Ziarul Unirea

Abuzurile USL Ocna Mureş, în cazul jurnalistului Csaba Koloszvari, condamnate de Agenţia de Monitorizare a Presei

În data de 2 mai, administratorul site-ului OcnaMuresOnline.ro a primit oficial, chiar de pe adresa de e-mail a primarului oraşului Ocna Mureş, demis între timp de prefectul de Alba, un comunicat semnat de organizaţia locală a USL, prin care i se cerea retragerea  tuturor articolelor si comentariilor publicate pe site pana la acea dată, în care apăreau numele candidaţiilor USL.

În caz contrar jurnalistul Csaba Koloszvari  este ameninţat că va fi dat în judecată şi că va răspunde pentru toate articolele şi comentariile negative la adresa lor, postate pe acest site.
Înainte să primească această adresă, Csaba a fost contactat prin telefon de  avocatul şi membrul PNL, Ladislau Koble, care folosind un ton şi limbaj avocăţesc a încercat să îl intimideze spunându-i că va trebui să plătească daune dacă nu se conformează solicitărilor USL-iste.

ELIT

Subiectul a fost preluat de mai multe cotidiene centrale şi a culminat marţi, cu o scrisoare deschisă din partea ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, către USL Ocna Mureş, intitulată „Respectaţi libertatea presei!” şi semnată de Mircea Toma, preşedintele acestui organism.

„Domnului primar (USL) Augustin Drăguţ, Ocna Mureş

Domnule primar,

ADEZIUNE PLUS ALBA

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei consideră că aţi comis un abuz, în data de 2 mai, când i-aţi cerut jurnalistului Koloszvari Csaba să retragă de pe site-ul său articolele şi comentariile cu privire la candidaţii USL şi aţi condiţionat oferirea de informaţii către acesta. În calitate de organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, vă solicităm să respectaţi accesul presei la informaţiile de interes public.

La iniţiativa dumneavoastră, biroul de presă al USL Ocna Mureş a trimis miercurea trecută un comunicat în care i-a solicitat jurnalistului arădean Kolozsvari Csaba, proprietarul şi administratorul site-ului OcnaMuresOnline.ro, „retragerea tuturor articolelor şi comentariilor publicate pe site până la această dată, în care este folosit numele, profesia, funcţia deţinută de candidaţii” USL. Acelaşi comunicat de presă a susţinut că „Biroul de Presă al USL, urmărind evoluţia articolelor şi comentariilor publicate pe site-ul ocnamuresonline.ro, constată că echidistanţa clamată de d-voastră [se face referire la jurnalist – n.r.] a dispărut, fiind evidentă orientarea site-ului în susţinerea candidatului PDL”.
Din documentarea ActiveWatch a rezultat că nu articolele publicate pe site-ului OcnaMuresOnline.ro sunt „mărul discordiei” dintre dumneavoastră şi jurnalistul Kolozsvari Csaba, ci comentariile unora dintre cititori.
Potrivit jurnalistului Koloszvari Csaba, în ultimele săptămâni, un apropiat al dumneavoastră i-a solicitat să modereze comentariile negative neargumentate şi injurioase la adresa dumneavoastră sau să divulge IP-urile celor care comentau, pentru a-i acţiona în instanţă. Jurnalistul a refuzat să facă publice IP-urile. Dumneavoastră, domnule primar, aţi confirmat că aţi solicitat personal moderarea comentariilor injurioase şi calomnioase care vă vizau, dar aţi susţinut că jurnalistul ar fi omis să modereze comentarii insultătoare şi că v-ar fi spus că nu are timp şi oameni care să se ocupe de acest aspect. Pe de altă parte, jurnalistul susţine că a moderat comentarii injurioase şi că deţine un filtru care blochează aceste mesaje, dar precizează că respectă dreptul la liberă exprimare al cititorilor săi şi că nu poate să şteargă toate comentariile negative. În replică, aţi declarat că acceptaţi critica, atâta timp cât se sprijină pe dovezi şi utilizează un „limbaj adecvat, civilizat, decent”, şi că veţi refuza orice dialog cu jurnaliştii care nu moderează comentariile ce conţin expresii licenţioase la adresa dv ori acuzaţii fără dovezi.
ActiveWatch vă atrage atenţia că solicitarea de a retrage articole de pe site este un abuz, mai ales că articolele cu pricina nu sunt subiectul acuzaţiilor. Mai mult, condiţionarea accesului presei la informaţiile privind activitatea candidaţilor USL privează cetăţenii de astfel de informaţii.
ActiveWatch pledează pentru moderarea comentariilor care pot leza drepturile omului şi publicarea unei politici clare de delimitare faţă de comentariile nedorite. Totodată, considerăm că moderarea comentariilor sporeşte calitatea dezbaterilor.
Totuşi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului consfinţeşte dreptul cetăţenilor (implicit, şi al jurnaliştilor) de a critica politicienii şi de a recurge la o doză de exagerare şi de provocare atunci când relatează despre subiecte de interes public.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei
Preşedinte Mircea Toma”

„Catre,
Dl. Kolozsvari Csaba

Proprietar si administrator
al site-ul www.ocnamuresonline.ro

Biroul de Presa al USL,  urmarind evolutia articolelor si comentariilor publicate  pe site-ul ocnamuresonline.ro constata ca echidistanta clamata de d-voastra a disparut, fiind evidenta orientarea site-ului in sustinerea candidatului PDL. In aceste conditii , am hotarat sa intrerupem  orice colaborare cu site-ul d-voastra si prin prezenta, va comunicam urmatoarele:

Incepand de azi 02 mai 2012, va solicitam retragerea  tuturor articolelor si comentariilor publicate pe site pana la aceasta data, in care  este folosit numele, profesia, functia detinuta de candidatii nostri.

De asemenea va punem in vedere ca sunteti responsabil in fata legii de toate articolele si comentariile care vor fi publicate pe ocnamuresonline.ro care vor contine atacuri la persoana nefondate si neargumentate la adresa candidatilor nostri postate atat de d-voastra cat si de utilizatorii anonimi. In caz contrar ne rezervam dreptul de a va actiona in instanta conform legilor in vigoare.

Data
02.05.2012                                                                Biroul de Presa al USL Ocna Mures”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități

Ziarul ”Unirea” din Alba Iulia organizează concurs pentru ocuparea postului de REDACTOR  pentru ediția online. Cerințe obligatorii: -Absolvenți studii superioare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

dorin s. 8 mai 2012 at 21:07

ungurii sunt ofticati ca noul guvern respecta legea, conform hotararii tribunalului mures si a dispus revocarea HG de infiintare a universitatii in limba maghiara la tg. mures.
cat despre mircea toma – un jeg de securist

Aurelian 9 mai 2012 at 9:33

Asa promoveaza PNL „libertatile”, bagand pumnul in gura ziaristilor. De fapt un partid structurat pe cel mai atroce centralism, unde nu se aude decat discursul lui Eutanasiu, nu poate promova democratia, ca nu o cunoaste in practica. „Cand aud de democratie, i-mi vine sa scot pistolul”, era o lozinca nazista, si „cam asa ceva”, se intampla si cu Partidul PeNaL!

aureliana 10 mai 2012 at 10:21

De fapt ciobi nu e ziarist. E un copil care si-a facut un site pe care pune poze si texte de la useri.
Pana aici nici o problema, dar pretinde ca e site-ul oficial al orasului, face propaganda portocalie in general si propaganda electorala inainte de termen. Pentru astea sper ca va da explicatii.

Despre comunicat… fix-pix. Incearca sa-si justifice si ei existenta. E plin de minciuni preluate de la marele ziarist.

„Din documentarea ActiveWatch…” Ce documentare? Dupa ureche?

pentru Aurelian: Se vede de la o posta culoarea ta politica

Comentariile sunt oprite