pot să mă raportez la acei conducători? Ce au făcut ăia? I-au îndrumat să se vaccineze. Dacă ar fi fost o rată de supraviețuire de 50% m-aș fi vaccinat sau nu? Despre asta e vorba.

Noi am investit niște bani ca niște oameni să stea 6 ani de zile, dacă nu mai mult, să stea să buchisească corpul uman.

Înseamnă că eu am rămas în istorie ca acel cretin care a spus treaba asta în timp ce peste 20 de ani Șoșoacă, împreună cu Bittman și cu Mugur Mihăiescu o să se ducă în Danemarca, unde nu o să mai fie niciun om și o să-și cumpere casă acolo.

Rata de vaccinare scade exact acolo era cortina de fier. Cu cât ne apropiem de această zonă de influență rusească vaccinarea scade. Șoșoacă se va reproduce cu Mugur Mihăescu pentru a forma o nouă generație de oameni inteligenți în Danemarca”, a spus Mihai Bendeac.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare