Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

A treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia. Care sunt condițiile rușilor și unde va avea loc a patra rundă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
A treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia. Care sunt condițiile rușilor și unde va avea loc a patra rundă

Negocierile ar fi trebuit să aibă loc în weekend, inițial, însă au fost amânate până luni, 7 martie. De la primele ore ale dimineții, delegația din Moscova a fost prezentă în Belarus, apoi, la scurt timp, după ora 13:00, a ajuns și delegația așteptată din Kiev, arată DCNEWS.ro.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Surse citate de agenţia Interfax au declarat că au fost înregistrate „mici progrese” în organizarea coridoarelor umanitare, pentru evacuarea civililor ucraineni sau pentru aprovizionarea acestora cu alimente şi medicamente.

„Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit”, a declarat şeful delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak, citat de Sky News, conform Mediafax.

A treia rundă de negocieri ar fi trebuit să stabilească unda verde finală asupra coridoarelor umanitare și asupra armistițiilor convenite pentru civili.

Ce s-a hotărât în ​​ultimele două runde?

În urmă cu o săptămână, în prima zi de luni a războiului și la patru zile după declanșarea conflictului, prima întâlnire dintre cele două delegații a avut loc la granița dintre Belarus și Ucraina. La acea întâlnire a fost prezent și Denis Kireyev, unul dintre delegații de la Kiev. În ziua în care s-a vorbit despre organizarea celei de-a treia runde de negocieri, adică sâmbăta trecută, Kireyev a fost ucis în circumstanțe încă misterioase.

Știrile din Ucraina despre acest episod vorbesc despre o împușcătură în timpul unei tentative de arestare. Delegatul ucis ar fi fost acuzat de trădare de către Kiev. Niciun fel de comentarii asupra subiectului nu au venit din partea Moscovei. Totuși, ceea ce s-a întâmplat nu ar fi influențat progresul negocierilor. Confruntarea dintre părți ar fi fost amânată din alte motive, începând cu situația legată de ciocnirile din țară și eșecul primelor coridoare umanitare decretate la Mariupol, sâmbătă și duminică. Coridoarele umanitare au fost tema principală abordată în primele două runde de negocieri.

În special, cele două părți aflate în confruntare ar fi găsit primele acorduri privind armistițiile care urmează să fie implementate pe fronturi deschise din țară pentru a favoriza evacuarea civililor.

Sâmbăta trecută a fost convenit un prim experiment. Din păcate, lucrurile nu au mers bine

Rușii și ucrainenii au găsit un prim acord pentru formarea unui coridor umanitar între Mariupol și Zaporizhzhia. Din păcate, lucrurile nu au mers bine. S-a încercat apoi, din nou, duminică evacuarea civililor, cu autobuzele albe sosind în Mariupol. Chiar și în acest caz, însă, totul s-a încheiat cu schimburi de acuzații reciproce.

În timp ce Kiev-ul acuză Moscova că nu a respectat încetarea focului în timpul stabilit pentru coridoarele umanitare, Putin dă vina pe separatiștii din Ucraina pentru sângele vărsat, oameni nevinovați, civili, fiind uciși când încercau să fugă din calea războiului. În orice caz, discuțiile asupra armistițiilor au continuat. Luni, Rusia a proclamat unilateral patru coridoare umanitare, a căror cale, însă, nu a fost acceptată de Ucraina, fiind prin Belarus.

A treia runda de negocieri, cea de astăzi

În jurul orei 13:00, pe Twitter, o postare a șefului delegației ucrainene, Mykhailo Podolyak , a sugerat că va avea loc al treilea tur. Podolyak a postat un selfie făcut de îndată ce a coborât din elicopterul care l-a dus în Belarus: ”Noua rundă va începe în scurt timp, va începe la 16:00 ora Kiev”.

Locația a fost aceeași ca la a doua negociere. Este pe teritoriul belarus, dar la câțiva pași de granița cu Polonia iar pe masa discuțiilor ar fi trebuit să existe din nou discuții despre un armistițiu pentru coridoare umanitare pentru a favoriza civilii de pe cele mai fierbinți fronturi.

Cele patru condiții rusești

În timp ce negocierile erau în curs în Belarus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmytri Peskov, a vorbit cu reporterii de la Moscova. Acesta din urmă a clarificat condițiile rusești pentru încheierea conflictului. Adică demilitarizarea, neutralitatea, recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc, recunoașterea independenței Republicilor Donețk și Lugansk. Potrivit ministrului francez de Externe, Yves Le Drian, aceste condiții ar fi comparabile cu o adevărată ”predare” a Kievului.

Joi, următoarele negocieri – Întâlnirea va avea loc în Turcia

Accentul se mută acum la un alt nivel de discuții, cel dintre miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei. Va fi prima astfel de discuție de când cele două țări sunt în război. Deținătorul diplomației ruse Serghei Lavrov se va întâlni cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, joi, la Antalya, Turcia. Ankara însăși a promovat această întâlnire și este așteptată și prezența ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Confruntarea va avea loc pe marginea forumului din Antalya.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea