Rămâi conectat

Actualitate

A doua duminică după Rusalii – Duminica Sfinţilor Români. Sfinți români canonizați între anii 1950 și 2008

Publicat

în

A doua duminică după Rusalii – Duminica Sfinţilor Români. Sfinți români canonizați între anii 1950 și 2008

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât pe 20 iunie 1992, ca Duminica a doua după Rusalii să fie numită „Duminica Sfinţilor Români”. În şedinţa din 28 februarie 1950, Sfântul Sinod a început canonizarea sfinţilor de origine românească.

Canonizarea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica (cinstit pe 11 aprilie); a Sfinţilor Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava, mitropoliţii Transilvaniei (24 aprilie); Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş (15 septembrie); şi a Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Sfântul Mucenic Oprea (21 octombrie), a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pe 28 februarie 1950.

Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc pe 21 octombrie 1955, în catedrala din Alba Iulia.

Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş s-a făcut mai târziu, în catedrala Catedrală mitropolitană din Timişoara, pe 7 octombrie 1956.

Sfinţi Români canonizaţi în anul 1992

Introducerea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Cuvios Antipa de la Calopodesti (10 ianuarie) şi canonizarea Sfântului Cuvios Gherman din Dobrogea (29 februarie); a Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş (24 aprilie); Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeţ (30 iunie); Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuţi (1 iulie); Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt (2 iulie); Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ – Hozevitul (5 august); Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla (7 august); Sfinţiilor Martiri Brâncoveni, Constantin Voda cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei, şi sfetnicul Ianache (16 august); Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop (13 septembrie); Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul (27 septembrie); Sfinţiilor Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel (21 octombrie); Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul-Valcea (23 noiembrie), şi Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie), a fost hotărâtă de Sfântul Sinod, în şedinţă din 20-21 iunie 1992.

Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc pe 21 iunie 1992.

Canonizări în anul 1997

Introducerea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului (22 decembrie). Proclamarea oficială a canonizării a fost în dată de 13 octombrie 2002.

Sfinţi Români canonizaţi în anul 2003

Canonizarea Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului (25 aprilie), şi a Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi (22 septembrie), a fost hotărâtă de Sfântul Sinod pe 5 martie 2003.

Publicitate

Proclamarea oficială a canonizării lor s-a făcut la Mănăstirea Brazi, pe 5 octombrie 2003.

Sfinţi Români canonizaţi în anul 2005

Pe 5 iulie 2005 s-a hotărât canonizarea Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona (9 septembrie) şi a Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei (13 decembrie).

Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona a avut loc pe 9 septembrie 2005, la Mănăstirea Vorona, iar cea Sfântului Ierarh Dosoftei, a avut loc pe 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Pe 20-21 octombrie 2005, s-a hotărât canonizarea Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica (3 decembrie), şi a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti (22 iunie). Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica a avut loc pe 3 decembrie 2005, la Mănăstirea Cernica, iar cea a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul pe 21 mai 2006, la Catedrala patriarhală din Bucureşti.

Sfinţi Români canonizaţi în anul 2006

Pe 14-15 noiembrie 2006, s-a hotărât canonizarea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului (14 aprilie). Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc pe 14 aprilie 2007, în localitatea Gledin.

Sfinţi Români canonizaţi în anul 2007

Pe 12 februarie 2007, s-a hotărât canonizarea mitropolitului Varlaam al Moldovei (30 august). Proclamarea oficială a canonizării lui a avut loc pe 29 august 2007, la Mănăstirea Secu.

Pe 22-24 octombrie 2007, s-a hotărât canonizare Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu (12 noiembrie). Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Mănăstirea Salva.

Publicitate

Sfinţi Români canonizaţi în anul 2008

Pe 5-7 martie 2008, s-a hotărât canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Rafael şi Partenie de la Agapia (21 iulie); a Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec (16 august); Sfântului Cuvios Ioan de la Raşca şi Secu (30 august); Sfinţilor Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi (7 septembrie); Sfântului Cuvios Chiriac de la Tazlău (9 septembrie), şi a Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie). Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc la Mănăstirea Neamţ, pe 5 iunie 2008.

Pe 8 iulie 2008, s-a hotărât canonizarea Sfântului Ierarh Iachint, mitropolitul Ţării Româneşti (28 octombrie); Sfântului Voievod Neagoe Basarab (26 septembrie), şi a Sfântului Dionisie Exiguul (1 septembrie). Proclamarea oficială a canonizării acestora a avut loc la Catedrala patriarhală din Bucureşti, pe 26 octombrie 2008.

Amintim că alături de sfinţii menţionaţi, în calendarul Bisericii Ortodoxe Romane sunt trecuţi şi sfinţi de alt neam, care au trăit în ţara noastră sau ale căror moaşte sunt prezente la noi.

Sursa: crestinortodox.ro

Publicitate

Actualitate

ABUZUL și NEGLIJENȚA în serviciu redefinite printr-un proiect de modificare a CODULUI PENAL

Publicat

în

ABUZUL și NEGLIJENȚA în serviciu redefinite printr-un proiect de modificare a CODULUI PENAL

Un proiect de modificare a Codului Penal, asumat de coaliția de guvernare, prevede noi definiții pentru infracțiunile de abuz în serviciu și negiljență în serviciu. Ani la rând, abuzul în serviciu a fost infracțiunea-vedetă în dosarele DNA, numeroase persoane publice, printre care afaceriști și politicieni, au fost acuzați de săvârșirea acestei infracțiuni. De asemenea, CCR a decis că o anumită sintagmă din definiția abuzului în serviciu este neconstituțională. Proiectul de lege de modificare a Codului penal, pus în dezbatere publică de ministerul Justiției, prevede:

Abuzul în serviciu

La articolul 297, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării acestuia, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei asemenea dispoziţii legale, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”

Electrica Furnizare Discount

Neglijența în serviciu

Articolul 298 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 298. Neglijenţa în serviciu – Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării acestuia, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei asemenea dispoziţii legale şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Decizia CCR din 2016

Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal şi a constatat că “acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii”.

În esenţă, în motivarea deciziei, Curtea a statuat că “neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundară care vin să detalieze legislaţia primară se realizează doar în limitele şi potrivit normelor care le ordonă. Curtea reţine că ilicitul penal este cea mai gravă formă de încălcare a unor valori sociale, iar consecinţele aplicării legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel că stabilirea unor garanții împotriva arbitrariului prin reglementarea de către legiuitor a unor norme clare şi predictibile este obligatorie”.

În cauza ce a format obiectul Dosarului nr.1328D/2017, Curtea s-a pronunţat asupra aceloraşi dispoziţii legale, din perspectiva criticilor vizând inexistenţa unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensităţi a vătămării rezultate din comiterea faptei.

Citește mai mult

Actualitate

OFICIAL| Noi măsuri de relaxare de la 1 august. Cum se vor desfășura evenimentele și ce program vor avea barurile, cluburile și sălile de jocuri

Publicat

în

OFICIAL| Noi măsuri de relaxare de la 1 august. Cum se vor desfășura evenimentele și ce program vor avea barurile, cluburile și sălile de jocuri

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat că Guvernul a adoptat noi măsuri de relaxare de la 1 august. „Relaxare e mult spus”, a menționat premierul.

Electrica Furnizare Discount

„Am aprobat măsurile de relaxare de la 1 august. Relaxare e mult spus, dar aș menționa activitățile din spațiile deschise cu participarea celor aproximativ 75.000 de oameni. Fie sunt trecuți prin boală, testați sau vaccinați”, a spus Florin Cîțu.

În localitățile cu o rată de incidență mai mică de 2 cazuri la 1000 de locuitori vor fi permise:

-activități culturale, artistice și de divertisment în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane
-evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană
-competiții sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane
-organizarea de mitinguri şi demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane
-desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00

Toți participanții la activitățile de mai sus vor trebui să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Citește mai mult

Actualitate

DSVSA Alba realizează controale oficiale prin tehnica denumită ”clientul misterios”. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

DSVSA Alba realizează controale oficiale prin tehnica denumită ”clientul misterios”. Recomandări pentru consumatori

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba realizează controale oficiale prin tehnica denumită ”clientul misterios” și recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare doar de la unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, iar dacă au suspiciuni privind calitatea și siguranța lor să depună sesizări.

În cadrul acestor controale, inspectorii sanitar-veterinari verifică modul în care sunt respectate condițiile generale de igienă în cazul produselor de origine animală destinate consumului uman, ce sunt livrate la distanță, ca urmare a unor comenzi pe internet (online) sau prin telefon.

În fapt, inspectorii DSVSA Alba vor comanda printr-o solicitare directă, realizată anonim, fără declinarea calității oficiale, produse alimentare comercializate pe internet. Ulterior, acestea vor fi inspectate, analizate, testate sau supuse unei verificări a conformității. De asemenea, vor fi verificate trasabilitatea produselor, etichetele, condițiile generale de igienă și de comercializare. Inspectorii se vor asigura că mâncarea sau alimentele de origine animală respectă toate standardele de calitate impuse de lege.

Aceste controale se realizează pentru a ne asigura că alimentele de origine animală, comercializate și livrate la distanță, nu reprezintă un risc pentru sănătatea publică, iar activitatea celor care le prepară și livrează se realizează cu respectarea tuturor normelor și legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

În acest sens, îi rugăm pe consumatori să sesizeze DSVSA Alba în cazul în care au suspiciuni privind produsele alimentare pe care le comandă, la numărul de telefon: 0258 835 915 sau pe adresa de e-mail office-alba@ansvsa.ro.

În altă ordine de idei, transmitem populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
Astfel, consumatorilor li se recomandă:

Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul DSVSA;

Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;

Să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate;

Să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;

Publicitate

Să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;

Să nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;

Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea