Rămâi conectat

Actualitate

A început recensământul agricol în România: Țara noastră are cele mai multe ferme mici din Europa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, România este pe primul loc în Europa cu cele mai multe, dar și cele mai mici ferme. Astfel, nouă din zece ferme au mai puțin de patru hectare, sub media europeană care este de patru ori mai mare. Specialiștii spun că această realitate se vede cu ochiul liber în fărâmițarea terenurilor arabile în multe zone în care predomină afacerile mici de familie.

După recensământul agricol care a început săptămâna aceasta în toată țara, aproape 20 mii de recenzori vor aduna informații care vor fi raportate Uniunii Europene, de unde se așteaptă și cei mai mulți bani pentru subvenții.

Timp de trei luni, recenzorii vor ajunge la toţi cei care au teren agricol în proprietate. Ca o noutate, cei care colectează datele au primit, în sfârşit, tablete, în loc de foaie şi pix.

Pentru fiecare cultură în parte, proprietarul trebuie să spună cât are, cât cultivă şi ce procent a dat în arendă.

Mihai Chira, director al Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa Năsăud: „Ştim cu toţii de banii pe care exploataţiile agricole îi iau de la APIA în fiecare an. Ei, aceste fonduri trebuie justificate, calculate din timp şi acest recensământ va pune la punct baza de date. Acest recensământ pune punct erei recensământului cu creionul pe hârtie”.

Ovidiu Drăguț, şef serviciu la Direcţia Agricolă Alba: „Să vedem schimbările din 2010 şi în ceea ce priveşte situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu”.

Profesor doctor Roxana Vidican, decan al Facultății de Agricultură USAMV Cluj-Napoca: „Sunt chestiuni legate de clima, de tipul de sol şi de istoria exploataţiilor agricole în mod general”.

Chestionarele trebuie completate cu informaţii despre animale, terenuri, utilajele şi îngrăşămintele folosite, dar şi modul de valorificare al produselor obţinute.

Pe de altă parte, ultimul recensământ arată că, deşi ţara noastră deţine o treime din fermele agricole din Uniune, acestea sunt de mici dimensiuni.

Daniel Frasincari, analist de economie agricolă: „Suntem una dintre ţările cu cele mai multe exploataţii agricole: în zona Ardealului, foarte fărâmițată. În zona Câmpiei de Vest, a Câmpiei Române, chiar şi a Moldovei, exploataţiile au cunoscut comasarea de terenuri şi o organizare teritorială mai bună”.

În medie, o exploataţie are 3,6 hectare, în timp ce în Europa mărimea medie este de 16,6 hectare.

România – 33% din exploataţiile agricole din UE
Polonia – 14% din exploataţiile agricole din UE
Italia – 10% din exploataţiile agricole din UE
Spania – 9% din exploataţiile agricole din UE

Sursa: Eurostat

La polul opus, cele mai mari ferme, cu zeci şi chiar sute de hectare, se regăsesc în Luxemburg și Franţa.

Ponderea mărimii fermelor agricole în UE:

Luxemburg – 52%
Franța – 41%
Regatul Unit – 39%
Danemarca – 35%

Sursa: Eurostat

Datele din recensământul agricol trebuie colectate până la sfârşitul lunii iulie.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea