Inflația RECORD care afectează românii de rând: Lista de cumpărături s-a redus drastic în ultimele luni
Inflația RECORD care afectează românii de rând: Lista de cumpărături s-a redus drastic în ultimele luni
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, anul trecut consumul privat, principala componentă a Produsului Intern Brut, a încetinit.
Practic, românii au fost mai atenți la cumpărături, nu și-au mai umplut coșurile și au renunțat la anumite alimente.
Unii producători recunosc că au avut încasări mai mici, iar clienții sunt mai chibzuiți când ajung în magazine.
Cu pungi de cumpărături mai puțin voluminoase și coșuri nu la fel de pline, românii sunt mai atenți când merg în piețe și magazine. Lista de cumpărături s-a redus drastic în ultimele luni.
Clientă: „Sunt mult mai atentă”.
R: La ce ați renunțat?
Clientă: „La carne și brânză. Nu mâncam eu foarte mult, dar acum sunt tăiate de pe listă”.
Inflație record
Apetitul tot mai scăzut al românilor pentru cumpărături este confirmat și de datele Institutului Național de Statistică.
Pe fondul unei inflații record de peste 14% înregistrată în lunile de vară, consumul de produse alimentare s-a temperat în a doua jumătate a anului.
În 2022 am avut cea mai mică creșterea a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul din ultimii patru ani, excepție fiind 2020 – anul pandemiei, când aproape toate sectoarele de activitate au fost reduse.
Imediat după ieșirea din criza sanitară, consumul a crescut, iar în 2021 creșterea a fost de peste 10 procente.
Anul trecut, consumul a fost susținut de vânzările la carburanți – care au înregistrat cele mai mari creșteri, de 9,6%.
Au urmat vânzările de produse nealimentare, iar alimentele au avut o creștere timidă de nici 2 procente.
Bogdan Glăvan, profesor universitar în economie: „Motivele pentru această încetinire, stabilizare sunt în primul rând veniturile reale ale populației care nu și-a mai permis creșterea consumului de alimente, în primul rând, dar și de bunuri nealimentare. În momentul în care avem o scădere a puterii de cumpărăre, a salariilor, a pensiilor, asta e însoțită de o temporizare a consumului”.
Consumul reprezintă 80% din PIB și este cel care susține în mare parte economia țării.
Totuși, în a doua jumătate a anului, investițiile în zona de infrastructură au crescut datorită unor proiecte finanțate cu bani europeni.
Ionuț Dumitru, economist: „În special investițiile publice, lucrări inginerești, au crescut cu peste 20%, care au dus contribuția investițiilor la un nivel mare, ca și contributor mare. Investițiile au contribuit mai mult decât consumul. Dacă ne uităm la nivel de sectoare, cel mai bine merg serviciile și construcțiile. Sectoarele care suferă este industria, care are vreo trei trimestre de scădere. Suferă în continuare, serviciile cresc. Partea de servicii susține activitatea economică”.
Însă un singur sector nu poate aduce bunăstare pentru întreaga societate, iar creșterea economică ar trebui să se reflecte și în buzunarele oamenilor.
Adina Mihăilescu, Institutul pentru calitatea vieții: „O mamă care are unul, doi copii în creștere, este vulnerabilă. Dacă mama este plătită la nivelul salariul minim, ea își acoperă cam trei sferturi din nevoile de bază. 75% – 80% din nevoile de bază ale familiei respective”.
Consumul, spun economiștii, va scădea și mai mult în următoarele luni din cauza ratelor și facturilor mari pe care românii le au de plătit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem? Călin Georgescu, este surpriza alegerilor prezidențiale 2024, din primul tur, situându-se pe locul 2 în clasament, după numărarea a aproape 80% din voturi la nivel național. În județul Alba, Călin Georgescu câștigă detașat alegerile având un scor de 22 % la numărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918