Guvernul interimar NU poate introduce noi restricții: „Luăm în calcul transferul bolnavilor în străinătate”
În urma trecerii moțiunii de cenzură, Guvernul interimar are posibilități limitate de legiferare în plină pandemie de coronavirus. Concret, are puteri limitate și nu poate emite ordonanțe de urgență.
Ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a declarat că actualul Guvern poate şi va prelungi starea de alertă, însă nu va putea introduce noi restricţii. Bode a prezentat şi situaţia pandemiei afirmând că ”ne ducem” spre 20.000 de cazuri noi zilnice şi că se ia în calcul transferul bolnavilor în străinătate.
„Am încheiat o discuţie cu ministrul Sănătăţii, cu prim-ministrul şi cu doctorul Raed Arafat. Noi în acest moment suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea de alertă şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România, din această perioadă, putem să prelungim starea de alertă, dar atenţie, nu putem introduce măsuri noi. Dacă, Doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern”, a declarat marţi seară, Lucian Bode .
Luăm în calcul tranferul bolnavilor în străinătate
Lucian Bode a explicat care sunt riscurile, în această situaţie. „Riscurile sunt următoarele: Avem 15.000 de infectaţi şi ne ducem spre 20.000 de persoane infectate la 24 de ore. Avem ATI pline, aproape 1.500 de persoane la ATI, aproape 1.600 de persoane sunt în aşteptare, în acest moment în UPU. Dimineaţă erau 51 care aşteptau un loc la ATI. Acuma seara am trimis şase pacienţi din Bucureşti, cu o aeronavă, la Târgu Mureş. Căutăm soluţii în Bucureşti, Mureş, Iaşi, Cluj. Luăm în calcul tranferul bolnavilor în străinătate, dar trebuie să fie o excepţie şi am discutat cu domnul Cseke să facem acest lucru pentru judeţele din zona de nord, limitrofe cu Ungaria”, a declarat Bode, informează RomâniaTV.
Lucian Bode a mai declarat că au fost emise unele ordine pentru protejarea bolnavilor. „Am emis acel ordin comun, Ordin al Comandantului Acţiunii, vizat de Ministerul Sănătăţii, pentru reducerea activităţii la cronici, tocmai pentru a avea locuri în spitale, pentru a elibera în plus resursa umană şi pentru a proteja bolnavii care nu necesită spitalizare. Astăzi am luat două hotărâri în CNSU. O dată, am achiziţionat medicamente necesare pentru bolnavii de Covid solicitând asistenţă internaţională şi în această seară am hotărât majorarea stocurilor de urgenţă medicală introduse de strictă necesitate şi achiziţionarea de 500 de concentratoare de oxigen. Am finalizat ordinul de ministru comun, MAI şi MS, pe care o să îl publicăm mâine dimineaţă în Monitorul Oficial, unde introducem acele excepţii la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise în localităţile unde avem peste 6 la mie incidenţa la o mie de locuitori”, a declarat Bode.
sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii