Rămâi conectat

Curier Județean

Momente omagiale la Blaj, la împlinirea a 220 de ani de la nașterea lui Timotei Cipariu: Elevi de liceu, în prima linie a evenimentelor

Lucian Daramus

Publicat

în

URS Construct

Momente omagiale la Blaj, la împlinirea a 220 de ani de la nașterea lui Timotei Cipariu: Elevi de liceu, în prima linie a evenimentelor

Vineri, 21 februarie 2025, la împlinirea a 220 de ani de la nașterea lui Timotei Cipariu, a avut loc o slujbă de parastas la mormântul său din Blaj, situat în „cimitirul grecilor” din apropierea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Celebrarea liturgică a fost oficiată de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, alături de părintele Cristian Rus, Protopop de Blaj, și de un sobor de preoți.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025: Care sunt restricțiile care-i așteaptă pe credincioși

La eveniment au participat directorul Liceului Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj, Augustin Damian, și cadre didactice și elevi ai liceului amintit, alături de numeroși credincioși greco-catolici.

În cuvântul său de învățătură, Episcopul Cristian a subliniat importanța Părintelui Timotei Cipariu pentru Biserica Greco-Catolică și pentru poporul român, evidențiind necesitatea unui „Cipariu al vremurilor noastre”.

Timotei Cipariu (n. 21 februarie 1805, Pănade – d. 3 septembrie 1887, Blaj) a fost preot greco-catolic, canonic și prepozit capitular Mitropoliei de Alba Iulia și Făgăraș, o personalitate marcantă a culturii românești, cunoscut ca „părintele filologiei române”. A fost profesor de filosofie și teologie la Blaj, director al Gimnaziului și inspector al școlilor din oraș, precum și director al Tipografiei Diecezane.

Membru fondator al Academiei Române, a servit ca vicepreședinte al acesteia. De asemenea, a fost primul vicepreședinte și ulterior președinte al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. Poliglot, cunoscând aproximativ 15 limbi, Părintele Cipariu a contribuit semnificativ la dezvoltarea lingvisticii și literaturii românești, fiind un fervent susținător al drepturilor românilor din Transilvania în secolul al XIX-lea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

21 februarie – 10 aprilie 2025: Expoziția de linogravură „Sebeșul vechi văzut de Michael Acker, la Primăria Municipiului Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

21 februarie – 10 aprilie 2025: Expoziția de linogravură „Sebeșul vechi văzut de Michael Acker, la Primăria Municipiului Sebeș Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Muzeul Municipal „Ioan Raica” vă invită să vizitați, gratuit, în perioada 21 februarie – 10 aprilie 2025, expoziția de linogravură „Sebeșul vechi văzut de Michael Acker (1889-1971)” găzduită de spațiul expozițional […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea