Opt poștași din județul Alba condamnați la închisoare pentru că nu au livrat peste 3.000 de comunicări ale instanțelor: O parte dintre acestea, aruncate în râul Sebeș
Opt poștași din județul Alba condamnați la închisoare pentru că nu au livrat peste 3.000 de comunicări ale instanțelor: O parte dintre acestea, aruncate în râul Sebeș
Opt poștași din zona municipiului Sebeș au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru fapte de abuz în serviciu. Au fost acuzați că nu au livrat, în total, la destinatari peste 3.000 de plicuri de corespondență, printre care s-au regăsit și citații sau hotărâri ale unor instanțe de judecată.
Faptele au fost descoperite în 2019, când au avut loc și percheziții la domiciliile poștașilor și la Oficiul Poștal Sebeș.
Citește și: Taximetriștii și cei care închiriază mașini în Alba Iulia luați „la puricat”: Amenzi ENORME, de peste 200.000 de lei
„La data de 28.05.2019, organul de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală de către factorii poştali din cadrul Oficiului Poştal din Sebeș şi al Oficiului Poştal Petrești, constând în aceea că factorii poştali nu livrează destinatarilor corespondenţa expediată de Judecătoria Alba Iulia şi Tribunalul Alba şi semnează în fals în numele destinatarilor borderourile de livrare, pe care ulterior le comunică instanţelor de judecată”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la domiciliile factorilor poștali și la sediul Oficiului Poștal din Sebeș, au fost identificate și ridicate trimiteri poștale (simple și cu aviz de primire/recomandate), trimiteri pentru care s-a solicitat expeditorilor depunerea dovezilor de comunicare.
”Organelor de cercetare penală le-au fost comunicate în parte cele solicitate, în unele situații prin adresele remise s-a comunicat faptul că expeditorii nu au intrat în posesia dovezilor de comunicare, deși trimiterile poștale identificate la locațiile percheziționate nu mai aveau atașate dovezile de comunicare.
De asemenea, s-a precizat că există astfel posibilitatea ca aceste dovezi de comunicare/înmânare, deși desprinse de pe plicurile cu trimiteri poștale, să nu mai fi fost remise expeditorilor acestora”, se mai susține în document.
Plicuri aruncate în râul Sebeș
Procurorii au constatat că factorii poştali de la cele două oficii poştale nu livrează destinatarilor comunicările de la instanţele de judecată, respectiv de la Curtea de Apel Alba lulia, Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba lulia, iar personalul oficilor poştale în cauză semnează în fals în numele destinatarilor atât dovezile de comunicare a corespondenţei, cât şi borderoul în care sunt detaliate nr. de înregistrare al acestor comunicări.
În baza acestor semnături aplicate în fals erau atestate primirea acestor trimiteri poştale. Ulterior dovezile de comunicare erau înaintate instanţelor de judecată, iar borderourile erau păstrate la sediile oficiilor poştale.
Poștașii comiteau faptele din proprie iniţiativă ori la solicitarea expresă a diriginţilor oficiilor poştale. Corespondenţa expediată de instanţele de judecată era păstrată atât la sediile oficiilor poştale, cât şi la domiciliile ori locuinţele factorilor poştali şi ale diriginţilor de poştă responsabili de aceste oficii poştale.
Toţi lucrătorii din cadrul Oficiului Poştal Sebeș au întocmit în fals dovezi de comunicare ale trimiterilor poştale, semnând în locul destinatarilor dovezile de înmânare.
S-a mai constatat că citaţiile şi corespondenţa de la instanţele de judecată erau menţionate într-un borderou, document care era, de asemenea, semnat în fals de lucrătorii Oficiului Poştal Sebeș, iar plicurile cu corespondenţă erau aruncate pe râul Sebeș.
Acord de recunoaștere a vinovăției
Cei opt poștași au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a fost admis de instanța de judecată în 12 februarie 2025. Numărul actelor materiale reținute în sarcina inculpaților diferă de la 164, la 719.
În urma acordului de recunoaștere, cele opt persoane (Lucian D., Corina H., Grigore I., Adina P., Aurel S., Mariana V., Alina Z., Iuliana A.,) au fost condamnate la pedepse cu închisoare cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani. Le-a fost interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
De asemenea, au fost obligați să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Accident GRAV pe autostrada A1, Sebeș-Orăștie. O persoană primește îngrijiri medicale după ce un autocamion cu lemne s-a răsturnat. Trafic restricționat
Accident GRAV pe autostrada A1, Sebeș-Orăștie. O persoană primește îngrijiri medicale după ce un autocamion cu lemne s-a răsturnat. Trafic restricționat Detașamentul de pompieri Sebeș a intervenit joi, 13 februarie 2025, în jurul orei 21.30, pentru prim ajutor medical la un accident rutier produs pe autostrada A1, sensul de mers Sebeș – Orăștie. În accident […]