Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Acțiunea „PIROTEHNIC” în Alba: Controale în locațiile din județ unde sunt comercializate articole pirotehnice. Când este interzisă folosirea acestora

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba desfășoară ;i în acest an, acțiunea „PIROTEHNIC”, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoanele fizice și juridice.

În acest sfârșit de an, poliţiştii Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Scopul acţiunii este creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2023/2024.

Citește și: ACCIDENT rutier pe DN1 în Alba: Un pieton beat a fost lovit de un șofer, care a plecat de la locul faptei

În acest sens, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase, până în data de 4 ianuarie 2024, polițiștii vor efectua acțiuni şi controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice cu sprijinul polițiștilor de ordine publică, investigare a criminalității economice, transporturi și alte formațiuni.

Activitățile desfășurate pe acest segment, în anii anteriori, în cadrul planurilor de acțiune ”Foc de artificii” au condus la reducerea semnificativă a vânzării de produse pirotehnice, de către persoane neautorizate în piețe, spații comerciale sau în alte zone aglomerate.

În prezent, majoritatea comerțului ilegal cu articole pirotehnice se desfășoară în mediul on-line, prin intermediul unor site-uri de profil, prin intermediul conturilor de facebook sau alte platforme asemănătoare.

Astfel, adresăm rugămintea părinților să acorde o importanță sporită cu privire la comenzile plasate în mediul on-line de către copii, aceștia fiind tentați să folosească în această perioadă, articole pirotehnice.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba readuce în atenția cetățenilor câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic.

Citește și: Bărbat de 35 de ani din Alba, REȚINUT de polițiști după ce a condus fără permis și sub influența băuturilor alcoolice: Ce alcoolemie avea

In conformitate cu legislația în vigoare persoanele fizice pot deține și folosi pe tot parcursul anului articole pirotehnice din categoriile F1, P1 și T1 respectând instrucțiunile producătorului, care este obligat să le menționeze pe ambalajul produsului, în limba română. Aceste tipuri de articole pirotehnice pot fi achiziționate legal numai de la agenții economici autorizați și pot fi utilizate numai în condițiile prevăzute de lege.

Minorii cu vârsta de minim 16 ani pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, iar în ceea ce privește obiectele pirotehnice din categoriile P1 și T1, acestea pot fi deținute si folosite de către persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.

Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Nerespectarea acestor prevederi legale poate atrage răspunderea contravențională, cuantumul amenzilor putând ajunge la 7500 lei pentru persoane fizice.

Deținerea și folosirea celorlalte categorii de articole pirotehnice, respectiv F2, F3, F4, P2 și T2 este interzisă și constituie infracțiune pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă.

În ceea ce priveste persoanele juridice sau persoanele fizice care comercializează ilegal articole pirotehnice, acestea pot fi răspunde contravențional, fapta fiind sancționată cu amendă de până la 15.000 lei sau penal, cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă.

Comercializarea către minori a articolelor pirotehnice din categoriile F1 și P1 constituie infracțiune, la fel ca si comercializarea de articole pirotehnice către publicul larg, din categoria celor destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, respectiv F2-F4, P2 și T2.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul Inspectoratului de Poliție Județean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

În acest context, venim în atenția cetățenilor cu următoarele recomandări:

-Nu achiziționați articole cu conţinut pirotehnic de la comercianţi neautorizaţi deoarece în majoritatea cazurilor articolele pirotehnice comercializate ilegal nu respectă prevederile legale privind punerea în circulație a acestora, astfel încât să asigure un înalt nivel de protecție al sănătății umane și siguranței publice, protecția și siguranța consumatorilor, precum și protecția mediului. Există riscul ca produsele neconforme să aibă timpul de inițiere al amestecului pirotehnic redus, astfel încât pot provoca accidentarea utilizatorului;
-Supravegheați atent copiii, atunci când utilizează telefonul mobil sau calculatorul, întrucât aceștia sunt tentați să experimenteze produse pirotehnice și pot plasa comenzi online, fără știrea părinților.
-Sesizați organele de poliție atunci când constatați comercializare ilegală de articole cu conținut pirotehnic;
-Să aveți tot timpul în vedere faptul că, pe lângă pagube materiale, utilizarea necorespunzătoare a articolelor cu conţinut pirotehnic, poate produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave atât utilizatorilor cât și persoanelor din jur sau animalelor.

Vă supunem atenției incidentele care au avut loc, în două județe ale țării, în luna decembrie 2023, ca urmare a folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice.

Un copil de zece ani a suferit amputația a două degete și arsuri la nivelul feței, după folosirea unei petarde, fiindu-i afectați ambii ochii, iar în alt județ al țării, trei tineri au provocat un incendiu, la depozitul de marfă al unui centru comercial. Tinerii sunt bănuiți că ar fi aruncat cu petarde în zona distrusă de flăcări.

Anul trecut, în cadrul Planului de acțiune “Foc de artificii”, la nivelul județului Alba au fost efectuate, de către polițiști, 166 de controale în cadrul piețelor și al complexelor comerciale și 7 controale la societățile comerciale autorizate, pe raza județului, să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice.

Cu ocazia acțiunii au fost înregistrate 30 dosare penale, fiind constatate 39 infracțiuni, în care au fost implicate 40 persoane fizice și juridice, au fost efectuate 24 percheziții domiciliare și a fost indisponibilizată, în vederea confiscarii cantitatea de 2.595 kg articole pirotehnice.

În ultimii ani, pe raza județului Alba, nu au fost înregistrate evenimente negative în ceea ce privește folosirea articolelor pirotehnice, iar noi ne dorim ca și în acest an locuitorii județului Alba să se bucure de sărbătorile de iarnă, fără a fi implicați în acest gen de incidente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Ofițerul de jandarmi Daniel Narița, noul președinte al Filialei Alba a ANCMRR din MAI

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ofițerul de jandarmi Daniel Narița, noul președinte al Filialei Alba a ANCMRR din MAI Pensiunea Negrea din Ighiu a găzduit zilele trecute Conferința Județeană a Filialei „Avram Iancu” Alba a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, printre punctele aflate pe ordinea de zi numărându-se alegerea noii conduceri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea