Schimb de experienţă între tineri închişi în Penitenciarul Aiud şi elevi deschişi ai Colegiului „Dorin Pavel” din Alba Iulia
Vineri, 6 aprilie, la Penitenciarul de maximă siguranţă Aiud s-au întâlnit cu scopul de a face schimb de experienţă 30 de tineri voluntari – 15 elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia şi 15 tineri condamnaţi.
Elevii au vizitat câteva dintre celulele în care îşi ispăşesc pedeapsa deţinuţii, au scocializat cu aceştia şi şi-au împărtăşit unii altora poveştile.
Potrivit IPJ Alba, au avut loc discuţii şi jocuri de rol, prin care tinerii au relatat elevilor câteva întâmplări din viaţă, aspecte legate de mediul familial, precum şi împrejurările care au concurat la comiterea de fapte antisociale, iar elevii le-au împărtăşit partenerilor de dialog activităţile în care sunt implicaţi în fiecare zi. De asemenea, participanţii la întâlnire au putut viziona un film documentar privind evoluţia Penitenciarului Aiud. Activitatea s-a finalizat cu un meci de fotbal la care au participat elevii şi deţinuţii, parteneri de dialog.
Întâlnirea dintre elevi şi deţinuţi face parte din Proiectul „Învăţăm din greşeli”, iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba în parteneriat cu Penitenciarul Aiud şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. Activităţile din cadrul acestui proiect au drept scop prevenirea delincvenţei şi recidivei în rândul minorilor şi tinerilor.
Proiectul se adresează elevilor de liceu din judeţul Alba şi tinerilor care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate în Penitenciarul Aiud.
În cadrul proiectului sunt prevăzute 3 tipuri de activităţi, respectiv:
– 4 activităţi de socializare, ce vor avea loc în penitenciarul Aiud şi se vor realiza între 15 elevi de liceu şi 15 tinerii care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate.
– 6 dezbateri ce vor avea loc la Sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, la care vor participa un număr mai mare de elevi (cca. 40-50) de liceu şi 5 tineri din Penitenciarul Aiud. Discuţiile vor fi axate pe cunoaşterea mediului familial în care a crescut tânărul condamnat, parcursul şcolar, anturajul acestuia, în vederea identificării şi conştientizării cauzelor, împrejurărilor şi condiţiilor care au determinat săvârşirea de infracţiuni.
La sfârşitul dezbaterilor va avea loc o activitate de aplicare de chestionare, în vederea evaluării impactului acestor dezbateri asupra elevilor participanţi.
– Realizarea unei înregistrări video, cu mărturii ale tinerilor condamnaţi, ce va fi folosită de către poliţişti inspectoratului, în activităţile educativ – preventive desfăşurate în unităţile de învăţământ.
Selecţia tinerilor condamnaţi care participă la toate aceste activităţi cât şi moderarea dezbaterilor se vor realiza de specialiştii Serviciului de Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Aiud, după obţinerea în prealabil a acordului acestora.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]