Rămâi conectat

Ştirea zilei

Adrian Teban: Înainte de a înființa astfel de fabrici prin tot felul de locuri din țară, ar trebui să avem grijă de cele înființate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Adrian Teban: Înainte de a înființa astfel de fabrici prin tot felul de locuri din țară, ar trebui să avem grijă de cele înființate

Adrian Teban, primarul orașului Cugir, a vorbit la Radio Unirea Fm, despre protestele municitorilor de la fabricile din oraș și despre problemele cu care se confruntă industria de apărare. Acesta s-a pronunțat în favoarea unei descentralizări.

„Uzina Mecanică și Fabrica de Arme sunt doi agenți importanți ai orașului, unde lucrează circa 2.000 de angajați. Aceste problemele ale industriei de apărare le-am semnalat la mai multe întâlniri cu factorii decizionali. Acestea se acumulează în timp și nemulțumirea oamenilor acum a explodat datorită faptului că creșterea prețurilor la energie este destul de consistentă iar salariile pe ultimele luni au rămas în urmă și oamenii, pe bună dreptate, au cerut o mai bună salarizare și condiții de muncă mai bune.

Din punctul meu de vedere cred că este nevoie de o strategie vis-a-vis de industria de apărare, aceasta supraviețuind din inerție pentru că noi producem încă aceleași produse pe care le făcea uzina în urmă cu mulți ani. Noi vindem pe piața civilă mai mult, asta înseamnă că este nevoie de o retehnologizare și este nevoie de o implicare a statului pentru aceasta. Dacă statul român nu mai are nevoie de industria de apărare să o calibreze pe ce e nevoie și să disponibilizeze restul activului pentru că să ții oamenii cu salarii care sunt de multe ori sub limita venitului minim nu este o chestiune în regulă și vedeți că până la urmă aceste nemulțumiri se acumulează și ele explodează pe bună dreptate”, a spus Adrian Teban.

Primarul Cugirului atrage atenția că statul nu ar trebui să uite tradiția fabricilor de aici și în loc să înființeze fabrici noi ar trebui avută grijă de cele deja existente.

„Fac un apel și pe această cale la factorii responsabili și mă refer la Ministerul Economiei și la Guvernul României să elaboreze această strategie pe industria de apărare pentru că este nevoie, vedeți ce se întâmplă în Ucraina, nu știi niciodată cum vor evolua lucrurile ori România trebuie să fie pregătită pentru situații de urgență și cred că este nevoie de o industrie de apărare care să fie capabilă.

Nu trebuie să uităm tradiția de la Cugir și trebuie să ținem cont că această fabrică este înființată din 1799, este una dintre cele mai vechi fabrici din Transilvania și trebuie să avem grijă și de această industrie de apărare și apelul meu este că înainte de a înființa astfel de fabrici prin tot felul de locuri din țară, ar trebui să avem grijă de cele înființate și să le acordăm importanța care o merită, pentru că evident sunt și probleme la nivel local vizavi de capacitatea de management, de alte lucruri, dar nu cred că putem arunca toată vina pe conducerile fabricilor și cei care au fost la nivel local fără să ținem cont și de implicarea ministerului.

Din punctul meu de vedere ar trebui avută în vedere și o descentralizare. Cred că acest Romarm ar trebui să-și restrângă activitatea la nivel comercial și să lase fabricile să desfășoare singure activitatea, poate în subordinea Ministerului Economiei, să fie mai descentralizată decizia, să fie mai mare responsabilitate”, a mai spus Teban.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea