Drumul către eficientizarea energetică în România (P)
Iarna se apropie, iar anul acesta vine la pachet cu cheltuieli mult mai mari la factura de energie electrică. Transportul feroviar, transportul în comun, încălzirea, dar și iluminatul public, toate vor raporta scumpiri care îngrijorează. Contextul pandemic și războiul care a izbucnit anul acesta pe teritoriul Ucrainei au afectat considerabil prețurile de achiziție a gazului, cărbunelui și implicit de producere efectivă a energiei electrice.
În România, există orașe care iau în calcul mai multe măsuri pentru a face economie, cum ar fi oprirea agentului termic pentru sediile anumitor instituții de stat și oprirea pe timpul nopții a iluminatului public. Pe de altă parte, primăriile care au investit de ceva timp în trecerea rețelelor de iluminat public pe sursă LED, cum ar fi primăria Municipiului Timișoara, spun că nu se văd nevoiți să priveze cetățenii de iluminat public pe timp de noapte deoarece consumul este deja redus la jumătate. Mai multe primării au accesat anul acesta fonduri europene pentru a moderniza rețelele de iluminat public. Fondurile s-au epuizat după şapte minute de la lansarea depunerii cererilor, fapt care demonstrează necesitatea modernizării rețelelor depășite, care consumă inutil multă energie electrică.
Ce presupune modernizarea iluminatului public?
Trecerea la tehnologia LED
Este importantă trecerea de la vechile aparate de iluminat stradal cu surse cu vapori de Sodiu la corpuri de iluminat cu surse LED deoarece acestea asigură o reducere de minim 50% la consumul de energie electrică încă de la bun început. “LED-urile sunt unele dintre cele mai eficiente opțiuni disponibile azi. De asemenea, corpurile de iluminat cu surse LED sunt adaptate atât ca putere, cât și ca intensitate luminoasă, în funcție de geometria fiecărei străzi. În acest mod, fiecare stradă este încadrată în clasa de iluminat adecvată, conform standardelor actuale”, după cum declară Dan Vătăjelu, CEO Flash Lighting Services.
Trecerea la rețele inteligente
Transformarea rețelei de iluminat public clasică într-una inteligentă implică mai multe tehnologii de ultimă generație și software-uri, care, împreună asigură o reducere chiar și de până la 70%-80% a consumului de energie electrică și scăderea emisiilor de carbon. Amintim aici sistemul adaptiv, care funcționează pe bază de senzori, care diminuează sau mărește fluxul luminos în funcție de traficul auto sau pietonal, precum și sistemul de telegestiune, care ajută la activarea și monitorizarea de la distanță a bunei funcționări a sistemului de iluminat.
Dan Vătăjelu, împreună cu echipele sale de ingineri și profesioniști, abordează toate proiectele Flash Lighting Services astfel încât să fie sustenabile și inteligente. Spune că “una dintre aceste alegeri este reprezentată de sistemul de telegestiune. Acesta presupune controlul digital de la distanță a noilor corpuri de iluminat ce vor fi instalate, astfel încât să livreze informații despre defecțiunile din rețea în timp real, să optimizeze performanțele rețelei de iluminat public și să gestioneze preferențial fluxurile de lucru de la distanță.”
O rețea inteligentă poate acomoda, în timp, mai multe beneficii urbane și sustenabile, cum ar fi: semaforizare și treceri de pietoni inteligente, supraveghere video, comunicare audio/video, butoane de panică, smart parking și stații de încărcare pentru mașinile electrice. Se mai poate lua în calcul și instalarea unor stâlpi inteligenți ce oferă suport, energie și conectivitate pentru senzori și diferite echipamente care integrează serviciile de interes public mult mai ușor și mai eficient. Astfel, în timp, toate orașele din România pot atinge un nivel optim privind sustenabilitatea și mobilitatea urbană alternativă într-un mod smart.
Modernizarea sistemelor de iluminat public implementate de Flash Lighting Services
Iluminatul public este un element important pentru comunitate și lipsa lui are repercusiuni negative în viața cetățenilor. Lipsa iluminatului public crește numărul de accidente rutiere și rata infracționalității, acest lucru făcându-i pe cetățeni să nu se simtă confortabil și în siguranță pe stradă, mai ales iarna, atunci când zilele sunt mai scurte. Un prim pas pentru orașele din România ar fi simpla trecere la tehnologia LED, care oferă o scădere consistentă la consumul de energie electrică, de minim 50%. În timp, orașele mari pot face și trecerea către rețele inteligente de iluminat public menite să îmbunătățească considerabil eficiența energetică și să ușureze gestionarea serviciilor de interes public precum semaforizarea, supravegherea video și stații de încărcare pentru mașinile electrice.
Spre exemplu, din 2020, Flash Lighting Services a pornit împreună cu Primăria Municipiului Braşov programul de creștere a siguranței pietonilor. Până în acest moment au fost implementate 32 de treceri de pietoni semaforizate cu buton, 12 treceri de pietoni cu semaforizare corelată și 52 de treceri de pietoni iluminate suplimentar. Rata accidentelor a scăzut considerabil și s-a reușit fluidizarea traficului. Dacă pe aceste străzi au fost înregistrate, în perioada anterioară, 5 accidente rutiere mortale, după montarea semafoarelor și implementarea măsurilor de creștere a siguranței, nu a mai fost înregistrat nici un accident mortal.
În județul Alba, Flash Lighting Services a câștigat lucrări de investiții finanțate din fonduri europene la Alba Iulia și Aiud, iar din fonduri AFM la Aiud, Unirea și Vințu de jos. Proiectele de eficientizare energetică de care se ocupă Flash Lighting Services acoperă trei loturi de execuție, unde va fi refăcut integral sistemul de iluminat public, iar corpurile de iluminat vor fi înlocuite cu unele LED. Primul lot include cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș, iar lungimea tronsonului este de 45 de kilometri. Lotul 2 vizează un tronson de 35 de kilometri în cartierul Cetate. Al treilea lot include cartierul Orizont, precum și localitățile Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa, Micești și Bărăbanț.
Va fi implementat un sistem de control prin intermediul căruia se transmit și recepționează date de la fiecare aparat de iluminat, în timp real, grație unei aplicații de telegestiune, cu stocarea datelor în cloud. 25% din suprafața orașului Alba Iulia funcționează în acest mod, în momentul actual.
Flash Lighting Services gestionează în acest moment serviciul de iluminat în județul Alba în: Municipiul Alba Iulia, comuna Blandiana, comuna Unirea și comuna Vințu de Jos, cu echipe operative 24h/24, recepționând reclamațiile din partea cetățenilor la numărul de dispecerat 0745586462.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROIECT DIGITALIZARE FERA”S EVENTS SRL Numele Beneficiarului : FERA”S EVENTS SRL FERA”S EVENT SRL , cod de identificare fiscala 32833092, inregistrata la Registrul Comertului nr J21/67/2014, cu sediul in Judetul IALOMITA , Sat Boranesti, Com Boranesti, Str. 1 Decembrie 1918 Nr. 143, , deruleaza incepand cu data de septembrie 2024 , proiectul nr 424, intitulat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite