Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

TREI drumuri județene din Alba vor fi modernizate și consolidate, prin programul „Anghel Saligny”. Care este valoarea investiției

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
TREI drumuri județene din Alba vor fi modernizate și consolidate, prin programul „Anghel Saligny”. Care este valoarea investiției

Trei drumuri județene din județul Alba vor fi modernizare și consolidate, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Mai exact, este vorba despre DJ 106K, DJ 107H și DJ 107K.

Drumul județean DJ 106K

Drumul judeţean DJ 106 K: Sebeş (DN 1) – Daia Română – Ohaba – Secăşel – DJ 107 traversează localităţile Sebeş, Daia Română, Ohaba, şi Secăşel, asigurând legătura cu drumul judeţean DJ 107 şi drumul naţional DN1, una dintre principalele artere de circulaţie care străbate teritoriul judeţului Alba. Are lungimea totală de 29,929 km, din care 1,210 km adminitraţi de municipiul Sebeş. Din punct de vedere al structurii rutiere drumul este asfaltat între km 0+000 – 18+029 şi 24+700 – 29,929. Restul de 6,671 km este pietruit.

Lăţimea platformei drumului judeţean este cuprinsă între 5,00m – 5,50 m, cu o lăţime a părţii carosabile între 4,00 – 5,00 m şi acostamente cu lăţimi variabile de 0 – 0,50 m. Acostamentele existente prezintă denivelări, nu sunt amenajate corespunzător, iar prin pantele transversale existente nu se asigură evacuarea apelor de pe carosabil. Pe cea mai mare parte a traseului nu există dispozitive de colectare a apelor, iar acolo unde sunt acestea nu sunt dimensionate corespunzător. Şanţurile existente sunt insuficiente şi funcţionează deficitar fiind în mare parte necurăţate şi colmatate. Pe traseul drumului se află 6 podeţe tubulare, parţial colmatate sau complet nefuncţionale, unele având diametru insuficient, motiv pentru care apele pluviale nu sunt colectate şi evacuate în mod corespunzător.

Valoarea totală a investiţiei pentru DJ 106K, inclusiv TVA este de 29.222.840,35 de lei.

Drumul județean DJ 107H

Drumul judeţean DJ 107 H: Coşlariu Nou – Galda de Jos – Cricău – Ighiu – Şard – Gara Şard Ighiu (DN 74) traversează localităţile Galda de Jos, Cricău, Ighiu şi Şard, asigurând legătura cu drumurile naţionale DN1, DN 74 şi DN 14B, artere principale de circulaţie care străbat teritoriul judeţului Alba. Are lungimea totală de 18,21 km. Din punct de vedere al structurii rutiere drumul este asfaltat între km 2+374 – 18+210. Restul de 2,347 km este pietruit.

Lăţimea platformei drumului judeţean este cuprinsă între 5,50 – 6,00 m, cu o lăţime a părţii carosabile între 5,00 – 5,50 m şi acostamente cu lăţimi variabile de 0 – 0,50 m. Acostamentele existente prezintă denivelări, nu sunt amenajate corespunzător, iar prin pantele transversale existente nu se asigură evacuarea apelor de pe carosabil. Pe cea mai mare parte a traseului nu există dispozitive de colectare a apelor, iar acolo unde sunt acestea nu sunt dimensionate corespunzător. Şanţurile existente sunt insuficiente şi funcţionează deficitar fiind în mare parte necurăţate şi colmatate. Pe tronsonul I de drum se află 2 podeţe de cadre, parţial colmatate sau complet nefuncţionale, motiv pentru care apele pluviale nu sunt colectate şi evacuate în mod corespunzător. Tronsonul I de drum judeţean se desfăşoară în proximitatea aproximativ paralel cu calea ferată şi se intersectează cu o linie secundară de cale ferată. Pe acest tronson există accese la proprietăţi. Tronsonul II se intersectează cu două drumuri laterale de exploatare (pe partea dreaptă şi pe partea stângă) în dreptul cărora scurgerea apelor se realizează deficitar, nefiind asigurată continuitatea dispozitivelor de colectarea apelor pluviale.

Valoarea totală a investiţiei pentru DJ 107H, inclusiv TVA este de 3.994.103,19 de lei.

Drumul județean DJ 107K

Drumul judeţean DJ 107 K: Galda de Jos (DJ 107 H) – Mesentea – Galda de Sus – Măgura – Poiana Galdei – Modoleşti – întregalde – Ivăniş – Ghioncani – DJ 107 I (Bârleşti) traversează localităţile Galda de Jos, Mesentea, Galda de Sus, Măgura, Poiana Galdei, Modoleşti, Întregalde, Ivăniş, Ghioncani şi Bârleşti, asigurând legătura cu drumul judeţean DJ 107H şi drumul naţional DN1, una dintre principalele artere de circulaţie care străbate teritoriul judeţului Alba. Are lungimea totală de 37,5 km. Din punct de vedere al structurii rutiere drumul este asfaltat între km 0+000 – 17+700. în prezent de la km 17+700 la km 23+700 se execută lucrări de modernizare. Restul de 13,8 km este pietruit.

Tronsonul de 13,8 km de la km 23+700 la km 37+500 din drumul judeţean DJ107K ce se doreşte a fi modernizat este situat pe teritoriul administrativ al comunelor Întregalde şi Mogoş. Acesta urmăreşte ca şi traseu valea râului Galda, fapt ce a dus în timp la erodarea corpului de drum. De-a lungul drumului apar zone îngustate între vale şi versant.

Lăţimea platformei drumului judeţean este cuprinsă între 5,00 m – 5,50 m, cu o lăţime a părţii carosabile între 4,00 – 5,00 m şi acostamente cu lăţimi variabile de 0 – 0,50 m. Acostamentele din pământ au lăţime variabilă şi sunt înierbate şi denivelate faţă de partea carosabilă, nepermiţând scurgerea apelor către şanţuri.

Şanţurile de scurgere a apelor sunt insuficiente şi funcţionează deficitar, podeţele sunt în diferite stadii de degradare, parţial colmatate sau complet nefuncţionale, unele având diametru insuficient, motiv pentru care apa pluvială nu se scurge şi nu este evacuată în mod corespunzător.

Valoarea totală a investiţiei pentru DJ 107K, inclusiv TVA este de 25.399.861,28 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Mobilizare impresionantă la Sântimbru: Copii și mămici au lucrat cot la cot cu angajații primăriei și voluntari pentru amenajarea părculețului de joacă din Sântimbru Fabrică. ”Am făcut mai frumos, ÎMPREUNĂ!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mobilizare impresionantă la Sântimbru: Copii și mămici au lucrat cot la cot cu angajații primăriei și voluntari pentru amenajarea părculețului de joacă din Sântimbru Fabrică. ”Am făcut mai frumos, ÎMPREUNĂ!” Părculețul de joacă din Sântimbru Fabrică este de astăzi mai vesel și mai colorat. Astăzi, în a doua zi din Săptămâna Mare, reprezentanții Primăriei Sântimbru, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea