Din 1 ianuarie 2025 se schimbă ambalajele alimentare. Ce va fi interzis în România și în UE
Din 1 ianuarie 2025 se schimbă ambalajele alimentare. Ce va fi interzis în România și în UE
Producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană se confruntă cu reguli stricte. Vor avea de respectat o lege nouă de la 1 ianuarie 2025.
Iată ce va fi interzis în România și în UE.
De la 1 ianuarie 2025, producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană vor avea de respectat o nouă lege. Aceasta prevede eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din ambalaje, în special a bisfenolului A (BPA).
BPA va fi interzis în ambalajele care intră în contact cu alimentele.
Această interdicție vizează mai multe tipuri de ambalaje: conserve, sticle de băut și ambalaje din plastic. BPA este un compus chimic considerat un „perturbator endocrin”, o substanță care poate imita hormonii din organism și poate provoca diverse probleme de sănătate.
Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică folosită la fabricarea anumitor tipuri de plastic și rășini. Aceste materiale se găsesc des în recipiente pentru alimente, cum ar fi sticlele de apă, caserolele din plastic și învelișul din interiorul conservelor.
Cert este că, de la 1 ianuarie 2025, ambalajele alimentare, sticlele și alte recipiente nu trebuie să mai conțină bisfenolul A.
De asemenea, de anul viitor, românii vor fi obligați să colecteze și hainele vechi. Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile.
Prin urmare, prețul hainelor va crește. Rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate anul viitor și pentru ambalajele care acum sunt respinse de aparatele de reciclare. Românii pot duce ambalajele care sunt respinse de centrele de colectare SGR la centre speciale, însă nu vor primi o garanție, cum este cea de 50 de bani pentru sticlele marcate.
Tot de la 1 ianuarie 2025, ambalajele alimentare vor fi schimbate. Acestea nu trebuie să mai conțină bisfenolul A (BPA), o substanță care poate provoca probleme de sănătate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidenţiale 2024: Acte necesare la secția de vot și reguli în cabina de votare
Alegeri prezidenţiale 2024: Acte necesare la secția de vot și reguli în cabina de votare Peste doar câteva zile, circa 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele. Cele două tururi de alegeri prezidențiale se vor desfășura pe 24 noiembrie și 8 decembrie. De asemenea, pe data […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate22 de ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată