Rămâi conectat

Ştirea zilei

Abuzurile USL Ocna Mureş, în cazul jurnalistului Csaba Koloszvari, condamnate de Agenţia de Monitorizare a Presei

Bogdan Presecan

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

În data de 2 mai, administratorul site-ului OcnaMuresOnline.ro a primit oficial, chiar de pe adresa de e-mail a primarului oraşului Ocna Mureş, demis între timp de prefectul de Alba, un comunicat semnat de organizaţia locală a USL, prin care i se cerea retragerea  tuturor articolelor si comentariilor publicate pe site pana la acea dată, în care apăreau numele candidaţiilor USL.

În caz contrar jurnalistul Csaba Koloszvari  este ameninţat că va fi dat în judecată şi că va răspunde pentru toate articolele şi comentariile negative la adresa lor, postate pe acest site.
Înainte să primească această adresă, Csaba a fost contactat prin telefon de  avocatul şi membrul PNL, Ladislau Koble, care folosind un ton şi limbaj avocăţesc a încercat să îl intimideze spunându-i că va trebui să plătească daune dacă nu se conformează solicitărilor USL-iste.

Subiectul a fost preluat de mai multe cotidiene centrale şi a culminat marţi, cu o scrisoare deschisă din partea ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, către USL Ocna Mureş, intitulată „Respectaţi libertatea presei!” şi semnată de Mircea Toma, preşedintele acestui organism.

„Domnului primar (USL) Augustin Drăguţ, Ocna Mureş

Domnule primar,

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei consideră că aţi comis un abuz, în data de 2 mai, când i-aţi cerut jurnalistului Koloszvari Csaba să retragă de pe site-ul său articolele şi comentariile cu privire la candidaţii USL şi aţi condiţionat oferirea de informaţii către acesta. În calitate de organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, vă solicităm să respectaţi accesul presei la informaţiile de interes public.

La iniţiativa dumneavoastră, biroul de presă al USL Ocna Mureş a trimis miercurea trecută un comunicat în care i-a solicitat jurnalistului arădean Kolozsvari Csaba, proprietarul şi administratorul site-ului OcnaMuresOnline.ro, „retragerea tuturor articolelor şi comentariilor publicate pe site până la această dată, în care este folosit numele, profesia, funcţia deţinută de candidaţii” USL. Acelaşi comunicat de presă a susţinut că „Biroul de Presă al USL, urmărind evoluţia articolelor şi comentariilor publicate pe site-ul ocnamuresonline.ro, constată că echidistanţa clamată de d-voastră [se face referire la jurnalist – n.r.] a dispărut, fiind evidentă orientarea site-ului în susţinerea candidatului PDL”.
Din documentarea ActiveWatch a rezultat că nu articolele publicate pe site-ului OcnaMuresOnline.ro sunt „mărul discordiei” dintre dumneavoastră şi jurnalistul Kolozsvari Csaba, ci comentariile unora dintre cititori.
Potrivit jurnalistului Koloszvari Csaba, în ultimele săptămâni, un apropiat al dumneavoastră i-a solicitat să modereze comentariile negative neargumentate şi injurioase la adresa dumneavoastră sau să divulge IP-urile celor care comentau, pentru a-i acţiona în instanţă. Jurnalistul a refuzat să facă publice IP-urile. Dumneavoastră, domnule primar, aţi confirmat că aţi solicitat personal moderarea comentariilor injurioase şi calomnioase care vă vizau, dar aţi susţinut că jurnalistul ar fi omis să modereze comentarii insultătoare şi că v-ar fi spus că nu are timp şi oameni care să se ocupe de acest aspect. Pe de altă parte, jurnalistul susţine că a moderat comentarii injurioase şi că deţine un filtru care blochează aceste mesaje, dar precizează că respectă dreptul la liberă exprimare al cititorilor săi şi că nu poate să şteargă toate comentariile negative. În replică, aţi declarat că acceptaţi critica, atâta timp cât se sprijină pe dovezi şi utilizează un „limbaj adecvat, civilizat, decent”, şi că veţi refuza orice dialog cu jurnaliştii care nu moderează comentariile ce conţin expresii licenţioase la adresa dv ori acuzaţii fără dovezi.
ActiveWatch vă atrage atenţia că solicitarea de a retrage articole de pe site este un abuz, mai ales că articolele cu pricina nu sunt subiectul acuzaţiilor. Mai mult, condiţionarea accesului presei la informaţiile privind activitatea candidaţilor USL privează cetăţenii de astfel de informaţii.
ActiveWatch pledează pentru moderarea comentariilor care pot leza drepturile omului şi publicarea unei politici clare de delimitare faţă de comentariile nedorite. Totodată, considerăm că moderarea comentariilor sporeşte calitatea dezbaterilor.
Totuşi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului consfinţeşte dreptul cetăţenilor (implicit, şi al jurnaliştilor) de a critica politicienii şi de a recurge la o doză de exagerare şi de provocare atunci când relatează despre subiecte de interes public.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei
Preşedinte Mircea Toma”

„Catre,
Dl. Kolozsvari Csaba

Proprietar si administrator
al site-ul www.ocnamuresonline.ro

Biroul de Presa al USL,  urmarind evolutia articolelor si comentariilor publicate  pe site-ul ocnamuresonline.ro constata ca echidistanta clamata de d-voastra a disparut, fiind evidenta orientarea site-ului in sustinerea candidatului PDL. In aceste conditii , am hotarat sa intrerupem  orice colaborare cu site-ul d-voastra si prin prezenta, va comunicam urmatoarele:

Incepand de azi 02 mai 2012, va solicitam retragerea  tuturor articolelor si comentariilor publicate pe site pana la aceasta data, in care  este folosit numele, profesia, functia detinuta de candidatii nostri.

De asemenea va punem in vedere ca sunteti responsabil in fata legii de toate articolele si comentariile care vor fi publicate pe ocnamuresonline.ro care vor contine atacuri la persoana nefondate si neargumentate la adresa candidatilor nostri postate atat de d-voastra cat si de utilizatorii anonimi. In caz contrar ne rezervam dreptul de a va actiona in instanta conform legilor in vigoare.

Data
02.05.2012                                                                Biroul de Presa al USL Ocna Mures”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Izvorul Tămăduirii 2024, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia: Credincioșii au participat la slujba pentru sfințirea Aghiasmei Mici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Izvorul Tămăduirii 2024, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia: Credincioșii au participat la slujba pentru sfințirea Aghiasmei Mici Zeci de credincioși ortodocși au fost prezenți vineri, 10 mai 2024, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, de Izvorul Tămăduirii, pentru a asculta slujba de sfinţire a apei şi pentru a lua cu ei Aghiasma Mică. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea