Rămâi conectat

Actualitate

Trei situații în care COVID-19 ar putea fi purtat chiar și de o persoană care s-a vaccinat: Explicațiile unui medic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum poate fi transmis noul coronavirus după vaccinare dacă nu purtăm mască. Mihail Pautov, medic în chirugie generală la Institutul Fundeni și asistent în cercetare, explică care sunt cele trei situații în care virusul ar putea fi purtat chiar și de o persoană care s-a vaccinat iar aceasta să-l transmită cuiva care nu are imunitate.

“Este o teorie posibilă, dar încă nedovedită, aceea că cei care se vaccinează, chiar dacă capătă acea imunitate umorală – care constă în anticorpi circulanți pe care îi avem în sânge – există o posibilitate ca o persoană vaccinată și cu imunitate să intre în contact cu o persoană bolnavă Sars-CoV-2, să inhaleze virusul.

Virusul, în primul rând, intră și începe multiplicarea în nas. Temperatura fiind mai mică în regiunea nasului, această multiplicarea poate să persiste una-două zile, până când imunitatea sesizează această multiplicare virală la regiunea nasului și anihilează virusul. Atunci, există această fereastră de unu-două zile, unde este o posibilitate cu un procent de 1% ca acea persoană să circule pe stradă, fără mască, să strănute și să dea virusul mai departe.

Logica medicală ne spune că așa ceva e puțin probabil să se întâmple”, a declarat medicul Mihail Pautov.

Însă, cercetătorul spune că, dincolo de logica medicală, “noi trebuie să dovedim că persoanele vaccinate sunt 100% sigure și nu pot fi contagioase pentru alte persoane”.

„Sper ca aceste studii să iasă cât de curând, dar până apar, acesta este primul motiv pentru care trebuie să purtăm masca după vaccinare”, a mai precizat acesta.

CITEȘTE ȘI: TRAGEDIE în Alba: Primarul comunei Meteș a decedat din cauza infecției cu COVID-19 la aproape 38 de ani

Potrivit doctorului, al doilea motiv pentru care ar trebui să purtăm mască este că vaccinul Pfizer are o eficiență de 95%.

“Asta înseamnă că din 20 de persoane vaccinate, numai 19 vor avea imunitate. Unul n-o să facă imunitate, din varii cauze. Corpul probabil să distrugă acel ARN, de exemplu, și să nu construiască acei antigeni, proteinele «spike» pentru care să facă imunitate. Sau poate că doza respectivă este deteriorată.

Sunt multe cauze care port duce la eficiența vaccinului în persoana respectivă.

Atunci, acea persoană se vaccinează, are siguranța că este imun – el de fapt nefiind imun – și atunci nu poartă mască, se expune mai departe și poate fi un pericol pentru ceilalți oameni din jurul lui și pentru el, în primul rând”, a afirmat Pautov.

Medicul spune că ar trebui să luăm în considerare și mutațiile coronavirusului.

“În al treilea rând, aceste tulpini mutante care apar și studiile în ceea ce le privește ne spun că vaccinurile sunt eficiente pentru ele. Dar trebuie să înțelegem că, în pandemie, când virusul se multiplică într-un ritm halucinant în milioane de oameni, aceste mutații apar zilnic. 99,9% dintre ele sunt nereușite, mor din fașă.

Însă există posibilitatea ca unele dintre ele să reușească și acestea pot viza chiar modificarea structurii acestui antigen, ceea ce dă posibilitatea ca unele variante la un moment dat să depășească această barieră a imunității și să se răspândească și la nivelul persoanelor vaccinate. Este doar o posibilitate.
Trebuie să învățăm din anul care a trecut și să înțelegem că este mult mai bine să fim precauți, să avem grijă de noi, să purtăm mască măcar în perioada asta, când lucrurile încep să se așeze la locurile lor”, a declarat Mihail Pautov.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea