Rămâi conectat

Politică Administrație

Beniamin Todosiu (copreședintele USR-PLUS Alba): Viitorii parlamentari au obligația să elimine toate pensiile speciale și să aducă echitatea între pensionarii români

Unirea Ziarul

Publicat

în

Beniamin Todosiu (copreședintele USR-PLUS Alba): Viitorii parlamentari au obligația să elimine toate pensiile speciale și să aducă echitatea între pensionarii români

Viitorii parlamentari au obligația să elimine toate pensiile speciale, astfel încât toți pensionarii români să fie egali în fața statului și să primească pensia după aceleași reguli. Acesta este unul dintre proiectele pe care le voi susține, alături de colegii din Alianța USR-PLUS, în viitorul Parlament al României. Ne dorim să eliminăm privilegiile inechitabile și să tratăm pensionarii cu aceeași unitare de măsură.

În prezent, în România avem două sisteme de pensii în funcție de persoane. Cu toții contribuim după aceleași reguli, dar nu toți primim pensiile după aceleași reguli. Marea majoritate a românilor primesc pensie în funcție de cât au contribuit, pe când o minoritate primește după diverse sisteme de calcul instituite prin legi speciale. Aceste pensii se numesc în mod uzual „speciale” deoarece sunt instituite prin legi speciale. În legislație ele poartă denumiri diverse precum „pensii de serviciu” sau „indemnizații pentru limită de vârstă”. Definim pensiile speciale ca acele pensii acordate prin legi speciale și plătite din bani publici.

Dacă vă întrebați cât de mare este presiunea acestor pensii pe bugetul de stat, vă spunem că în 2020, România va cheltui peste 10 miliarde de lei doar cu pensii speciale. S-a ajuns la situații hilare cu pensii speciale în valoare de 74.000 de lei (peste 15.000 de euro), în timp ce pensia medie este de aproximativ 1.300 de lei (270 de euro). De asemenea sute de mii de pensionari români trăiesc lunar cu 704 lei (147 de euro), cât reprezintă pensia minimă.

În județul Alba cea mai mare pensie specială aflată în plată depășește 34.000 de lei, echivalentul a peste 7.000 de euro, în timp ce pensia minimă de asigurări sociale este în valoare de 1.229 lei și pensia medie de agricultori este 504 lei.

Într-un top 10 al pensionarilor de lux din județul Alba, pensiile speciale încep de la 24.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro) și ajung la peste 34.000 de lei (peste 7.000 de euro).

Vechea clasă politică ne spune public că își dorește desființarea acestor pensii, însă în realitate ele au tot crescut și s-au adăugat noi categorii de pensionari speciali. Din 2016 și până în 2019, suma totală cheltuită de statul român pe pensii speciale a crescut cu 57%!

Acest sistem de pensii rezervat celor pe care statul a vrut să-i privilegieze este injust, inechitabil și mult prea scump pentru ce ne putem permite. De aceea USR a inițiat primul proiect de lege din România de desființare a pensiilor speciale. La scurt timp au apărut și proiecte ale altor partide, dar care nu acopereau toate pensiile speciale. După o luptă legislativă grea împotriva pensiilor speciale, parlamentul a decis contopirea proiectului USR de desființare a pensiilor speciale cu proiectul altui partid, care era scris în mod vădit neconstituțional. După acest moment, USR a inițiat un proiect de impozitare cu 90% a tuturor pensiilor speciale, peste pragul de 5 pensii minime. Proiectul este momentan blocat în parlament.

Soluția cea mai bună va fi desființarea definitivă a tuturor pensiilor speciale pentru toate categoriile de pensionari speciali. Aceștia ar pierde numai pensia specială, nu și cea contributivă. Toți români ar fi egali în fața statului și ar primi pensia după aceleași reguli. Pentru militarii, pentru care nu s-au calculat și perceput contribuții, pensia ar fi calculată exact la fel precum o pensie contributivă pe baza soldelor și sporurilor pe care le-au primit de la statul român.

Beniamin Todosiu

Candidat USR-PLUS pentru Camera Deputaților


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Satul Dumitra, din comuna Sântimbru, va avea rețea de canalizare: A fost semnat contractul de finanțare

Bera Larisa

Publicat

în

Satul Dumitra, din comuna Sântimbru, va avea rețea de canalizare: A fost semnat contractul de finanțare Astăzi, 22 iulie 2024, a fost semnat contractul de finanțare al proiectului care prevede construirea rețelei de canalizare în satul Dumitra din comuna Sântimbru, a anunțat Ioan Iancu Popa, primarul comunei Sântimbru. Citește și: FOTO | Două stații de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea