”Taxa pe hărnicie” 2025: Ce este, cine o plătește și la ce valoare poate ajunge
”Taxa pe hărnicie” 2025: Ce este, cine o plătește și la ce valoare poate ajunge
„Taxa pe hărnicie” este o taxă adițională aplicată veniturilor municipiilor provenite din impozitul pe venit, introdusă printr-un amendament la legea bugetului, adoptat recent de Parlament.
O analiză realizată de termene.ro relevă că anul 2025 a venit cu schimbări legislative semnificative, inclusiv majorarea impozitului pe dividende, reducerea plafonului maxim pentru aplicarea impozitului pe venit de către microîntreprinderi și reintroducerea taxei pe stâlp.
Citește și: Taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară, eliminate: De când se va aplica măsura
Ce este „taxa pe hărnicie” și cum a apărut
O nouă taxă, denumită „Taxa pe hărnicie” sau „Taxa de solidaritate”, a provocat nemulțumirea primarilor din municipiile prospere ale României. Aceasta reprezintă o contribuție suplimentară aplicată veniturilor orașelor care depășesc media națională din cota impozitului pe venit.
Introducerea taxei a fost aprobată recent printr-un amendament la legea bugetului. Conform noilor prevederi, municipiile care înregistrează venituri peste media națională trebuie să vireze 15% din suma care depășește acest prag către bugetul de stat, notează stiripesurse.ro.
Ministrul Barna: „Intrăm în următoare etapă”
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, susține că impactul financiar al noii taxe nu este semnificativ pentru localitățile cu venituri ridicate din impozitul pe venit.
„Pentru a păstra această solidaritate și pentru a reduce impactul migrației populației din zonele mai puțin dezvoltate, am implementat această regulă de reținere a 10-15% dintr-o sumă relativ mică de la anumite localități care au media pe locuitor foarte mare în ceea ce privește impozitul pe venit. De ce a venit acest amendament așa târziu? Pentru că, în cursul dezbaterilor, județele care au constatat că pierd foarte mult din aplicarea regulii pe recensământ au solicitat o solidaritate din partea acelor localități unde creșterile sunt foarte mari”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri seară, după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2025 că sunt îndeplinite astfel condiţiile pentru ”a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.
”Avem, acum, baza pentru a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării. De mâine intrăm în următoarea etapă – cea a implementării”, a scris, pe Facebook, ministurl Finanţelor.
Tanczos Barna a declarat că bugetul adoptat va contribui la controlul cheltuielilor și la creșterea veniturilor necesare pentru dezvoltare.
”Anul 2025 este primul din cei 7 ani de consolidare fiscal-bugetară, perioadă pe care o avem la dispoziţie pentru a atinge ţinta de deficit bugetar convenită la nivel european.
România, a şasea ţară ca mărime în Uniunea Europeană, trebuie să continue ritmul de recuperare a decalajelor de dezvoltare faţă de statele din Vestul Europei şi să îşi consolideze statutul economic în regiune. Resursele alocate de Guvern îi vor proteja pe cei vulnerabili şi vor stimula mediul privat prin cei 150 miliarde de lei investiţi în economie”, a mai transmis minsitrul Finanţelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Actualitate
Sunt sau nu înghețarea pensiilor și majorarea taxelor, soluții pentru economisirea banului public? Bogdan Glăvan: Instituțiile și entitățile publice verificate amănunțit pentru a opri risipa, altfel ne ia gaia
Sunt sau nu înghețarea pensiilor și majorarea taxelor, soluții pentru economisirea banului public? Bogdan Glăvan: Instituțiile și entitățile publice verificate amănunțit pentru a opri risipa, altfel ne ia gaia Profesorul Bogdan Glăvan a explicat într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook de ce măsurile luate de Guvern, și anume înghețarea pensiilor și majorarea taxelor, […]