Fermierii din România vor primi şi în 2025 apă GRATUITĂ pe infrastructura principală de irigaţii. Udătorii au reducere 50% la energie electrică
Fermierii din România vor primi şi în 2025 apă GRATUITĂ pe infrastructura principală de irigaţii. Udătorii au reducere 50% la energie electrică
Fermierii români vor beneficia şi în 2025 de apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii, iar 50% din costurile cu energie electrică vor fi suportate de stat, a anunţat, marţi, 4 februarie 2025, ministrul Agriculturii şi dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
El a precizat că anul acesta pentru sistemul de irigaţii sunt alocate în bugetul MADR peste 2,5 miliarde de lei credite de angajament şi un miliard de lei pe credite bugetare.
Citește și: Fonduri Europene 2025 pentru fermierii români: Surse de finanțare, ajutoare MADR, AFIR, disponibile anul acesta
„Şi în sistemul de irigaţii avem o alocare pe credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, bineînţeles, pe credite bugetare avem un miliard de lei pentru continuarea celor 41 de şantiere din România. Complementar, am alocat şi s-au semnat contracte de 500 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigaţii. Vorbim aici de organizaţiile de udători, unde şi costul cu energie electrică, 50%, este suportat de către Ministerul Agriculturii. Şi anul acesta fermierii vor beneficia de apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii”, a declarat Barbu, după dezbaterile din comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.
Acesta a subliniat că va aloca şi despăgubiri pentru secetă, ” dacă va fi secetă şi anul acesta”, aşa cum a alocat şi în 2024.
„Dacă vorbim de secetă, aşteptăm anul acesta să vedem dacă va fi secetă şi bineînţeles, în cazul în care se vor produce schimbări climatice şi va fi secetă, noi vom interveni prompt şi vom da despăgubirile fermierilor, aşa cum am făcut şi în anul 2024, un an fără precedent în care am plătit banii pe secetă în acelaşi an în care s-a produs seceta”, a mai spus Barbu.
Un boicot al supermarketurilor ar însemna „falimentul procesatorilor români”
Întrebat cum ar fi afectată economia României dacă s-ar aplica o iniţiativă a unor candidaţi la prezidenţiale care cer ca românii să boicoteze supermarketurile pe modelul Croaţia, ministrul Agriculturii i-a îndemnat pe români să meargă să cumpere de oriunde produse procesate în România, pentru că un astfel de boicot ar însemna „falimentul procesatorilor români”.
„Sigur, noi trebuie să promovăm produsele româneşti astfel încât românii să cumpere aceste produse, să aibă acces la aceste produse. Noi, la Ministerul Agriculturii, ştiţi foarte bine că în fiecare lună avem târg cu produse agroalimentare româneşti unde îi invităm pe toţi bucureştenii să vină să cumpere aceste produse de calitate. Dar cred că acesta este un subiect mai mult politic şi vă spun acest lucru.
De ce? Pentru că în magazinele de retail din România 70% din aceste produse sunt româneşti, sunt realizate de către procesatori români. Ştiţi ce ar însemna o săptămână să boicotăm magazinele de retail, să nu vindem produse procesate în România? Ar însemna falimentul procesatorilor români. Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde, că merg în pieţe, că merg în retail, că merg în magazinele de cartier, să cumpere şi să caute eticheta cu produs procesat în România”, a transmis oficialul MADR.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Fostul lider PNL, Nicolae Ciucă, și-a dat demisia din Parlament: „Rămân un liberal convins, plasat ferm în zona de centru dreapta”
Fostul lider PNL, Nicolae Ciucă, și-a dat demisia din Parlament: „Rămân un liberal convins, plasat ferm în zona de centru dreapta” Nicolae Ciucă, fostul lider PNL și candidat la alegerile prezidențiale, și-a anunțat demisia din Parlament. Citește și: Nicolae Ciucă, președintele PNL, și-a dat demisia după eșecul de la alegerile prezidențiale 2024 „A sosit vremea […]