SONDAJ: Câți români ar părăsi țara în cazul unui război. Care este cea mai mare îngrijorare a românilor
SONDAJ: Câți români ar părăsi țara în cazul unui război. Care este cea mai mare îngrijorare a românilor
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie a realizat un sondaj cu privire la atitudinea românilor la evenimentele din Ucraina, arată DCNEWS.ro.
79% dintre români spun că urmăresc evoluția evenimentelor din Ucraina, arată ultimul sondaj IRES. În februarie, procentul lor era c 7% mai mic, reprezentând acei 7% care nu știau să răspundă în februarie 2022. Cei mai mulți se informează de la televiziuni – 79% în martie, în scădere față de februarie când procentul lor era de 86%. Rețetele sociale sunt următoarea sursă de informare, cu 27%, urmată de presa online (21%) și de discuțiile cu familia (19%) și cu prietenii (17%).
Prețurile, îngrijorare mai mare decât războiul
Totuși, creșterea prețurilor rămâne principala îngrijorare a românilor și-n 2022, ca și-n 2021. Mai mult, românii sunt chiar mai îngrijorați acum de acest aspect. În 2022, 38% dintre români indică creșterea prețurilor ca principala îngrijorare. În 2021, 30% aveau această îngrijorare. A doua îngrijorare în 2021 era frica de boală (27%). Astăzi, pe locul doi este frica de război (34%). Restul îngrijorărilor sunt mult mai puțin prezente în rândul românilor, procentul loc fiind de la 7% în jos.
Cei mai mulți români se tem – ca atitudinea față de războiul din Ucraina – 19%. 17% spun că sunt empatici, iar 11% sunt triști. În martie 2022, 60% se tem că și România este în pericol de război.
77% dintre români au încredere în NATO
96% dintre români susțin ca românii să sprijine refugiații ucraineni, fiind singura măsură susținută de majoritatea românilor. Intervenția militară în sprijinul Ucrainei este susținută de doar 21%.
77% cred că NATO este capabilă să facă față unui atac al Rusiei asupra unei țări membre NATO, procentul fiind același în februarie și în martie. 20% cred astăzi că nu este capabilă.
Doar 14% ar părăsi țara în caz de război
Dacă România ar fi implicată într-un conflict militar, cei mai mulți, 36%, spun că ar rămâne și s-ar adăposti. 27% ar rămâne să lupte. 20% nu ar face nimic deosebit. 14% ar încerca să părăsească țara. Totuși, 72% nu cred că va fi un conflict armat pe teritoriul țării noastre.
83% au auzit despre creșterea prețului la combustibil și 55% cred aceste informații. 86% sunt în dezacord cu gestul românilor de a face coadă la benzinării, însă doar 61% sunt în dezacord cu cei care au făcut coadă la pașapoarte, 36% considerând că au procedat bine. Doar 1% spun că au cumpărat pastile de iod, în vreme de 27% consideră că cei care au cumpărat au procedat bine.
Sondajul a fost realizat pe 1051 de repondenți, peste 18 ani, în perioada 11 – 17 martie 2022.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii