Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

DREPT LA REPLICĂ| Planul de școlarizare propus de ISJ Alba nu reprezintă o măsură arbitrară. Abrudul este la aceeași distanță ca orașul Câmpeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În contextul în care Consiliul Județean al Elevilor Alba a dat publicității un memoriu susținut de către reprezentanții elevilor, ai părinților și ai profesorilor de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Alba face următoarele precizări:

În Abrud, în anul școlar 2020-2021,  există un număr de 38 absolvenți ai clasei a VIII-a. În întreaga zonă există un număr de 62 de absolvenți, iar pentru unii dintre ei (cei de la Roșia Montană și Cărpiniș), Abrudul este la aceeași distanță ca orașul Câmpeni, ceea ce permite elevilor să aleagă dintr-o ofertă educațională variată, asigurând, totodată, dreptul la educație, egalitatea de șanse în privința educației și în privința gratuității educației.

Pentru anul școlar 2021-2022, la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud , pentru  clasa a IX-a, sunt propuse 52 de locuri (0,5 matematic) pentru aproximativ 50 de elevi, ceea ce  demonstrează că planul de școlarizare propus de ISJ Alba nu reprezintă o măsură arbitrară, ci o adecvare la situația existentă la acest moment.

CITEȘTE ȘI: Profesorii, părinții și elevii Liceului „HCC” din Abrud, nemulțumiți de decizia IȘJ de a renunța la clasa de filologie. Cer respectarea dreptului elevilor la egalitatea de șanse

În ceea ce privește baza materială a școlii, suntem de acord că Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud are cea mai bună bază material și asta pentru că au fost cuprinși în proiectul PHARE 2001 pe domeniile Textile- Pielărie, Mecanică  și Electric, precum și datorită faptului că în perioada 2008-2011 MEC a finanțat reabilitarea căminului și a sălii de sport cu sume considerabile. Ne exprimăm regretul că, având aceste resurse materiale, liceul nu a optat pentru o clasă de învățământ profesional (de ce nu dual?) sau de liceu tehnologic. Considerăm că nu toți elevii au vocația de a fi învățători sau a urma un profil teoretic și liceele ar trebui să ia în considerare și opțiunile celor care își doresc să obțină o calificare pentru a se integra pe piața muncii. O clasă de învățământ profesional sau tehnologic, cu o specializare adaptată nevoilor zonei, ar fi fost atractivă pentru elevii din Apuseni.

În ceea ce privește opțiunea cadrelor didactice de a semna acest memoriu, considerăm că ar trebui să primeze interesul pentru elevi și nu pentru catedrele fiecăruia. Ipostaza de dascăl poate fi materializată și în actul de a preda la clasele profesionale, tehnologice sau de învățământ dual.

Printre criteriile care au stat la baza propunerii ISJ Alba se numără și performanța școlară.   Rezultatele de la admitere din anul precedent la liceul din Abrud arată că ultima media de admitere este foarte mică comparativ cu celelalte unități liceale din județ (5,91 la specializarea matematică-informatică și 6,32 la specializare filologie). Ca o comparație, la aceleași specializări, la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba-Iulia mediile au fost 9,51 și 9,32. De asemenea, procentul de promovabilitate a examenului de bacalureat din sesiunea 2021 este unul mic, doar 63%, plasând liceul pe un neonorant loc 17 într-un top județean, mult sub tradițiile acestuia. Toate aceste date susțin ideea că la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud era benefică înființarea unei clase de a IX-a de învățământ profesional sau tehnologic.

În concluzie, considerăm că este nevoie de cunoașterea tututor acestor aspecte, pornind de la care putem discuta soarta învățământului din zona Abrud  într-o dezbatere  la care să participe părinții, profesorii, elevii, precum și administrația locală din Abrud.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 180 de polițiști pregătiți, zilnic, să asigure ordinea și liniștea publică în mini-vacanță: Recomandările IPJ Alba pentru prevenirea evenimentelor negative

Bogdan Ilea

Publicat

în

Peste 180 de polițiști pregătiți, zilnic, să asigure ordinea și liniștea publică în mini-vacanță: Recomandările IPJ Alba pentru prevenirea evenimentelor negative În mini-vacanță un efectiv de peste 180 de polițiști sunt pregătiți să asigure liniștea și ordinea publică. IPJ Alba a transmis și un set de recomandări pentru a preveni evenimentele negative. În perioada 30 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea