Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cum a scăpat o femeie din Alba de procesul penal, după ce și-a atacat fostul iubit cu un spray lacrimogen: Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum a scăpat o femeie din Alba de procesul penal, după ce și-a atacat fostul iubit cu un spray lacrimogen: Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO

Pentru că a fost sancționată contravențional de polițiști, o femeie din Alba a scăpat de răspunderea penală, după ce a pulverizat spray lacrimogen pe fața fostului concubin.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Parchetul nu a ținut cont de această prevedere și a trimis-o în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă. Incidentul a avut loc în 22 noiembrie 2019, într-un magazin situat pe B-dul Transilvaniei din Alba Iulia.

Pe fondul unei stări conflictuale cu fostul ei concubin, femeia (E. B.) a pulverizat în zona feței persoanei vătămate conținutul unui spray lacrimogen-iritant.

La fața locului a ajuns un polițist din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, care a constatat comiterea contravenției și a sancționat-o pe femeie cu avertisment. Acest proces verbal de contravenție nu a fost atacat în justiție cu plângere contravențională.

Dubla sancționare, incompatibilă cu dispozițiile CEDO

„Instanţa remarcă astfel că inculpata a fost trimisă în judecată pentru o faptă care se identifică cu fapta pentru care aceasta a fost sancţionată contravenţional. Principiul «ne bis in idem» se opune urmăririi sau sancționării unei persoane pentru săvârșirea unei infracțiuni pentru care persoana respectivă a fost deja achitată sau condamnată printr-o hotărâre definitivă conform legii și procedurii penale a statului”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia, din 2 septembrie 2022, prin care s-a dispus încetarea procesului penal.

Magistratul face referire la argumentul conform căruia o dublă sancţionare fiind incompatibilă cu respectarea dispoziţiilor din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

„Împrejurarea că în conţinutul procesului verbal de contravenţie s-a reţinut că nu au rezultat vătămări corporale, iar în rechizitoriu reţine procurorul că s-au produs suferinţe fizice persoanei vătămate (prin iritarea ochilor acesteia), nu este de natură să conducă la ideea unei nesuprapuneri perfecte a faptelor. Suprapunerea acestora este evidentă, principiul analizat impunând verificarea dacă faptele persoanei sunt aceleaşi sau substanţial identice şi nu consecinţele pe care un organ sau altul le apreciază că s-ar fi produs”, se mai susține în document.

Prin urmare, s-a constatat imposibilitatea derulării unui proces penal în condițiile în care se încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea