Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Admitere avocatură 2014: Astăzi s-au încheiat înscrierile. Cum se desfășoară examenul din acest an

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat, pe site-ul oficial, că înscrierile la examenul de primire în profesia de avocat (pentru dobândirea titlului profesional de avocat stagiar) si de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, sesiunea septembrie 2014, s-au făcut până astăzi, 18 august.

Examenul de admitere in profesia de avocat, care are loc în 15 septembrie, se va desfășura în acest an după noi reguli. Astfel, candidații vor trebui sa susțină o singura proba pentru a intra in Barou, si nu mai multe, cum se întâmpla pana acum.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Examenul consta in verificarea cunoștințelor juridice cu caracter preponderent teoretic, pentru dobândirea titlului profesional de avocat stagiar si cu caracter preponderent practic – aplicativ pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv.

Astfel, examenul se va desfășura prin susținerea unei probe tip grila, care cuprinde:

  • 100 de întrebări cu caracter preponderent teoretic, cate 20 de întrebări din fiecare materie de examen, pentru candidații pentru dobândirea titlului profesional de avocat stagiar;
  • 100 de întrebări cu caracter preponderent practic – aplicativ cate 20 de întrebări din fiecare materie de examen, pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv.

Materiile de examen sunt:

  • organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
  • drept civil;
  • drept procesual civil;
  • drept penal;
  • drept procesual penal.

Potrivit UNOR, întrebările din testul grila pot avea unul sau doua răspunsuri corecte, iar pentru fiecare întrebare corect soluționata, se va acorda un punct.

Reglementările stabilesc ca vor fi declarați admiși candidații care obțin in total cel puțin 70 de puncte, dar care reușesc sa adune si punctajul minim pentru fiecare disciplina de examen.

Potrivit UNOR, înscrierea la examenul de primire in profesie pentru dobândirea calității de avocat stagiar si pentru persoanele care au susținut examenul de definitivat in alte profesii juridice se va desfășura astfel:

Cererile de înscriere a candidaților la examen, se vor depune in intervalul 01 august 2014 – 18 august 2014 la secretariatul baroului la care candidatul urmează sa-si desfășoare activitatea in cazul in care va fi declarat admis.

Cererile vor fi însoțite de actele prevăzute in Regulamentul de examen.

In perioada 19 – 21 august 2014 barourile vor verifica dosarele de înscriere la examen iar rezultatul verificărilor se afișează conform prevederilor Regulamentului de examen. In perioada 23 – 25 august 2014 se vor soluționa contestațiile formulate de candidații cărora li s-a respins înscrierea la examen.

In cazuri temeinic justificate, cu aprobarea Comisiei Permanente a U.N.B.R., dosarul poate fi completat cu actele ce nu au putut fi procurate din motive obiective, cu cel mult 5 zile înainte de data examenului. Pentru candidații care au susținut examenul de licența in anul universitar 2014, se admite depunerea adeverinței de absolvire a examenului de licența fără ca aceasta sa fie însoțita de foaia matricola, daca unitățile de învățământ nu au emis diplomele de licența.

Sursa: Avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale Noua lege a pensiilor prevede că stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România și va elimina pensia anticipată fără penalizări. Potrivit legii, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea