Rămâi conectat

Ştirea zilei

A ucis un polițist conducând beat, a fost dat afară din IPJ Alba, dar este numai bun pentru Poliţia Locală Alba Iulia!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Poliţia Locală Alba Iulia se dovedeşte un loc numai bun pentru indivizi cu condamnări la închisoare. Mai ales atunci când poliţistul local a fost condamnat pentru ucidere din culpă, conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, nerespectarea regulilor de circulaţie privind trecerea la nivel cu calea ferată, ca să nu mai vorbim despre distrugere sau vătămare corporală. Pentru exemplificare vă prezentămn date de o extremă gravitate din cazierul judiciar al poliţistului local Ioan Meteş.

politist local - agresiuneÎn data de 27 februarie 2000, aflându-se în misiune în Târgu Mureş, împreună cu alţi doi ofiţeri de poliţie, plutonierul Ioan Meteş, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, nu a respectat regulile de circulaţie la nivel cu calea ferată, a rupt bariera metalică şi a intrat în coliziune cu un tren de marfă. Astfel, Ioan Meteş şi-a ucis colegul de serviciu, pe căpitanul de poliţie Ioan Plăcintă, şeful Serviciului Furturi Auto din cadrul IPJ Alba. Celălalt ofiţer a suferit leziuni corporale.

Prin sentinţa numărul 86/24.05.2001, Tribunalul Militar Cluj l-a condamnat pe Ioan Meteş la pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pe o perioadă de încercare de 5 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evident, moartea căpitanului Ioan Plăcintă, datorată faptului că poliţistul Ioan Meteş, aflat în misiune, consumase alcool, apoi a condus beat şi a intrat în coliziune cu un tren, nu a putut fi suspendată, iar familia şi soţia căpitanului îl plâng şi astăzi.

Ceea ce nu are deocamdată explicaţie este cum a considerat Poliţia Locală Alba Iulia acest comportament potrivit pentru forţele sale de ordine dotate cu pistol, spray paralizant, baston, legitimaţie de poliţist şi dreptul de a efectua controale şi inspecţii.

Sau, probabil, că din contră, tocmai astfel de indivizi sunt doriţi, ştiut fiind faptul că  persoane cu un trecut atât de întunecat ca şi al lui Ioan Meteş, sunt cele mai fidele celui care le-a angajat şi menţinut pe post, fiind capabile, atunci când este cazul, să săvârşească cele mai „murdare” sarcini.

Totuşi, conform legii, Poliţia Locală Alba Iulia ar trebui să aibă un departament de resurse umane, care să verifice compatibilitatea cu acest serviciu de oridne şi linişte publică a oricărui cetăţean care doreşte să fie angajat, să verifice cazierul judiciar al acestuia şi să asigure o evaluare psihologică serioasă a candidatului pentru postul de poliţist local.

Acest lucru este făcut de către Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Alba, care, în urma propunerii Consiliului de judecată al inspectoratului, înainte ca instanţele de judecată să ajungă la un verdict, a decis întreruperea, pentru abateri grave, a relaţiilor contractuale cu Ioan Meteş şi trecerea acestuia în rezervă începând cu 1 septembrie 2000, prin dispoziţia şefului IPJ Alba.

Cum a reuşit însă Ioan Meteş să ajungă poliţist local? Are sau nu Poliţia Locală un departament de resurse umane competent, sau în viziunea dumnealor orice fost condamnat la închisoare, chiar și cu suspendare, reprezintă profilul candidatului dorit pentru ocuparea unui post de polițit local? Cum poate un astfel de individ să fie un exemplu pentru comunitatea care îl plăteşte ca să o apere? Sau, pentru că, mai ales în România, multe lucruri care par inexplicabile au un răspuns foarte simplu, a cui pilă este Ioan Meteş, care, în pofida unor abateri penale și disciplinare foarte grave, a ajuns să împartă dreptatea în rondurile de patrulare pe care le face?

Acestea sunt doar câteva întrebări pe care le punem, aşteptând răspuns de la Poliţia Locală Alba Iulia dar şi de la Primăria Alba Iulia şi de la primarul municipiului Mircea Hava, care patronează Poliţia Locală Alba Iulia.

Răspunsul purtătorului de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer:

Ioan Meteș a fost angjat în cadrul Poliției Locale Alba în urmă cu opt ani, când instituția era condusă de Radu Adrian. Din toate punctele de vedere, angajarea s-a făcut conform normativelor în vigoare la vremea respectivă, adică cu cazierul curat. Ioan Meteș a primit la acel moment și aviz de angajare din partea IPJ Alba.”

Misiunea Poliției Locale, conform statului instituției (extras sursa: politialocalaalba.ro)

„Respectul personalităţii umane şi al demnităţii persoanei, apărarea dreptului la exprimare liberă, a proprietăţii private şi a libertăţii, stricta aplicare a legii în toate domeniile, fără a se prejudicia, fără motiv, interesele cuiva, cooperarea cu comunitatea trebuie să constituie panteonul ideal al subtilei şi sensibilei misiuni a poliţiei comunitare în ansamblul societăţii contemporane. Apărarea dreptului fundamental la viaţă şi la integritate corporală, a celorlalte drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor trebuie să constituie un obiectiv primordial şi permanent al poliţiei comunitare.

Poliţia Locală Alba Iulia este o instituţie ce funcţionează, în conformitate cu Legea 155/2010, în subordinea Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Citește și: Polițistul local care a agresat un jurnalist este cercetat pentru purtare abuzivă

Polițist din Alba Iulia, în civil și probabil băut, lovește un jurnalist care filmează un accident. Ajutor, 112!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

INVESTIȚIE de milioane de lei în Alba Iulia: Rețeaua de apă potabilă și canalizare menajeră pe mai multe străzi va fi extinsă

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

INVESTIȚIE de câteva milioane de lei în Alba Iulia: Rețeaua de apă potabilă și canalizare menajeră pe mai multe străzi va fi extinsă

Municipiul Alba Iulia va beneficia de o investiție sub forma extinderii rețelei de apă potabila si canalizare menajera pe mai multe străzi din localitate.

Proiectul, în valoare de câteva milioane de lei, propune îmbunatatirea condițiilor de viață și sănătate ale locuitorilor de pe străzile: Bistra, Sugag, Jidvei, Romanita, Septimiu Albini, Oasa – Valea Argintului, Gilau – Pădurii, Gilau – Tamita din Municipiul Alba lulia și cuprinde extinderea rețelei de apă potabilă și branșamente și extinderea rețelei de canalizare menajeră cu racorduri, conform necesarului fiecărei străzi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și sănătate ale locuitorilor de pe străzile Bistra, Sugag, Jidvei, Romanita, Septimiu Albini, Oasa – Valea Argintului, Gilau – Pădurii, Gilau – Tamita din Municipiul Alba lulia este necesară extinderea rețelei de apă potabilă și realizarea branșamentelor, precum și realizarea rețelei de canalizare menajeră cu racorduri, pe aceste străzi.

CAPACITĂȚI FIZICE

-la rețeaua de apă potabilă
-515 m -conducta PEHD De 110 mm,PN16 bar, SDR11, PE 100
-340m -conducta PEHD De 110 mm, PN 10 bar, SDR17, PE 100
– 375m – conducta PEHD De 110 mm, PN 6 bar, SDR 17.6, PE 80
– 6 buc-hidranți de incendiu, Dn 80,Pn 10 bar, amplasați subteran
-10 buc – hidranti de incendiu, Dn 80 mm, Pn 10 bar, amplasați subteran
– 4 buc cămine vane
– 23 buc branșamente
-la rețeaua de canalizare
– 222 ml conducta KGEM De 250mm, SN 8
– 2277 ml conducta KGEM De 250 mm, SN 4
– 122 buc cămine canalalizare stradale
-branșamente de apă potabilă
– 20ml – conducta PEHD De 25mm, PN 6 bar, PE 80, SDR 21
– Îmi – conducta PEHD De 25mm, PN 16 bar, PE 100, SDR 11
-14 ml – conducta PEHD De 25mm, PN 10 bar, PE 100, SDR 17
– 23 buc cămine de branșament apa, carosabile.
-racorduri de canalizare menajeră
-445 m-conductă PVC KGEM, De 160 mm, SN 4
-89 buc-cămine de racord canalizare, carosabile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Mașini tunate, bași și adrenalină în șanțurile Cetății Alba Carolina: Lamborghini Aventador SV, vedeta din acesta an

FURDUI Alexandru

Publicat

în

FOTO VIDEO| Mașini tunate, bași și adrenalină în șanțurile Cetății Alba Carolina: Lamborghini Aventador SV, vedeta din acesta an

Astăzi, 27 septembrie, pe latura vestică a Cetății Alba Carolina din Alba Iulia are loc Cars and Coffee, ediția a doua, unde pasionații de automobile pot să admire cele mai spectaculoase mașini modificate.

La show sunt prezente mașini dintre cele mai diferite, de la Golf la Nissan R35 GTR, cu peste 1.000 de cai putere. Cu siguranță atracția zilei este un Lamborghini Aventador SV, o mașină cu un preț care pornește de la peste 400.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: Cars and Coffee la Alba Iulia: Mașini puternice, dedicare și perseverență. PROGRAM

Elit - Gustul Desăvârșit

„Avem 150 de participanți, iar mașinile au fost selectate pe baza unor criterii destul de ridicate. Avem de la Golf, BMW, Nissan R35 GTR, cu peste 1.000 de cai și probabil cea mai scumpă un Lamborghini Aventador SV. Toate mașinile sunt spectaculoase pentru că au fost alese cu mare grijă de noi, cei din organizare”, ne-a spus unul dintre organizatori.

Participanții multiplelor cluburi auto din România vor concura unii împotriva celorlalți pentru diverse distincții, „Lowest car”, „Loudest car”, „Strongest car guy” și altele, la finalul evenimentului urmând să fie recompensați de către organizatori. Câștigătorii probelor vor fi aleși de către participanții evenimentului în urma rezultatelor măsurate cu strictețe și corectitudine, participanții având dreptul să își aleagă cele mai bune 10 mașini ale evenimentului în baza unui buletin de vot.

Accesul este liber, încurajând cât mai mulți spectatori să se alăture acestui eveniment deosebit destinat nu numai pasionaților auto, ci oricărei persoane care poate să admire cele mai unice modele de mașini, alături de prieteni și de o cană de cafea fierbinte în decorul Cetății Alba Carolina.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum a blocat o contabilă primăria unei comune din Alba: Facturile stau neplătite pentru că nu pune viza CFP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum a blocat o contabilă primăria unei comune din Alba: Facturile stau neplătite pentru că nu pune viza CFP

Din cauza faptului că o salariată, contabila instituției, refuză să pună viza CFP (control financiar preventiv), pe documente, primăria comunei Roșia Montană nu și-a mai plătit facturile de aproape trei luni.

Primăria a început să primească somații din partea furnizorilor, dar și a unor firme de construcții care nu au fost plătite, deși au efectuat diverse lucrări. Problema a fost semnalată de viceprimarul localității, Vasile Morariu. Acesta a explicat că actuala contabilă invocă probleme de sănătate, dar și probleme personale și refuză să pună viza pe facturi.

„Sunt facturi neplătite la energie electrică, la furnizori, la benzină, la telefoane, dar și la mai multe firme care au construit ba poduri, ba drumuri sau chiar terenul sintetic din Cărpiniș. S-au adunat zeci de facturi”, a precizat viceprimarul Morariu.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, viceprimarul mai spune că unul dintre motivele pentru care facturile sunt neplătite este acela că serviciul de achiziții publice a fost externalizat către o firmă din Bistra.

Primarul Eugen Furdui admite că din luna iunie nu a mai fost plătită nicio factură și că motivul ar fi că actuala contabilă nu vrea să pună viza pe documente și că invocă probleme de sănătate, dar și alte probleme personale. De asemenea, a precizat că speră ca în viitor să se rezolve problema.

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul din Roșia Montană a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Un termen de judecată va fi în 27 septembrie 2022.

Potrivit procurorilor, „la data de 31 august 2020, cu intenţie, în calitate de primar al comunei Roşia Montană, şi-a indeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu sub aspectul numirii de personal în cadrul aparatului propriu de specialitate, atribuţii prevăzute în OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ”.

Acesta a emis o dispoziţie prin care a dispus numirea unei persoane, începând cu data de 1 septembrie 2020, în funcţia publică de execuţie de consilier achiziţii publice, clasa I, grad profesional asistent la compartimentul achiziţii publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului, contrar prevederilor Codului administratativ, care, la acel moment, impuneau ocuparea funcţiei doar prin concurs.

„S-a apreciat în actul de sesizare a instanţei că, prin eludarea dispoziţiilor legale, inculpatul a cauzat o vătămare a intereselor legitime ale UAT comuna Roşia Montană, constând în imposibilitatea ocupării postului respectiv de alte persoane, totodată obţinând, pentru persoana numită nelegal, un folos necuvenit reprezentat de angajarea propriu-zisă a acesteia în funcţia publică”, se susţine într-un comunicat al procurorilor.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea