Rămâi conectat

Actualitate

Pensii diaspora 2022: Cât timp durează rezolvarea unui dosar pentru românii din străinătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii diaspora 2022: Cât timp durează rezolvarea unui dosar pentru românii din străinătate

Ajunși la vârsta pensionării, românii din diaspora se lovesc de birocrația masivă din sistemul de pensii din România. Criza de personal și diferențele de legislație blochează mii de dosare, în timp ce titularii nu primesc nici un bani și sunt obligați să aștepte pe termen nedefinit. Iată ce a descoperit Inspectorul PRO.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Cei patru milioane de români din străinătate trebuie să aibă nervii tari, odată ce ajung la vârsta de pensionare. Și asta pentru ca durata rezolvării unui dosar de pensie a crescut de la minimum două luni, la maximum doi ani. Cei mai afectați sunt vârstnicii din Italia și Spania, care reprezintă 80% din totalul celor care solicită pensie pentru perioadă muncită în România.

Disperați de termenele infinite pe care le primesc, mulți aleg să revină în țară ca să-și urgenteze dosarele.

Echipa de la Inspectorul Pro a surprins în Bucuresti scene rupte din operele lui Caragiale. Din cauza birocrației, oamenii sunt nevoiți să facă potecă până își rezolvă problema. Este și cazul unui bărbat stabilit în Italia, care își așteaptă decizia de un an.

Citește și: Pensii 2022: Cum se vor încheia contractele de asigurări sociale după noile modificări legislative

Bărbat: Mie nu mi-a venit nici obiectul ăla care se numește talon de pensie.

Angajată: Dar decizie aveți?

Bărbat: Nu prea! A fost expediată la adresa mea?

Angajată: Să verific.

Bărbat: Vă rog, verificați cu calm.

Angajată: Va mai dura!

Bărbat: Păi a durat deja, stimată doamnă, a trecut un an de când am făcut cererea!

Angajată: Avem nevoie de vechimea din Italia printr-un formular E 205 italian.

Bărbat: Și de ce nu mi l-ați cerut, sau nu asta e procedura dacă sunt la pensii internaționale? Mie nu mi place să fac pe turistul, dar la o cerere pe care Italia v-a trimis-o în ianuarie, care se numește pensie internațională… Știți că trebuie cerută… Ce ar trebui să fac? Să trec și în spate, să-mi calculez și pensia dacă ajungem în situația asta? Vă rog, să-mi dați o justificare scrisă de ce nu am pensie. Confuzia nu am făcut-o eu. Cererea am completat-o, am depus toate actele.

Angajată: Am descoperit-o împreună.

Bărbat: Când?

Angajată: Acum!

Bărbat: Și dacă treceam peste zece ani?

Angajată: Noi suntem un singur om pe niște mii de dosare!

Angajații departamentului de pensii internaționale din Capitală recunosc că sunt depășiți de situație.

Angajată ghișeu: Suntem câțiva noi care încercăm să învățăm din mers toate chestiile astea.

O altă angajată de la ghișeu: Încercăm să intrăm din program în program ca să aflăm niște informații să putem să vă dăm niște informații pe ghiseu, nu va inchipuiți că am avea vreo bază de date ca la NASA!

Și dacă la ghișeu se întâmplă așa, unde ești față-n față cu funcționarii, prin telefon misiunea devine aproape imposibilă. Iată un exemplu din Spania.

Angajată: Dosarul a ajuns, domnul Tănase! 58.886 din 8 decembrie.

Bărbat: Decembrie?

Angajată: Da.

Bărbat: Păi de aici a fost trimis în august, doamnă!

Citește și: Pensia pentru limită de vârstă 2022: Cine poate ieși la pensie în acest an. Condiții pentru pensionarea pentru limită de vârstă în anul 2022

Angajată: Domnule, nu știu ce ziceți dvs., vă spun când a ajuns la noi. A fost trimis din greșeală la Brăila!

Birocrația și lipsa personalului calificat fac din sistemul de pensii din România unul foarte greoi. Iar totul se reflectă direct în viața oamenilor care au nevoie de acești bani, așa puțini cum sunt.

Lina Tănase: „50 am rămas fără niciun venit. E greu și aici în Spania să gasești de lucru la 62 de ani. Și atunci sigur ca m-am bazat în pensia asta. Aștept o lună, două, trei, dar nu un an. E prea mult!”.

Președintele Casei Naționale de Pensii recunoaște că cea mai marea problemă a României o reprezintă lipsa digitalizării. Ceea ce ne arunca la coada Europei. Daniel Baciu spune ca prin Planul Național de Redresare și Reziliență au fost alocate 100 de milioane de euro pentru digitalizare.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: „Ar fi mai facil dacă am fi la un nivel avansat de digitalizare astfel încât dacă bagi un cod numeric personal să-ți se adune automat vechimea, în 3 secunde, din 7.000 de locuri, unde ai. În momentul de față, nu putem să facem lucrul ăsta. Oricât se face, eu nu pot să revoluționez țara asta pentru că eu trebuie să interconectez cu alte instituții”.

Casele de Pensii din întreaga țară înregistrau, în noiembrie 2019, peste 40.000 de dosare internaționale nesoluționate. Toate, cu întârzieri mai mari de șase luni.

Din 2010 și până în prezent, Ministerul Muncii a fost condus de 12 politicieni, dar niciunul nu a reușit să rezolve această problemă. Vârful dosarelor internaționale restante s-a înregistrat în noiembrie 2019, când în fruntea instituției s-a aflat tot actualul ministru.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea