Rămâi conectat

Curier Județean

Adrian Severin condamnat la închisoare cu executare, la 5 ani de la investigația sub acoperire a jurnaliștilor britanici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fostul europarlamentar, ministru de externe și vicepremier Adrian Severin a fost condamnat marți de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la o pedeapsă 3 ani și trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Adrian SeverinDNA s-a autosesizat în acest caz, după ce jurnaliști de la Sunday Times au dat publicității, în anul 2011, o investigație sub acoperire în care eroparlamentarul român accepta 100.000 de euro de la falșii lobby-ști pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Decizia ÎCCJ nu este definitivă.

Adrian Severin a fost trimis în judecată în septembrie 2013, fiind acuzat de fapte petrecute în perioada decembrie 2010 – martie 2011 în afacerea „bani pentru amendamente”

„La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

 

Ceilalți doi europarlamentari acuzați în afacerea „bani pentru amendamente”, Zoran Thaler, fost ministru sloven de externe și fostul ministru austriac de interne Ernst Strasser au demisionat imediat ce Sunday Times a dezvăluit scandalul. Adrian Severin a refuzat să demisioneze din Parlamentul European, deși Grupul Socialiștilor Europeni, din care făcea parte, i-a cerut acest lucru, grupul excluzându-l în final din rândurile sale. Politicianul român a susținut că nu a facut nimic „ilegal sau anormal”.

 

Adrian Severin are 62 de ani și a fost membru al Partidului Democrat (actual PDL) și al al Partidului Social Democrat, din care a demisionat în urma acestui scandal de corupție. (TB)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea