Rămâi conectat

Ştirea zilei

O femeie din Alba, nevoită să își cumpere singură un medicament de aproape 100.000 de euro care i-a salvat viața: Pacienta a dat în judecată instituțiile statului și a obținut despăgubiri care acoperă integral tratamentul efectuat

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

O femeie din Alba, nevoită să își cumpere singură un medicament de aproape 100.000 de euro care i-a salvat viața: Pacienta a dat în judecată instituțiile statului și a obținut despăgubiri care acoperă integral tratamentul efectuat

O femeie din Alba a dat în judecată Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate și a obținut decontarea integrală a unui tratament în valoare de 94.564 de euro. Femeia (I. D.) suferea de hepatită virală cronică B+D și ciroză hepatică.

Pentru că instituțiile statului au refuzat să îi deconteze tratamentul, și-a adunat toate economiile, s-a împrumutat de la prieteni și a achiziționat tratamentul salvator. Situația femeii nu este una singulară. Pacienți români mor în fiecare zi pentru că statul nu asigură medicamentele necesare. Mulți nu au posibilitatea să le achiziționeze din surse proprii, astfel încât se sting cu zile.

Femeia a fost diagnosticată cu boala de ficat în anul 2006. Suferea de o formă rară de hepatită, respectiv virsul B combinat cu D, considerată a fi și cea mai agresivă. Medicii specialiști estimează că aproximativ 5% dintre persoanele cu hepatita B au concomitent și hepatita D, ca urmare a infecției secundare.

Coinfecția cu virusul hepatic D nu doar că duce la exacerbarea simptomelor de hepatită, însă crește și riscul complicațiilor asociate, iar tratamentul este mai dificil și mai costisitor. În 2006, aceasta a urmat timp de opt luni un tratament la o unitate medicală din Cluj-Napoca, fără niciun rezultat.

Citește și: O pacientă din Alba, operată de cancer, a obținut în instanță dreptul la tratament gratuit cu un medicament care costă peste 10.000 de lei un flacon

În noiembrie 2021 a fost internată din nou, boala evoluând în ciroză hepatică. Medicul curant i-a recomandat, în ianuarie 2022, un tratament de cel puțin un an de zile cu substanța activă Bulevirtidă, autorizată pentru utilizare în Uniunea Europeană, dar care nu era disponibilă în România.

În luna mai 2022, pacienta s-a adresat cu o cerere Casei de Asigurări de Sănătate, prin care a solicitat decontarea tratamentului prescris de medic, dar reprezentanții instituției au refuzat cererea pe motiv că medicamentul nu se regăseşte în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor compensate de care beneficiază asiguraţii. În noiembrie 2022, femeia s-a adresat cu o petiţie la Ministerul Sănătăţii pentru a lua măsuri în sensul includerii medicamentului pe lista celor decontate, dar şi de aici a primit un refuz. În cuprinsul răspunsului dat, Ministerul a susținut că deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă au depus solicitare în vederea evaluării produsului Hepcludex (Bulevirtidă) şi pentru România, acesta fiind în perioada de evaluare.

„Tratată cu dispreţ de instituțiile statului”

„Viaţa şi sănătatea îmi erau puse în pericol. Medicul a zis că fără acest tratament nu mai am mult de trăit. În această situație, cu mari sacrificii am făcut mai multe împrumuturi la diverse persoane şi am cumpărat medicamentele pentru un an de zile. După ce am urmat tratamentul, am fost declarată vindecată de către medicul curant”, a spus pacienta. Aceasta a urmat tratamentul în perioada iunie 2022 – iunie 2023.

„Pe lângă suferinţa cauzata de boala şi tratamentul lung ca durată, am fost nevoită sa mă descurc singură. Am fost tratată cu dispreţ de instituțiile statului și am fost obligată să împrumut bani cu dobândă, să apelez la persoane binevoitoare, să mă umilesc. Toate acestea, chiar dacă sunt asigurată şi am calitatea de cetăţean asigurat medical în sistemul de sănătate”, a completat femeia. Aceasta susține că sănătatea sa este, în continuare pusă la încercare, având în vedere suma mare de bani pe care trebuie să o returneze celor de la care s-a împrumutat.

În aceste condiții s-a adresat justiției pentru a i se face dreptate. „Dreptul la sănătate şi la tratament medical este un drept fundamental garantat de Constituie şi de legislaţia Uniunii Europene, iar încălcarea sub orice formă a acestuia şi în special prin lipsa de implicare din partea instituțiilor de sănătate, obligate să ia masuri, nu ar trebui să rămână fără urmări. Trebuie să fie obligate la repararea prejudiciului suferit, respectiv costul medicamentele pe care aveau obligaţia legală să le achite”, a completat femeia din Alba.

Medicamentul salvator, gratuit din aprilie 2024

Medicamentul care poate salva viețile multor oameni infectați cu virsul hepatitei a fost inclus de Guvern pe lista celor compensate integral în 23 aprilie 2024, după un an de la finalizarea tratamentului de către pacientă. „Procedura despre care se vorbea în anul 2022 de către Ministerul Sănătăţii în răspunsul dat la petiţia formulată, a fost finalizat prin includerea medicamentului în lista medicamentelor care se compensează în regim 100%.

Astfel, nu există nici un motiv pentru a nu se admite cererea de a i se restitui suma pe care a achitat-o în anul 2022 din fonduri proprii pentru a-şi procura medicamentul care în prezent este inclus pe lista medicamentelor care se prescriu în regim compensat 100%. Nu a beneficiat însă de nici un sprijin concret din partea autorităţilor la care a formulat cererile în anul 2022 și a avansat din surse proprii bani necesari pentru procurarea medicamentului necesar suprevieţuirii”, a constatat magistratul de la Tribunalul Alba, care a judecat cazul.

Raportându-se și la dreptul la viaţa şi dreptul la sănătate ale cetăţenilor, astfel cum sunt garantate de Constituţia României, judecătorul a obligat Casa de Asigurări de Sănătate să îi achite pacientei suma de 94.564 de euro, calculată la cursul BNR din ziua plăţii, reprezentând contravaloarea medicamentelor achiziţionate în perioada 24 iunie 2022 – 3 aprilie 2023. Hotărârea a fost contestată, dar recursul de la Curtea de Apel Alba Iulia va fi doar o formalitate având în vedere practica unitară a acestei instanțe de a admite cererile pacienților care solicită compensarea unor medicamente salvatoare.

Statisticile realizate de Institutul Național de Sănătate Publică arată că în România sunt circa 1,1 – 1,2 milioane de persoane care suferă de una din formele de hepatită cronică. Cea mai răspândită este hepatita de tip B. Potrivit rezultatelor studiului sero-epidemiologic de prevalență a markerilor de infecție cu virusul hepatitic B (VHB) și virusul hepatitic C (VHC), raportat la anii 2022-2023, în România existau un total de 962.571 de persoane adulte și vârstnice care au infecție cronică cu VHB și care au nevoie de servicii de sănătate.

De asemenea, un total de 4.105.339 de persoane au trecut prin infecția cu VHB, iar 2.287.189 persoane au devenit imune în urma infecției și s-au debarasat de virus. În ceea ce privește hepatita C rezultatele studiului sunt următoarele: un total de 136.999 de persoane adulte și vârstnice au infecție cronică activă cu VHC și au nevoie de servicii de sănătate, respectiv 222.244 persoane au trecut prin infecția cu VHC.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 23 februarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 23 februarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 23 februarie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea