Rămâi conectat

Ştirea zilei

A ucis un polițist conducând beat, a fost dat afară din IPJ Alba, dar este numai bun pentru Poliţia Locală Alba Iulia!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Poliţia Locală Alba Iulia se dovedeşte un loc numai bun pentru indivizi cu condamnări la închisoare. Mai ales atunci când poliţistul local a fost condamnat pentru ucidere din culpă, conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, nerespectarea regulilor de circulaţie privind trecerea la nivel cu calea ferată, ca să nu mai vorbim despre distrugere sau vătămare corporală. Pentru exemplificare vă prezentămn date de o extremă gravitate din cazierul judiciar al poliţistului local Ioan Meteş.

politist local - agresiuneÎn data de 27 februarie 2000, aflându-se în misiune în Târgu Mureş, împreună cu alţi doi ofiţeri de poliţie, plutonierul Ioan Meteş, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, nu a respectat regulile de circulaţie la nivel cu calea ferată, a rupt bariera metalică şi a intrat în coliziune cu un tren de marfă. Astfel, Ioan Meteş şi-a ucis colegul de serviciu, pe căpitanul de poliţie Ioan Plăcintă, şeful Serviciului Furturi Auto din cadrul IPJ Alba. Celălalt ofiţer a suferit leziuni corporale.

Prin sentinţa numărul 86/24.05.2001, Tribunalul Militar Cluj l-a condamnat pe Ioan Meteş la pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pe o perioadă de încercare de 5 ani.

Evident, moartea căpitanului Ioan Plăcintă, datorată faptului că poliţistul Ioan Meteş, aflat în misiune, consumase alcool, apoi a condus beat şi a intrat în coliziune cu un tren, nu a putut fi suspendată, iar familia şi soţia căpitanului îl plâng şi astăzi.

Ceea ce nu are deocamdată explicaţie este cum a considerat Poliţia Locală Alba Iulia acest comportament potrivit pentru forţele sale de ordine dotate cu pistol, spray paralizant, baston, legitimaţie de poliţist şi dreptul de a efectua controale şi inspecţii.

Sau, probabil, că din contră, tocmai astfel de indivizi sunt doriţi, ştiut fiind faptul că  persoane cu un trecut atât de întunecat ca şi al lui Ioan Meteş, sunt cele mai fidele celui care le-a angajat şi menţinut pe post, fiind capabile, atunci când este cazul, să săvârşească cele mai „murdare” sarcini.

Totuşi, conform legii, Poliţia Locală Alba Iulia ar trebui să aibă un departament de resurse umane, care să verifice compatibilitatea cu acest serviciu de oridne şi linişte publică a oricărui cetăţean care doreşte să fie angajat, să verifice cazierul judiciar al acestuia şi să asigure o evaluare psihologică serioasă a candidatului pentru postul de poliţist local.

Acest lucru este făcut de către Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Alba, care, în urma propunerii Consiliului de judecată al inspectoratului, înainte ca instanţele de judecată să ajungă la un verdict, a decis întreruperea, pentru abateri grave, a relaţiilor contractuale cu Ioan Meteş şi trecerea acestuia în rezervă începând cu 1 septembrie 2000, prin dispoziţia şefului IPJ Alba.

Cum a reuşit însă Ioan Meteş să ajungă poliţist local? Are sau nu Poliţia Locală un departament de resurse umane competent, sau în viziunea dumnealor orice fost condamnat la închisoare, chiar și cu suspendare, reprezintă profilul candidatului dorit pentru ocuparea unui post de polițit local? Cum poate un astfel de individ să fie un exemplu pentru comunitatea care îl plăteşte ca să o apere? Sau, pentru că, mai ales în România, multe lucruri care par inexplicabile au un răspuns foarte simplu, a cui pilă este Ioan Meteş, care, în pofida unor abateri penale și disciplinare foarte grave, a ajuns să împartă dreptatea în rondurile de patrulare pe care le face?

Acestea sunt doar câteva întrebări pe care le punem, aşteptând răspuns de la Poliţia Locală Alba Iulia dar şi de la Primăria Alba Iulia şi de la primarul municipiului Mircea Hava, care patronează Poliţia Locală Alba Iulia.

Răspunsul purtătorului de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer:

Ioan Meteș a fost angjat în cadrul Poliției Locale Alba în urmă cu opt ani, când instituția era condusă de Radu Adrian. Din toate punctele de vedere, angajarea s-a făcut conform normativelor în vigoare la vremea respectivă, adică cu cazierul curat. Ioan Meteș a primit la acel moment și aviz de angajare din partea IPJ Alba.”

Misiunea Poliției Locale, conform statului instituției (extras sursa: politialocalaalba.ro)

„Respectul personalităţii umane şi al demnităţii persoanei, apărarea dreptului la exprimare liberă, a proprietăţii private şi a libertăţii, stricta aplicare a legii în toate domeniile, fără a se prejudicia, fără motiv, interesele cuiva, cooperarea cu comunitatea trebuie să constituie panteonul ideal al subtilei şi sensibilei misiuni a poliţiei comunitare în ansamblul societăţii contemporane. Apărarea dreptului fundamental la viaţă şi la integritate corporală, a celorlalte drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor trebuie să constituie un obiectiv primordial şi permanent al poliţiei comunitare.

Poliţia Locală Alba Iulia este o instituţie ce funcţionează, în conformitate cu Legea 155/2010, în subordinea Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Citește și: Polițistul local care a agresat un jurnalist este cercetat pentru purtare abuzivă

Polițist din Alba Iulia, în civil și probabil băut, lovește un jurnalist care filmează un accident. Ajutor, 112!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea