Rămâi conectat

Curier Județean

Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru: 1564 de proiecte depuse până la finalul anului 2024, cu o valoare totală de aproape 2,1 miliarde de euro

Bera Larisa

Publicat

în

URS Construct

Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru: 1564 de proiecte depuse până la finalul anului 2024, cu o valoare totală de aproape 2,1 miliarde de euro

Activitatea ADR Centru în anul 2025 pornește de la bazele solide construite perioada de peste 26 de ani în care instituția și-a diversificat constant operațiunile trecând de la statutul de Organism Intermediar pentru programele cu finanțare europeană la statutul de Autoritate de Management pentru Programul Regional Centru 2021 – 2027. Firesc, principalele programe gestionate de ADR Centru sunt cele prin care se propun soluții la nevoile Regiunii Centru, identificate prin strategiile regionale.

Citește și: O nouă legătură cu rețeaua rutieră europeană a Țării Moților din județul Alba: ADR Centru a semnat primul contract de finanțare pentru reabilitarea drumurilor județene prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027

Stadiul implementării programelor cu finanțare europeană, alături de constituirea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru (CDR Centru) și alegerea Președintelui și Vicepreședintelui acestui for deliberativ, au constituit punctele focale al primei reuniuni din acest an a CDR Centru, care a avut loc în 21 ianuarie 2025, la Sovata. Astfel, în anul 2025 activitatea CDR Centru va fi coordonată de domnul Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, în calitate de Președinte CDR Centru și de doamna Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, în calitate de Vicepreședinte. Ulterior, în anul 2026, cei doi președinți vor schimba între ei funcțiile de conducere ale CDR Centru.

Discuțiile din cadrul Ședinței au vizat în special implementarea PR Centru în acest an. Programul ”Regiunea Centru” 2021 – 2027 are o alocare de 1,384 miliarde de euro (1,152 miliarde de euro din FEDR, diferența reprezentând contribuția Bugetului de Stat), repartizați pe 9 priorități de investiții: -cercetarea, dezvoltarea și transferul tehnologic de la nivel regional în domeniile de specializare inteligente regionale;
-dezvoltarea IMM-urilor regionale; digitalizarea serviciilor publice locale și a IMM-urilor;
-eficiență energetică pentru clădirile rezidențiale și clădirile publice de la nivel regional;
-infrastructură verde și albastră; mobilitate urbană durabilă; modernizarea infrastructurii de transport județene;
-infrastructura educațională pe toate palierele de învățământ;
-dezvoltarea turismului durabil și a patrimoniului natural în zonele rurale;
-susținerea regenerării urbane, a conservării patrimoniului și dezvoltării infrastructurilor de turism și culturale din zonele urbane de la nivel regional; -asigurarea asistenței tehnice.

„În cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021 – 2027 s-a prevăzut lansarea a 34 de apeluri de proiecte, din care, până la 31 decembrie 2024, au fost lansate 23 de apeluri, având o alocare totală de peste 1,16 miliarde euro, din care peste 965 milioane euro din bugetul FEDR. Dintre acestea, 14 apeluri sunt închise și 9 apeluri sunt încă în derulare.

În urma apelurilor lansate au fost depuse până la finalul anului trecut 1564 proiecte cu o valoare totală de aproape 2,1 miliarde euro, din care suma solicitată este de aproape 1,4 miliarde euro. Dintre acestea, 197 cereri de finanțare au fost contractate, valoarea totală a acestora fiind de 717,75 milioane euro, fiind solicitate pentru investiții fonduri europene nerambursabile de 493,62 milioane euro. La acestea se adaugă încă 29 cereri de finanțare aflate în proces de contractare, cu o valoare totală de 48,55 milioane euro, din care suma solicitată depășește 31,6 milioane euro.

Din punct de vedere financiar, până la 31 decembrie 2024, beneficiarii de finanțări au depus 210 cereri de rambursare, plată sau prefinanțare, în valoare de aproximativ 121 milioane euro. Valoarea decontată anul trecut beneficiarilor de proiecte în cadrul acestui Program a fost de aproape 50 milioane euro și vom insista mai mult în acest an pe plata sumelor nerambursabile utilizate prin proiectele dedicate dezvoltării regiunii noastre”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

În cadrul reuniunii tehnice de la Sovata a fost analizată și implementarea în Regiune a POR 2014 – 2020. Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Regiunea Centru a avut o alocare totală de 766,77 milioane euro (647,27 milioane euro FEDR și diferența de la Bugetul de Stat). Au fost lansate 70 de apeluri de proiecte fiind depuse 2.333 de proiecte cu o valoare totală solicitată de 2,82 miliarde euro. Au fost contractate 1.191 de proiecte, cu o valoare totală solicitată de 1,433 miliarde euro, ceea ce reprezintă un grad de contractare de 186%.
Dintre proiectele contractate, 838 de proiecte, cu o valoare totală solicitată de 579 milioane euro, sunt finalizate, 111 contracte de finanțare au fost reziliate și 242 sunt proiecte în implementare, valoarea totală solicitată a acestora fiind de 735 milioane euro. Dintre acestea din urmă 93 de proiecte, cu o valoarea totală solicitată de 509 milioane euro sunt proiecte etapizate, astfel: 82 au fost preluate pe PR „Centru” 2021 – 2027, iar 11 au fost preluate pe Programul Sănătate și Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială. Alte 123 de proiecte, cu o valoare totală solicitată de 187 milioane euro sunt proiecte nefinalizate, iar 26 de proiecte, cu o valoare totală solicitată de 39 milioane euro sunt proiecte nefuncționale.

În total, la data de 31.12.2024, pe POR 2014 – 2020 în Regiunea Centru valoarea solicitată la decontare a fost de 1,065 miliarde euro (903 milioane euro FEDR și 162 milioane euro din Bugetul de Stat), ceea ce reprezintă 139% din alocarea originală. La aceeași dată, valoarea totală plătită din FEDR a fost de 837,75 milioane euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de 126%, raportat la alocarea financiară inițială.

„Suntem în anul 2025, în plin proces de implementare, al proiectelor finanțate prin Programul „Regiunea Centru” 2021-2027, al proiectelor finanțate prin Programului Tranziție Justă pentru județul Mureș sau prin Programul Sănătate, pe lângă alte proiecte și activități derulate de ADR Centru pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din regiunea noastră. De asemenea, încheiem Programul Operațional Regional 2014 – 2020 cu un grad de absorbție de 126%. Aceasta și faptul că avem în cadrul Programului „Regiunea Centru 2021 – 2027 depuse proiecte a căror valoare totală depășește suma totală alocată programului, deși nu au fost lansate toate apelurile la proiecte programate, ne arată că autoritățile publice și IMM-urile au un interes foarte ridicat pentru dezvoltarea susținută din fonduri europene nerambursabile.

În contextul economic dificil atât la nivel național, cât și la nivel internațional, realitate pe care trebuie să o conștientizăm și să o gestionăm responsabil, fondurile europene nerambursabile devin cu atât mai importante. Odată pentru că susțin dezvoltarea comunităților cu precădere sub aspectul infrastructurii dar, la fel de important, pentru că aceste proiecte au și un efect de angrenare economică pe orizontală și pe verticală. Agenții economici implicați în executarea lucrărilor contractate prin proiecte mențin locurile de muncă, poate chiar creează unele noi, plătesc salarii, cumpără materii prime, materiale, servicii etc., de la alți agenți economici, fiind un real sprijin pentru menținerea unui mediu economic cât mai sănătos posibil”, a mai precizat domnul Simion Crețu, Director general al ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ

Dan HENEGAR

Publicat

în

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea