Rămâi conectat

Actualitate

O treime din copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate sunt lipsiți de îngrijire: Ce spune ministrul Muncii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Raluca Turcan, ministrul Muncii, afirmă că o treime dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate sunt lipsiți de îngrijirea părintească. După mai mult de un an de pandemie, dificultățile copiilor separați de părinți s-au adâncit, a adăugat ea.

Raluca Turcan susține că dificultățile pe care le au copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate s-au adâncit în perioada pandemiei: „Și mai puțini au reușit să își vadă părinții, și mai mulți au devenit vulnerabili în fața abandonului școlar”.

Potrivit ministrului Muncii, 1 din 3 copii cu părinți care muncesc în străinătate este lipsit de îngrijirea părintească, prin plecarea fie a unicului părinte susținător, fie a ambilor.

„Acum, după mai mult de un an de pandemie, dificultățile copiilor separați de părinți s-au adâncit. Și mai puțini au reușit să își vadă părinții, și mai mulți au devenit vulnerabili în fața abandonului școlar, în multe familii veniturile au scăzut din cauza restrângerii activităților economice din străinătate”, a spus Raluca Turcan, marți, după participarea la o conferință organizată de Salvați Copiii în parteneriat cu Ministerul Muncii, despre formele de sprijin care pot fi acordate copiilor rămași acasă.

Ministrul Muncii a precizat că cele mai afectate sunt județele cele mai sărace, iar sărăcia suprapusă peste lipsa părinților creează riscuri majore pentru copiii rămași singuri.

„Sunt probleme cărora încercăm să le găsim soluții pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung, pentru că mulți dintre acești copii au nevoie să fie sprijiniți nu doar psihologic, ci îndrumați să își găsească o cale în viață, au nevoie de suport psihologic, consiliere educațională, mai târziu de consiliere pentru ocupare, dar și de servicii medicale și sociale: servicii integrate care să se adreseze nevoilor specifice ale acestei categorii de copii vulnerabili”, a adăugat Raluca Turcan.

Conform acesteia, singura cale de a combate sărăcia în rândul copiilor și tinerilor, unde România are cea mai mare rată din Uniunea Europeană, este angajarea de personal suficient și pregătit în domeniul asistenței sociale, care să lucreze în comunități.

„Campania națională pe care am desfășurat-o recent a arătat limpede că, în acest moment, asistența socială nu își atinge obiectivul. (…) În acest moment, în România, Legea asistenței sociale care prevede 1 asistent social la 300 beneficiari nu este respectată. Iar acolo unde există, în marea majoritate nu sunt specializați. Obiectivele pe care ni le-am propus pentru protejarea acestor copii vulnerabili vor putea fi finanțate din fonduri europene, atât prin PNRR, cât și prin Programul Operațional de Incluziune și Demnitate Socială cu o valoare de aproximativ 3,6 miliarde euro, sumă care va permite asigurarea unui standard de calitate corespunzător în domeniul protecției sociale”, a afirmat ministrul Muncii.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea