Secretul culesului strugurilor înghețați la Jidvei: Culeși pe ger, pentru producerea vinului de gheață
Secretul culesului strugurilor înghețați la Jidvei: Culeși pe ger, pentru producerea vinului de gheață
Astăzi dis de dimineață, întunericul dealurilor din Tăuni, comuna Valea Lungă, a fost destrămat de lumina unor focuri imense la care se încălzeau aproximativ 300 de oameni.
Se organizau pentru a începe recoltarea, celor 15 hectare de viță de vie din soiul Traminer Roz păstrate în acest an pentru producerea Eiswein (Vinul de Gheață). Este cel mai scump vin produs de SC Jidvei SRL și asta pentru motive bine întemeiate.
Strugurii pentru producerea Eiswein se recoltează doar pe ger și doar manual, iar pentru că au stat în vie mult după ce strugurii ceilalți au fost culeși și au ajuns în cramă cantitatea de must obținută este mult mai mică. O fi ea mică, dar foarte bogată în aromă, mai ales în acest an în care spune Ioan Buia, directorul de vinificație al SC Jidvei SRL, acumularea de zahăr în struguri s-a făcut într-un ritm fulminant.
Și totuși, strugurii crescuți în 2023 pentru Eiswein au rămas până astăzi pe coardă pur și simplu pentru că abia cum a venit primul ger și sunt îndeplinite condițiile pentru recoltare. Este important ca strugurii să fie culeși pe ger și direct zdrobiți pentru ca astfel se mai elimină o parte din apa conținută (înghețată) de bob și mustul este și mai concentrat.
„Anul acesta îmi și puneam problema în ce an să înregistrez producția, pentru că nu am mai pățit să nu avem îngheț până la sfârșitul anului”, glumește serios Claudiu Necșulescu, proprietarul podgoriei Jidvei. Va fi înregistrată ca 2023!
Eiswein Jidvei este un vin de desert, un vin dulce foarte aromat. Se produce în cantități mici și numai când sunt întrunite toate condițiile climatice, producerea lui fiind, de aceea, foarte riscantă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O nouă performanță a elevei Damaris Vasinc, de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș: Premiul I la etapa județeană a Concursului „Memoria Holocaustului” și calificare la etapa națională
O nouă performanță a elevei Damaris Vasinc, de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș: Premiul I la etapa județeană a Concursului „Memoria Holocaustului” și calificare la etapa națională Damaris Vasinc elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Lucian Blaga din Sebeș s-a calificat la etapa națională a Concursului „Memoria Holocaustului”, după ce a obținut […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Martorii de bord – Care sunt cele mai importante semne din tabloul de bord al maşinii
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă
-
Actualitateacum 14 ore
Micii producători, taxați de la 1 iulie 2024 pentru transportul propriilor produse la piață: Noul impozit este impus de ANAF
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
15 Mai: Ziua Naţională a Medicului Veterinar
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
16 mai – Cuviosul Teodor cel Sfințit, un mare sfânt al cărui nume îl poartă foarte mulţi români
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile