Buget 2025: Bani pentru pensii, salarii, șomaj și asistență socială
Veniturile bugetare totale estimate pentru asigurările sociale de stat se ridică la 155,110 miliarde de lei, din care 154,84 miliarde de lei (99,8%) reprezintă bugetul sistemului public de pensii și 270,681 milioane de lei suma aferentă sistemului asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale (0,2%), conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, publicat de Ministerul Finanțelor, scrie AGERPRES
Pentru anul 2025, din totalul veniturilor bugetare estimate, 76,9% urmează să se încaseze din contribuții de asigurări, 22,9% din subvenții de la bugetul de stat și 0,2% din venituri nefiscale și sume primite de la Uniunea Europeană.
Potrivit sursei citate, sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale are prevăzute venituri în sumă de 270,681 milioane de lei și cheltuieli de 192,100 milioane de lei, atât la credite de angajament cât și la credite bugetare, cu un excedent de 78,581 milioane de lei.
În anul 2025 subvenția de la bugetul de stat pentru echilibrare este de 35,443 miliarde de lei.
Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 sunt diminuate cu suma de 21,920 miliarde de lei aferentă Pilonului II de pensii.
Potrivit proiectului, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 au fost stabilite avându-se în vedere cotele de contribuții sociale, respectiv 25% cota de contribuții de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au calitatea de angajați; cotele de contribuție de asigurări sociale datorate de angajatori de 4% pentru condițiile deosebite de muncă și 8% pentru condiții speciale de muncă; cota de 2% din contribuția asiguratorie pentru muncă datorată de angajatori, distribuită pentru sistemul asigurărilor de accidente de muncă și boli profesionale stabilită conform articolelor din Legea nr.227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Citește și: Noutăți pensii 2025 | Ajutor de la stat pentru pensionarii cu venituri mici
De asemenea, se are în vedere baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente și venituri din drepturi de proprietate intelectuală o reprezintă venitul ales, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12, respectiv 24 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației; stabilirea bazei de calcul lunar al contribuției de asigurări sociale la salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parțial al căror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată; cota de 4,75% a contribuției la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II), reglementat prin OUG nr.23/2022 pentru completarea art.43 din Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 au fost stabilite având în vedere și majorarea prognozată a fondului de salarii pe total economie (câștig salarial mediu brut și număr de salariați); eliminarea facilităților fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate, ca urmare a desfășurării activității de creare pentru calculator sau în sectoarele construcții, agricol și industria alimentară, conform OUG nr. 156/2024; menținerea scutirii obligațiilor de plată pentru anumite categorii de salariați pentru suma de 300 de lei/lună în conformitate cu prevederile OUG nr. 156/2024; ținta de îmbunătățire a colectării veniturilor din contribuții de asigurări sociale de 2,1 miliarde de lei.
În ceea ce privește cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat, acestea au fost estimate la 155,032 miliarde de lei, din care 154,84 miliarde de lei pentru sistemul public de pensii (99,9%) și 192,1 milioane de lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale (0,1%).
Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,9% vor fi alocate pentru asistență socială și 1,1% pentru administrarea sistemului public de pensii (cheltuieli de personal, bunuri și servicii, dobânzi datorate trezoreriei statului, alte transferuri, proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR, alte cheltuieli și active nefinanciare).
Bani pentru pensii în 2025
Fondurile destinate plății pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2025 sunt în sumă de 150,826 miliarde de lei, respectiv 7,9% din PIB.
‘Din totalul cheltuielilor aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale, 90,5% vor fi alocate pentru asistență socială (pensii de invaliditate din cauză de accidente de muncă sau boli profesionale, ajutoare sociale în caz de invaliditate), și 9,5% pentru funcționarea sistemului (cheltuieli de personal, bunuri și servicii, dobânzi, alte cheltuieli și active nefinanciare)’, se arată în expunerea de motive.
Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2025 cu un excedent în sumă de 78,581 milioane de lei aferent sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.
În ceea ce privește bugetul asigurărilor pentru șomaj, veniturile totale pentru anul 2025 au fost estimate la 2,857 miliarde de lei, din care 76,7% vor proveni din cota parte din contribuția asiguratorie pentru muncă destinată finanțării sistemului de asigurări pentru șomaj, 4,5% din cotă parte din contribuția asiguratorie pentru muncă destinată finanțării fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, 0,9% din venituri nefiscale și 17,9% din sume primite de la Uniunea Europeană inclusiv sume rambursate din PNRR.
Potrivit sursei citate, din totalul veniturilor bugetare, 2,703 miliarde de lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj (94,6%) și 153,874 milioane de lei aferente fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (5,4%).
Veniturile pe anul 2025 sunt stabilite avându-se în vedere cotele distribuite din contribuția asiguratorie pentru muncă datorată de angajatori, respectiv 1% fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale și 17% bugetului asigurărilor pentru șomaj.
Pentru anul 2025, prin bugetul asigurărilor pentru șomaj s-a prevăzut finanțarea unor cheltuieli în sumă totală de 2,604 miliarde de lei, din care 2,527 miliarde de lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj (97,1%) și 76,385 miliarde de lei fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (2,9%).
Potrivit MF, prin legea bugetară pe anul 2025 se asigură, în principal: fondurile necesare achitării drepturilor de pensie, a ajutoarelor sociale pentru persoanele care au suferit accidente de muncă și boli profesionale și tratamentul balnear pentru pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, desfășurării în bune condiții a activității Casei Naționale de Pensii Publice și a caselor județene de pensii; fondurile necesare pentru plata ajutoarelor de șomaj și a măsurilor active de sprijin al persoanelor fără loc de muncă, plata creanțelor salariale în cazul angajatorilor aflați în stare de insolvență, desfășurarea în bune condiții a activității Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă precum și a instituțiilor subordonate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Luna Februarie sau ”Făurar” – „Luna lupilor”, geroasă, cu zăpezi și viscole, când fierarii se pregătesc de primăvară, ascut plugurile și fac potcoave noi pentru cai
Luna Februarie sau ”Făurar” – „Luna lupilor”, geroasă, cu zăpezi și viscole, când fierarii se pregătesc de primăvară, ascut plugurile și fac potcoave noi pentru cai Februarie, cunoscută în trecut și ca „luna lupilor”, era o lună geroasă, cu zăpezi și viscole. „Făurar” reprezenta pregătirea fierarilor pentru primăvară, ascuțirea plugurilor, făurirea potcoavelor noi pentru cai, […]