Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| 8 proiecte de investiții, de peste 40 de milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, prin Planul Național de Relansare și Reziliență

Ziarul Unirea

Publicat

în

8 proiecte de investiții, de peste 40 de milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, prin Planul Național de Relansare și Reziliență

Foarte sus, poate cel mai sus, pe lista priorităților Consiliului Județean Alba, după cum spune președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, este transformarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia într-o unitate tot mai performantă, cu activitate tot mai diversificată și căreia să i se adreseze nu numai locuitorii din județul Alba, dar și din împrejurimi, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate de complexitate crescută.

Pentru atingerea obiectivului, unul mereu în mișcare, Consiliul Județean Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia au derulat de-a lungul anilor, de când unitatea sanitară a fost preluată în administrare  județeană, mai multe proiecte dintre care merită să amintesc acum construirea clădirii Secției de Oncologie, modernizarea mai multor secții ale spitalului, modernizarea și extinderea UPU, dotarea cu aparatură de ultimă generație, toate contribuind și la creșterea atractivității spitalului pentru absolvenții facultăților de medicină.

În prezent, la Spitalul Județean de Urgență Alba se derulează încă mai multe investiții importante:

  • Construcția Secției de Psihiatrie, cu Compania Națională de Investiții;
  • Reabilitarea energetică a tuturor clădirilor, proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul Oprațional Regional 2014 – 2020;
  • A doua extindere și modernizare a UPU, tot cu fonduri europene prin POR 2014 – 2020;
  • Extinderea, modernizarea și dotarea parterului corpurilor C și D în vederea mutării ambulatoriului de la Mușețelului, cu fonduri europene prin POR 2014 – 2020;
  • Mansardarea corpurilor de clădire C și D,
  • Reparația capitală a postului Trafo,
  • Reparația capitală a Secțiilor de Cardiologie și Medicină Internă.

Mai sunt încă multe de făcut, mai exact 8 „urgențe” identificate de conducerea spitalului și pentru care Consiliul Județean Alba caută cele mai bune soluții de finanțare, pentru că suma estimată necesară pentru toate nu este de ici de acolo, ci 49.700.000 de euro, TVA inclus! Și oportunitatea pentru finanțarea tuturor, la pachet, s-a ivit odată cu Planul Național de Relansare și Reziliență (finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene) care are o componentă consistentă dedicată infrastructurii sanitare. Așadar, cele 8 obiective incluse în proiectul „Extinderea și modernizarea activității Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” sunt următoarele:

  • Relocarea și modernizarea activității Secției de Oncologie și înființare compartiment cardiologie intervențională, cost total estimat 18.700.000 de euro, construcții și dotări. Investiția presupune construirea unui nou corp de clădire în incinta spitalului, cu suprafață de 4.800 mp unde să se ofere servicii de radioterapie, cardiologie intervențională – angiografie, îngrijiri oncologice și îngrijiri paliative.
  • Modernizare bloc operator, cost total estimat 7.400.000 de euro construcți și dotări. Se vor extinde și moderniza 10 săli de operație, două săli de naștere și compartimentul de sterilizare.
  • Modernizare Secție Neonatologie și Obstetrică Ginecologie, etaj II clădirea SJU, cost total estimat 2.200.000 de euro, lucrări de construcții, mai ales instalații (termice, sanitare, fluide medicale, detecție și semnalizare incendiu, climatizare, apelare asistență, etc.) și dotări.
  • Modernizare Secție Pediatrie, etaj V clădirea SJU, cost total estimat 1.600.000 de euro, lucrări de construcții, mai ales instalații (termice, sanitare, fluide medicale, detecție și semnalizare incendiu, climatizare, apelare asistență, etc.) și dotări.
  • Modernizarea Secție Ortopedie și Traumatologie, etajul I SJU, cost total estimat 1.439.600 de euro, lucrări de construcții, mai ales instalații (termice, sanitare, fluide medicale, detecție și semnalizare incendiu, climatizare, apelare asistență, etc.) și dotări.
  • Construiea și dotarea unei noi clădiri pentru Secția de Boli Infecțioase, cost total estimat 9.300.000 de euro, construcție și dotări. În prezent activitatea secției se desfășoară într-o clădire care a avut funcțiunea de casă de locuit, astfel încât sunt foarte dificil de respectat fluxurile medicale mai ales pentru activitatea de tratare boli infecțioase. Mai mult, clădirea este încadrată în categoria clădirilor istorice, ceea ce face și mai dificilă adaptarea fluxurilor medicale, fiind interzise intervențiile structurale și arhitecturale asupra imobilului. O altă problemă majoră este dată de diversitatea patologiei și lipsa spațiilor de izolare adecvate. Se dorește edificarea unei noi clădiri pe un teren pus la dispoziție de CJ Alba, clădire care să respecte toate normele de siguranță în exploatare, atât medicale, cât și cele impuse de ISU. Se va crea suplimentar o zonă cu destinația pediatrie boli infecțioase.
  • Construirea și dotarea unei noi clădiri pentru Secția de Psihiatrie Cronici, cost total estimat 2.560.400 de euro. În prezent activitatea se desfășoară în localitatea Baia de Arieș, la o distanță de peste 100 km de SJU Alba, într-o clădire cu un puternic grad de uzură (fizică și morală). Se dorește edificarea unei noi clădiri, la standardele impuse de condițiile actuale, pe acelașii amplasament cu Secția de Boli Infecțioase.
  • Reparație capitală și schimb de destinație din Școala Postliceală Sanitară în Secție de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie și extindere ambulatoriu,  costurile sunt estimate la 6.500.000 de euro. În prezent, Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie asigură servicii medicale pentru toți locuitorii județului Alba și funcționează în imobilul situat în municipiul Alba Iulia, str. Unirii nr. 1-3, în cadrul Cetății Alba-Carolina, clădirea fiind considerată monument istoric, motiv pentru care nu se pot face modificări la aceasta pentru a se realiza circuitele sanitare funcționale impuse de normativele legale în vigoare pentru desfășurarea activității medicale, astfel că spitalul nu mai poate obține autorizațiile specifice de funcționare pentru această locație. De asemenea, clădirea în care funcționează Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie este cuprinsă în proiectul Primăriei Alba Iulia privind restaurarea Cetății Alba-Carolina pentru care există și un PUZ aprobat de Ministerul Culturii, cu scopul de a amenaja spații culturale. Se dorește amenajarea Secției de Recuperare la o nouă locație, fiind nevoie de lucrări de modernizare și extindere pentru clădirea existentă în Alba Iulia, str. Petru Dobra nr.2.

Pentru toate aceste componente ale proiectului „Extinderea și modernizarea activității Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” sunt demarate studiile tehnico-economice, ba mai mult, pentru obiectivul privind modernizarea și extinderea blocului operator studiul de fezabilitate este în curs de predare beneficiarului. Deci ele sunt proiecte mature, așa cum cere Planul Național de Relansare și Reziliență. Pentru a asigura ca și pentru celelalte 7 obiective documentațiile tehnico-economice, mai exact studiile de fezabilitate și documentațiile DALI, să fie „livrate” în cel mai scurt timp, consilierii județeni dezbat mâine aprobarea cheltuirii a 798.071 de lei (adică 163.704 de euro), astfel încât proiectul general să poată fi depus cât mai repede.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

TOPUL NEGRU al liceelor din Alba: Unde s-a intrat cu medii sub 5, la repartizarea computerizată 2024. La trei școli, ultima medie de admitere a fost puțin peste 3

Ziarul Unirea

Publicat

în

TOPUL NEGRU al liceelor din Alba: Unde s-a intrat cu medii sub 5, la repartizarea computerizată 2024. La trei școli, ultima medie de admitere a fost puțin peste 3 Rezultatele admiterii la liceu 2024 a absolvenților de clasa a VIII-a au fost publicate pe admitere.edu.ro și la avizierele liceelor la ora 12:00. Admiterea la liceu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea