Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

11-13 noiembrie| Festivalul Cultural „Augustin Bena” 2022, la Alba Iulia: Trei zile de concerte, recitaluri și expoziții de artă

BONTEA Alexandru

Publicat

în

11-13 noiembrie| Festivalul Cultural „Augustin Bena” 2022, la Alba Iulia: Trei zile de concerte, recitaluri și expoziții de artă

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează, în perioada 11 – 13 noiembrie 2022, o nouă ediție a Festivalului Cultural „Augustin Bena”. Evenimentul cuprinde, în cele trei zile, numeroase acțiuni culturale precum recitaluri, concerte, expoziții de artă, conferințe, lansări de carte, dar și Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” va debuta vineri, 11 noiembrie, ora 17:00, la Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina cu evenimentul „Ferestre mistice”, în cadrul căruia artistul Ionuț Baic își va prezenta o expoziție personală de grafică și își va lansa un volum de poezii. De la ora 18:00, festivalul va continua cu sesiunea de „Simetrii sonore. Este modalul oglinda tonalului ?” de prof. univ. dr. Ioan Haplea. De la ora 19:00 este programată lansarea antologiei „O viață de cântec – antologia dirijorului și orchestratorului Stelian Stoica”. Antologia de folclor este formată din 20 de CD-uri – 320 de piese muzicale orchestrate și dirijate de Stelian Stoica de-a lungul vieții, alături de Orchestra Jidvei-România. Evenimentul se bucură de prezența Gheorghiței Nicolae, prezentator al emisiunii Tezaur Folcloric de la TVR 1 și îi va avea ca invitați de onoare pe Maria Stoica, soția Maestrului Stelian Stoica, și Grupul vocal „Junii de la Jidvei”, coordonator Gabriel Bucur.

„Festivalul Cultural „Augustin Bena” reunește la ediția din acest an o serie de evenimente de înaltă ținută prin care promovăm valorile culturale ale județului Alba. Programul cuprinde evenimente diverse, care sperăm să satisfacă gusturile tuturor celor care iubesc cultura, arta, muzica, folclorul sau tradițiile românești. Festivalul își propune promovarea unei educații culturală de bună calitate, ca factor important în dezvoltarea copiilor și tinerilor, păstrarea tradiției și a creației populare ca fenomen viu și tezaurizarea ca document cultural, dezvoltarea culturii contemporane și valorificarea ei în viața culturală prin diferite forme de exprimare artistică”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” va continua, sâmbătă și duminică, printre evenimentele din program fiind inclusă și „Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba”, în cadrul căreia vor fi prezentați cei care au primit acest titlu din partea Ministerului Culturii.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” este organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție din subordinea Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.\

AUGUSTIN BENA​ (29 octombrie 1880, Pianu de Jos, județul Alba – 10 ianuarie 1962, Cluj-Napoca) a fost o personalitate complexă: preot, filolog (doctorat – printre primele studii de dialectologie comparată), profesor, dirijor, acustician. A colaborat la crearea actualului Imn al Statului Israel, prin armonizarea unei melodii populare românești, în timpul șederii sale în Galiţia în perioada Primului Război Mondial. Augustin Bena este rudă cu Veturia și Octavian Goga, Lucian Blaga, Tiberiu, Caius și Mihai Brediceanu.

Augustin Bena a avut numeroși discipoli printre care îi amintim pe Zeno Vancea, Mircea Popa, Nicolae Ursu, Tudor Ciortea, Eugen Cuteanu, Iuliu Mureşianu, Dariu Pop, Alma Cornea-Ionescu, Sigismund Toduţă, Sabin Drăgoi, Vasile Ijac, Max Eisikovits, Celestin Cherebeţiu, Márkos Albert, George Sbârcea, Dorin Pop, Gheorghe Merişescu, Anton Ronai, Suzana Coman- Bosica, Tudor Jarda, Marius Cuteanu.

El a avut o activitate importantă în învățământul muzical românesc de rang universitar în Transilvania:
– 1919, secretar al Conservatorului de Muzică
– 1922, la propunerea sa, se înființează Secția pedagogică
– 1926-1931, director al Conservatorului de Muzică
– 1931-1941, rector al Academiei de Muzică

Augustin Bena a fost compozitor (lucrări vocale, corale, instrumentale, simfonice, și de opera), dirijor al Corului Conservatorului de Muzică, spirit ecumenic (a dirijat în aceeași perioadă Corul Catedralei Ortodoxe și Corul Catedralei Greco-​Catolice) și animator al vieții cultural-artistice (este fondator a 21 de formații teatral-muzicale românești)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea