Salvamontiștii din Brașov au fost puși pe jar de un turist. A anunțat că s-a rătăcit pe munte, iar apoi s-a ascuns
Salvamontiștii din Brașov au fost puși pe jar de un turist. A anunțat că s-a rătăcit pe munte, iar apoi s-a ascuns
Un turist care a ajuns la Brașov de Crăciun a decis să facă o farsă de prost gust salvamontiștilor. Acesta a sunat la 112 și a anuțat că s-a rătăcit în apropierea Vârfului Omu, că este epuizat fizic și că are nevoie de ajutor. Salvatorii montani au pornit imediat în căutarea lui și au încercat să țină legătura telefonic cu acesta, însă, de la primul apel turistul a devenit recalcitrant, le-a adresat injurii salvatorilor, iar ulterior a încetat să mai răspundă la telefon, în ciuda nenumăratelor apeluri primite. Abia după cinci ore, bărbatul le-a comunicat salvatorilor că este bine și că nu mai are nevoie de ei.
Bărbatul a sunat la 112 luni, 26.12.2022, la ora 16:27 și a anunțat că a plecat de la Vf. Omu, dar că este epuizat fizic, s-a rătăcit și are nevoie de ajutor.
„Conform datelor GPS primite de la operatorul 112, persoana respectivă se afla undeva între Vârful Scara și Hornul Mare Mălăiești. Dispecerul din cadrul SPJ Salvamont Brașov a alertat imediat formația Salvamont Bran, iar 9 salvatori montani s-au pregătit pentru a recupera apelantul. Din păcate, în momentul în care a fost apelat de coordonatorul Salvamont Bran, victima a devenit recalcitrantă și a refuzat colaborarea cu echipa de intervenție. Salvatorii montani au încercat de mai multe ori să îl contacteze în mod direct și prin dispeceratul 112, dar apelantul nu răspundea la telefon sau răspundea, acuza salvatorii că sunt plătiți din bani publici după care le închidea telefonul”, transmit reprezentanții Salvamont Brașov.
Pentru a obține cât mai multe informații despre turistul rătăcit pe munte, salvamontiștii au luat legătura și cu stația meteo de la Vf. Omu. Personalul de acolo le-a comunicat salvatorilor montani că, în jurul orei 15:00, un bărbat a intrat în clădire și a început să țipe, după care a plecat.
„Deoarece salvatorii montani abordează orice situație cu maximă seriozitate, s-a decis ca formația Salvamont Bran să plece spre locul indicat de coordonatele GPS, iar la Brașov s-a mobilizat încă o echipă de sprijin formată din șase salvatori montani din cadrul SPJ Salvamont Brașov pentru sprijinirea colegilor de la Bran în cazul în care situația o cerea. În timpul acțiunii de căutare, victima a fost apelată de mai multe ori, dar a avut același comportament ostil și nu a dorit să ofere informații despre locația în care se află susținând în continuare că doar dorește să fie salvat”, spun salvamontiștii din Brașov.
În jurul orei 20:30, salvatorii montani din cadrul Salvamont Bran au identificat pe traseul turistic urme de încălțăminte, dar nicio persoană.
Abia în jurul orei 21:38, apelantul le-a răspuns salvamotiștilor la telefon și i-a informat că este bine și că nu mai are nevoie de ajutor.
Potrivit legii, apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii