Asigurări auto 2023: Ce se întâmplă cu RCA-ul atunci când vindeți mașina sau faceți accident. Precizări de la ASF
Asigurări auto 2023: Ce se întâmplă cu RCA-ul atunci când vindeți mașina sau faceți accident. Precizări de la ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut mai multe precizări despre ce se întâmplă cu asigurarea obligatorie pentru mașină după vânzarea autoturismului.
Întrebați dacă RCA-ul încheiat de vânzător anterior înstrăinării autoturismului îi revine cumpărătorului până la expirare, ASF a răspuns:
”Potrivit prevederilor art. 3 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie:
„Art. 3. – Obligativitatea încheierii contractului RCA
Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18.”
În conformitate cu prevederile art. 7 și 8 din legea anterior menționată:
„Art. 7. – Încetarea contractului RCA
Contractul RCA încetează:
a) la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însoţită de documente justificative;
b) la data la care vehiculul este radiat din circulaţie;
c) la împlinirea termenului stabilit în contractul RCA.”
Art. 8. – Desființarea şi denunţarea contractului RCA
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi la art. 7 lit. a) şi b), atunci când asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptăţit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA, dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării. În cazul în care asigurătorul RCA este ulterior obligat la plata unor despăgubiri pentru evenimente acoperite prin contractul RCA, asigurătorul RCA este îndreptăţit să recupereze de la asigurat prima de asigurare restituită acestuia, la cerere.”
Având în vedere cele menționate anterior, precizăm faptul că obligația de a încheia un contract RCA pentru vehiculul nou dobândit îi revine noului proprietar de la momentul dobândirii bunului.
Mai mult decât atât, în situația în care fostul proprietar nu optează pentru restituirea diferenței de primă potrivit art. 8 alin. (2) din Legea nr. 132/2017, iar noul proprietar continuă să circule cu contractul RCA al fostului proprietar, este de menționat faptul că în eventualitatea producerii unor accidente, eventualele despăgubiri acordate vor fi în baza contractului RCA al fostului proprietar fiind astfel afectat sistemul bonus-malus al acestuia. Aplicabilitatea sistemului bonus-malus este reglementată de dispozițiile art. 32 din Norma nr. 20/2017, după cum urmează:
„ARTICOLUL 32
Bonusuri şi penalităţi aplicabile sistemului bonus-malus
(1) În cazul neînregistrării unor daune plătite în perioada de referinţă, asiguraţii beneficiază de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare.
(2) Clasa de bonus se păstrează pe perioada anului calendaristic în care se încheie contractul RCA indiferent de perioada asigurată.
(3) Dacă în perioada de referinţă sunt înregistrate daune plătite, asiguraţii sunt penalizaţi prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare prin penalizarea cu două clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a plătit o despăgubire.
(4) În situaţia în care un asigurat persoană fizică deţine mai multe vehicule, asiguratul beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului bonus-malus pentru toate vehiculele; la data intrării în vigoare a prezentei norme, reînnoirea contractului de asigurare încheiat de către persoanele fizice care deţin mai multe vehicule se încadrează în cea mai favorabilă clasă de bonus-malus corespunzătoare istoricului de daunalitate al asiguratului.
(5) În situaţia în care un asigurat persoană juridică deţine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare vehicul în parte” arată răspunsul ASF.
Prin urmare, conform răspunsului ASF, dacă proprietarul nu optează pentru restituirea diferenței de asigurare în momentul în care-și vinde mașina, noul proprietar poate continua să circule cu asigurarea vechiului proprietar dar dacă produce accidente este afectat primul proprietar al mașinii, notează dcnews.ro
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Facturi mai mari la gaze în 2025: Câți bani vor scoate din buzunar românii după eliminarea plafonării prețurilor
Facturi mai mari la gaze în 2025: Câți bani vor scoate din buzunar românii după eliminarea plafonării prețurilor Măsura plafonării prețurilor la gaze naturale ar urma să fie eliminată după 31 martie 2025, acest lucru ducând la creșterea substanțială a facturilor. Primele oferte de furnizare a gazelor naturale au fost făcute publice, având toate preţul […]