Rămâi conectat

Politică Administrație

Actualul Parlament este cel mai ineficient din istoria post-decembristă, iar migrația senatorilor şi deputaţilor a atins cote record

Ziarul Unirea

Publicat

în

Actualul Parlament este cel mai ineficient din istoria post-decembristă, potrivit căruia migraţia senatorilor şi deputaţilor a atins cote record în acest mandat, potrivit unui studiu lansat luni de Institutul pentru Politici Publice (IPP). 

ParlamentDin cele 2.729 de proiecte legislative aflate pe agenda Parlamentului în ultimii patru ani, 68% au fost inițiate de senatori și deputați, dar doar 14% dintre acestea au reușit să devină legi, conform bilanțului realizat de Institutul pentru Politici Publice. Spre comparație, 82% din inițiativele Guvernului au fost adoptate.

Pe lista parlamentarilor cu zero inițiative legislative în patru ani de mandat îi găsim pe Sebastian Ghiță (fost PSD, actual PRU), Oana Niculescu Mizil (ex-PSD) și Aurel Nechita (PSD).

Elit - Gustul Desăvârșit

Din cei 588 de senatori și deputați care au intrat în Parlament în 2012, 507 au mai ajuns la finalul mandatului. Cele mai multe plecări s-au datorat problemelor cu justiția/de integritate: 13 aleși au fost condamnați definitiv, 16 au fost arestați/anchetați, iar șase au fost declarați incompatibili.

Printre cei condamnați în timpul exercitării mandatului se numără: Relu Fenechiu (PNL), Gheorghe Nețoiu (UNPR), Ion Stan (PSD), Gheorghe Becali (PNL), Monica Iacob Ridzi (UNPR), Antonie Solomon (PPDD), Sorin Roșca Stănescu (PNL), Dan Voiculescu (PC) și Miron Mitrea (PSD).

La cote record a ajuns în legislatura 2012-2016 și migrația: 223 de senatori și deputați nu se mai găsesc la terminarea mandatului sub sigla sub care au fost aleși. Adică, 38% din total. „Campionii” migrației sunt: deputatul Ion Șcheau (candidat din partea PPDD, devenit independent, apoi afiliat la grupul PSD, PDL/PNL, astăzi candidat din partea PNL), deputata Diana Tușa (candidată din partea PNL, devenită independentă, afiliată apoi la grupul PDL care a fuzionat ulterior cu PNL, devenită din nou independentă și astăzi candidată pe listele PSD) și senatorul Ciprian Rogojan (candidat din partea PDL, devenit independent, afiliat apoi UNPR, din nou independent, astăzi candidat din partea ALDE).

Institutul pentru Politici Publice a analizat și averile parlamentarilor, calculând diferențele nete între soldurile conturilor la intrarea în mandat și cele din ultima declarație de avere actualizată, în euro, la un curs mediu anual oficial, anunțat de BNR. Senatorii și deputații par să fi pierdut, pe aceste CALCULE, aproape 35 de milioane de euro.

Cea mai mare parte din sumă se contorizează în dreptul deputatului Sebastian Ghiță, care ar fi pierdut peste 30 de milioane de euro în patru ani de mandat. Bani s-au evaporat și din conturile lui Cristian Popescu (PNL) – 2,7 milioane euro, Theodor Cătălin Nicolescu (PNL) – 1,5 milioane euro, Attila Verestoy (UDMR) – 2,7 milioane euro, Doina Tudor (PNL) – 1,9 milioane de euro și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – 358.000 euro.

Sunt însă și aleși care au acumulat bani: Ovidiu Ioan Dumitru (PPDD) – 882.709 euro, Ioan Adam (PSD) – 450.000 euro, Alina Gorghiu (PNL, pe parcursul mandatului s-a căsătorit) – 1,1 milioane euro, Sorin Roșca Stănescu (PNL) – 250.000 euro, Petru Filip (PSD) – 210.000 euro și Vasile Nistor (PC) – 182.000 euro.

La fel ca fenomenul migrației, s-a amplificat în ultima legislatură „fenomenul” împrumuturilor acordate în nume propriu: parlamentarii au acordat împrumuturi de peste 47 milioane de euro. Cele mai mari sume se regăsesc în declarațiile de avere ale parlamentarilor Sebastian Ghiță (PSD) – 30 milioane de euro, Marin Anton (PNL) – 1,8 milioane de euro, Elena Udrea (independent) – 1,1 milioane euro, Sorin Roșca Stănescu (PNL) – 6 milioane de euro, Attila Verestoy (UDMR) – 1,57 milioane de euro și Liviu Tomoioagă (PNL) – 423.000 euro.

Amatori de proprietăți, aleșii au acumulat, în ultimul mandat, aproximativ 2,5 milioane de metri pătrați de teren, în cea mai mare parte agricol. Cea mai mare suprafață poate fi găsită la deputatul PNL Vasile Iliuță (PNL) – 527.400 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Liderii Coaliției nu reușesc să ajungă la un consens pe tema prețurilor la energie și procentul pentru creșterea pensiilor. PSD și PNL au versiuni diferite atunci când vine vorba de cele două mari teme. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că o ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie. Până atunci cele două mari partide fac ping-pong mediatic cu măsurile pe care vor să le impună.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%. Ce spune premierul Ciucă

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că PSD vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,8 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați, iar cei care depășesc să plătească un preț fix de 1,2-1,3 lei.

De asemenea, social-democrații nu sunt de acord cu plafonarea prețului la 1.3 lei/kwh pentru marii consumatori economici așa cum și-ar dori liberalii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit surselor citate, social-democrații vor să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice: spitalele, scolile, companiile de utilități dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consuma electricitate.

În ceea ce privește reglementarea prețului la energie începând de la 1 ianuarie 2023, liderii Coaliției par să fi căzut de acord că aceasta se va face printr-o nouă ordonanță de Guvern.

PSD și PNL își dispută procentul de majorare al pensiilor

La capitolul pensii, PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens. Social-democrații pledează pentru o majorare de 11,92% doar pentru pensiile mici de 1.500 lei și acordarea unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

De partea cealaltă, liberalii vor o majorare de 15% pentru toate pensiile dar fără să fie acordate alte ajutoare sociale.

La nivel public, PSD spune că mărirea cu 15% a pensiilor ar duce la un efort bugetar de 16,5 miliarde.

Ce se schimbă când vine vorba de lemnele de foc
Potrivit surselor Hotnews.ro, în Coaliție PSD, PNL și UDMR ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prețul lemnului de foc. Se va renunța la plafonare de 400 lei pe metru cub și se va extinde acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne. Astfel, se vor acorda ajutoare de până la 320 de lei în funcție de venituri.

Potrivit estimărilor, numărul beneficiarilor se va modifica și va crește de la 500.000 la 1,5 milioane de beneficiari.

O ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie.

sursă: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Doamne cu care judeţul Alba se mândreşte: Femei antreprenor în Apuseni”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Femeia antreprenor în Apuseni

La iniţiativa doamnei Ileana Boncuţ, preşedinte al Organizației Femeilor Liberale Câmpeni, doamne active şi cu iniţiativă în comunitate, cu expertiză, perseverente şi pasionate de ceea ce fac, doamne care au un cuvânt de spus în societate şi in business, au împărtăşit din experienţa lor, în cadrul primei ediţii a evenimentului Femeia antreprenor în Apuseni.

Prezente în sală, peste 80 de doamne din Câmpeni, primarul şi viceprimarul oraşului au urmărit cu interes prezentările susţinute de:

Elit - Gustul Desăvârșit

Chira Livia, SC RIVALY CH.SRL a vorbit despre afacerea familiei, un business ce a debutat acum 30 de ani, acum fiind unul dintre cei mai mari şi importanţi angajatori din Câmpeni. În proiect, s-au implicat direct şi copiii doamnei Chira, Nicoleta Sălăgean și Marius Chira. Domeniul de activitate în care cu succes îşi desfăşoară activitatea este cel al comerţului, compania deţinând restaurante, magazine alimentare şi brutărie proprie.

Gherghel Georgiana conduce o cofetărie cu laborator propriu – SC GEORAMY S.R.L, o afacere de familie, făcută cu pasiune şi inventivitate într-o lume care are nevoie de cât mai mult frumos şi de amintirea senzaţiilor minunate date de gustul copilăriei.

Sectorul turistic al munţilor Apuseni a fost reprezentat de doamna profesor Mocanu Mirela – administrator al pensiunii Valea Brazilor, un loc idilic şi primitor, construit după tradiţia moţească care primeşte cu braţele deschise turiştii care vizitează zona.

Din drag de oameni şi cu dorinţa de a-i ajuta pe cât mai mulţi să îşi recupereze funcţiile motorii, doamna Cotișel Alexandra (studii superioare în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,, Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, specializarea balneofiziokinetoterapie) – reprezintă domeniul medical prin cabinetul său de recuperare medicală și masaj.

A vorbit despre importanţa imaginii de companie, despre strategii de marketing şi despre o comunicare transparentă în afaceri, Alina Hărăguș- specialist marketing şi comunicare în afaceri – antreprenor, agenţie de publicitate în Alba Iulia, (Tao Media) și președinte al Organizației Femeilor Liberale Alba.

Au fost organizate şi standuri de prezentare ale produselor locale, prin bunăvoinţa doamnelor:

• Sălăgean Nicoleta, brutăria RIVALY, produse de patiserie și produse tradiționale

• Furdui Eta – brânzeturi etc

• Jula Ionela – miere şi produse apicole

• Joldeș Adriana și Mihaela Lobonea – decorațiuni evenimente (AMazing Flowers & Gifts)

Acest eveniment face parte dintr-o serie de evenimente care au ca şi scop valorizarea calităţilor femeii în societate şi in familie şi precede şi alte evenimente dedicate doamnelor cu care judeţul Alba se mândreşte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea