Câte accidente MORTALE s-au întâmplat în Alba, în 2022. Județul din România care are cele mai periculoase drumuri din Europa
Câte accidente MORTALE s-au întâmplat în Alba, în 2022. Județul din România care are cele mai periculoase drumuri din Europa
Constanța este județul în care riști cel mai mult să mori într-un accident rutier. În județele similare din vest, riscul de deces este de aproape două ori mai mic, deși numărul de mașini este mai mare.
În anul 2022, în România au murit în accidente rutiere 1.633 persoane, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică.
Pe primul loc în acest nefericit clasament este județul Constanța, cu 77 de decese înregistrate în 2022, în urma a 1.105 accidente. Foarte aproape de Constanța a fost Bacău, cu 76 de morți. Sunt singurele județe cu peste 70 de victime.
În Cluj au fost 1.227 de accidente, dar numai 44 de decese. Iată alte cifre: București – 49, Ilfov – 47, Brașov – 34, Sibiu – 33, Suceava – 62, Galați – 35, Tulcea – 21, Alba – 11, Arad – 45, Timiș – 54, Dolj – 61, Teleorman – 39, Ialomița – 46, Călărași 25.
În București sunt 1.256.122 de autoturisme, în Ilfov – 21.0783, în Cluj – 309.628, în Timiș – 306.982, în Dolj – 246.735, în Teleorman – 96.745.
Așadar, un județ precum Cluj are mai multe mașini decât Constanța, un număr mai mare de accidente, dar mult mai puține decese.
Se remarcă faptul că numărul mai mare al morților pe șosele este, comparativ, mai mic în vestul României decât în sud și est. Teleorman, pildă, are de peste trei ori mai puține mașini decât Cluj, dar numărul de decese este aproape egal.
În 2021, în județul Constanța au murit mai mulți oameni în accidente rutiere decât în toată Norvegia.
La nivel european, cele mai sigure drumuri sunt în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93/milion) a raportat cea mai mare rată în 2021, an pentru care avem agregate cifrele la nivel de UE. Numărul de decese din România este peste dublul mediei europene (media UE a fost de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori).
Țara noastră își menține primul loc în clasament și dacă ne comparăm cu țările din Balcani, mai sărace și cu o infrastructură rutieră mai puțin dezvoltată în comparație cu cele din vest.
Iată numărul victimelor la un milion de locuitor în Balcani în 2021: Albania – 80, Bosnia și Herțegovina – 74, Macedonia de Nord – 63, Kosovo – 60, Muntenegru – 76, Serbia – 77. Mai mult, numărul de decese pe șosele în aceste țări este, per total, în scădere, de la 1.314 la 1.255.
Ținând cont că România are cele mai multe decese din Europa, de departe, iar Constanța este pe primul loc în România, nu este greșit să tragem concluzia că în Constanța sunt cele mai periculoase drumuri din Europa.
Sursa: ct100.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală Economistul Radu Georgescu a explicat, ca răspuns la întrebările primite în ultima perioadă, cum își protejează el personal banii familiei și firmei, aceasta putând constitui un ghid […]