A dispărut timbrul de mediu. Cât costă acum înmatricularea unui autoturism și de ce documente ai nevoie. Pas cu pas

Eliminarea timbrului de mediu scade costurile de înmatriculare a unei mașini în România. Cu toate acestea, procedura care trebuie urmată rămâne destul de complicată şi deloc ieftină.

Vestea că timbrul de mediu – sau taxa pe poluare, cum mai este cunoscut de români – nu mai trebuie plătit la înmatricularea unui autoturism a fost primită cu bucurie de toţi cei care au în plan achiziţionarea unei maşini, fie ea nouă sau de ocazie. Deşi acest bir a fost eliminat, pentru înmatricularea unui vehicul rămân în vigoare reglementări care presupun completarea unor documente şi plata unor taxe care necesită timp şi bani, scrie capital.ro.

Este important de menţionat că o parte dintre documentele şi taxele necesare diferă în funcţie de starea vehiculului – nou sau de ocazie (second-hand) – şi de provenienţa acestuia.

Astfel, în cazul unei maşini noi care nu a mai fost niciodată înmatriculată în România sunt necesare documente precum cererea solicitantului, fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent, cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie, actul de identitate al solicitantului, în original şi copie, copia asigurării de răspundere civilă (RCA), dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare şi dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare. Dacă solicitantul înmatriculării este persoană juridică sunt necesare, în plus, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul (de exemplu certificat de înregistrare la Registrul Comerţului), împuternicirea reprezentatului legal precum şi o copie a cărţii de identitate a delegatului, procură specială autentificată şi atestatul fiscal.

În cazul unui vehicul de ocazie cumpărat dintr-un stat al Uniunii Europene, pe lângă toate cele de mai sus trebuie depuse la dosar documentele şi plăcile de înmatriculare străine, verificarea tehnică şi nota de autentificare emisă de Registrul Auto Român (RAR).

În cazul vehiculelor de ocazie, înainte de a vă prezenta cu maşina la Serviciul de Îmatriculări din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) este necesară, aşa cum se vede mai sus, şi o vizită la RAR pentru a efectua verificarea tehnică şi a obţine nota de autentificare.

Un detaliu important, la Admi­nistraţia Financiară trebuie să aveţi toate amenzile, taxele şi impozitele plătite la zi pentru a putea trece vehiculul cumpărat pe numele dumneavoastră.

Costuri pentru înmatricularea unei mașini

Dacă vă decideţi să parcurgeţi singuri întregul proces de înmatriculare costurile sunt exact cele solicitate de autorităţile statului, în schimb, dacă doriţi să scăpaţi de corvoadă puteţi apela oricând la firmele specializate în înmatriculări de vehicule. Cele serioase! Contra unui onorariu, angajaţii acestora vă ajută, pas cu pas, să competaţi dosarul de înmatriculare şi pot chiar să facă totul în locul dumneavoastră dacă sunteţi de acord să îi împuterniciţi. Serviciile unei astfel de firme nu ar trebui să coste mai mult de 50 – 100 de euro.

Pentru maşinile deja înmatriculate în România, autentificarea RAR costă circa 150 de lei, în timp ce pentru autoturismele care intră pentru prima dată în circulaţie la noi, efectuarea omologării şi eliberarea unei noi cărţi de identitate a vehiculului, costă aproximativ 450 de lei.

La sumele de mai sus se adaugă, desigur, plata poliţei RCA care trebuie să existe neapărat în dosarul cu care vă prezentaţi la DRPCIV. Pentru dosar este necesară chitanţa de 37 de lei doveditoare a plăţii con­tra­valorii certificatului de înmatriculare. În momentul depunerii dosarului trebuie să achitaţi şi contravaloarea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei, pentru număr la rând, respectiv 85 lei pentru număr preferenţial.

Un calcul simplu, efectuat pentru o maşină de ocazie aflată la prima înmatriculare în România, ne arată că, pe lângă o mulţime de documente, trebuie să cheltuiţi şi circa 500 de lei, neincluzând aici poliţa RCA, pentru a vă putea bucura în voie de autoturismul cumpărat.

 Pas cu pas

– Completare act vânzare-cumpărare

– Completare fişă înmatriculare

– Achiziţionare poliţă RCA

– Completare cerere intrare în posesie la Administraţia Financiară

– Programare RAR

(doar pentru maşini de ocazie)

– Efectuare teste RAR

(doar pentru maşini de ocazie)

– Plata taxe

– Prezentare dosar DRPCIV

sursa: capital.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...