COȘMAR pentru șefii jandarmilor: Sunt din nou urmăriți penal în Dosarul „10 August”
COȘMAR pentru șefii jandarmilor: Sunt din nou urmăriți penal în Dosarul „10 August”
Șefii Jandarmeriei care au ordonat violențele împotriva manifestanților din 10 august 2018 au fost puși din nou sub urmărire penală.
Ancheta în dosarul 10 august a fost reluată acum de către Secția Militară a Parchetului General, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, susținut de Comunitatea Declic, a obținut în instanță redeschiderea dosarului închis inițial de DIICOT.
Foștii șefi ai Jandarmeriei, Laurențiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile, au fost deja citați la Parchet și puși sub urmărire penală pentru intervenția ilegală și abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari pașnici au fost bătuți și gazați.
Procurorii militari le-au adus la cunoștință oficial acuzațiile* de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participație improprie la fals și la uz de fals.
„La exact un an de la redeschiderea dosarului, vedem primii pași concreți făcuți în anchetă. Pe lângă punerea sub acuzare a celor care au coordonat violențele jandarmilor din 10 august, procurorii au început și audierile martorilor.
Ancheta aceasta trebuie să fie un semnal clar că justiția încă mai funcționează, dar și că Jandarmeria nu poate fi folosită ca un instrument de represalii supus politicului. Vinovații trebuie să răspundă. Sperăm doar ca cercetările să nu se împotmolească iar”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.
La fel ca în cazul procesului de redeschidere a dosarului, costurile privind onorariile avocaților sunt acoperite și pe parcursul acestei anchete cu ajutorul donațiilor membrilor comunității Declic.
,,Este încurajatoare viziunea largă a procurorilor care anchetează dosarul 10 august în privința identificării făptașilor, întrucât implicarea extinsă a autorităților statului pe linie politică în acest caz este cât se poate de evidentă.
Singurul lucru care m-ar putea face mai încrezător în Justiția Română ar fi rezolvarea acestui caz banal într-un termen rezonabil, adică mai puțin de 32 de ani – ca să n-ajungem să-l punem pe același raft prăfuit pe care zace Dosarul Revoluției’’, a declarat Ioan Crăciuneanu, protestatarul rănit de o grenadă fumigenă în picior în 10 august, care a obținut reluarea cercetărilor.
Peste 60 de mii de cetățeni au semnat petiția Declic prin care cer o anchetă corectă în cazul violențelor exercitate de jandarmi împotriva protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, din 10 august 2018.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]