Rămâi conectat

Actualitate

Creșterea pensilor cu 40% propusă în parlament. Cât ar putea primii românii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creșterea pensilor cu 40% propusă în parlament. Cât ar putea primii românii

Parlamentul nu este de acord cu ceea ce a decis Guvernul, respectiv cu măsura majorării pensiilor cu 14%, și ca urmare propune acum creșterea pensiilor cu 40%, valoare stabilită prin noua lege a pensiilor. Astfel, dacă măsura majorării pensiilor cu 40% va ajunge să se aplice, punctul de pensie va avea o valoare de peste 1.750 de lei.

OUG nr. 135/2020, prin care Guvernul a decis cu ce procent să crească în toamna asta pensiile a ajuns în Parlament, ca toate ordonanțele, unde trebuie să fie aprobată (cu eventuale modificări chiar) sau respinsă.

Comisiile parlamentare au eliminat din Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 prevederile care stabileau că, începând cu 1 septembrie, punctul de pensie crește cu 14% și ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei.

Asta înseamnă că, dacă legea se va aplica așa cum a trecut de comisii, pensiile vor trebui majorate la valorile stabilite de viitoarea lege a pensiilor, și anume, punctul de pensie va trebui majorat până la valoarea de 1.775 de lei.

Această creștere ar putea aduce mari mari probleme bugetare pentru Guvern, în următorii ani. Anul trecut, Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României atrăgea atenția asupra majorării pensiilor din septembrie 2020.

Potrivit acestuia, o creștere mai mică a pensiilor, dar care poate fi suportată de bugetul statului, este de preferat unei creșteri mai mari, dar care poate să aducă probleme mari tuturor.

Totodată, prin amendamentele aduse proiectului la comisii se propune și abrogarea prevederii legate de amânarea creșterii salariilor profesorilor, adică și veniturile acestora s-ar putea majora în acest an.

Așa cum stabilește tot OUG nr. 135/2020, salariile angajaților din educație vor crește la nivelul prevăzut pentru anul 2022 abia din septembrie 2021, nu de anul acesta, așa cum ar fi trebuit.

Ședința de plen în care senatorii și deputații vor vota proiectul legislativ în discuție este programată, de principiu, pentru săptămâna viitoare.

Atenție! Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Explozie de locuri de muncă la stat în 2024: 5.000 de posturi noi, doar în luna august. În ce domenii s-au făcut cele mai multe angajări

Bera Larisa

Publicat

în

Explozie de locuri de muncă la stat în 2024: 5.000 de posturi noi, doar în luna august. În ce domenii s-au făcut cele mai multe angajări Conform unei platforme de angajări online, 20.000 de posturi noi au fost scoase la bătaie în acest an, dintre care 5.000 doar în luna august. 10% din totatul ofertelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea