Rămâi conectat

Actualitate

Legea antibullying, în dezbatere: Ce acțiuni vor fi considerate, la școală, violență psihologică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a pus acum în dezbatere publică și normele de aplicare a Legii bullyingului, aducând astfel o serie de clarificări asupra formelor pe care le poate îmbrăca violența psihologică, după ce, spre sfârșitul anului trecut, legislația privind violența psihologică sau, după cum mai este aceasta cunoscută, bullying a intrat în vigoare.

În contextul în care, în luna noiembrie a anului trecut, a intrat în vigoare Legea nr. 221/2019, document care a introdus în Legea educației naționale noțiunea de bullying și o serie de măsuri ce au ca scop reducerea numărului de cazuri ce implică violența psihologică, autoritățile din învățământ au lansat acum, prin intermediul unui proiect de hotărâre de Guvern, și normele de aplicare ale acesteia.

În primul rând, proiectul de HG aflat acum în dezbatere la MEC și care, pentru a se putea aplica, are nevoie de adoptarea Guvernului și de oficializare stabilește tipurile de acțiuni ce se pot manifesta în mediul școlar și care vor putea fi încadrate în categoria bullyingului. Mai exact, vorbim despre acțiuni de bullying între elevi, între profesori și elevi, între părinți și elevi (în spațiul școlii) și între părinți și profesori (de asemenea, în spațiul școlii).

Apoi, proiectul de HG definește și formele de bullying, indiferent de tipul acestuia (verbal, emoțional/nonverbal, fizic, relațional – inclusiv sexual, deposedare de bunuri sau electronic – cyber bullying).

Astfel, în seria formelor de bullying intră utilizarea de apelative denigratoare, tachinarea, insultele, poreclirea, țipetele, sarcasmul, minciuna, bârfa, amenințările verbale, șantajul, jignirile repetate, privirile sau gesturile amenințătoare repetate, intimidarea, gesturile de excludere, lovirea, bătaia, împiedicarea, îmbrâncirea, plesnirea, blocarea căii, înghesuirea sau împingerea.

Totdată, în categoria bullyingului intră și agresiunile sexuale (hărțuire, atingere, avansuri etc.), răspândirea de zvonuri malițioase, insultarea în locuri publice, cererea de bani, bunuri sau echipamente (însoțită de amenințări), furtul sau trimiterea de mesaje repetate supărătoare, amenințătoare, insultătoare, obscene, filmări/imagini/mesaje denigratoare la telefon sau computer, ridiculizarea prin crearea unui profil sau a unui blog fals (ce conţine informaţii umilitoare) și publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fără acordul persoanei în cauză.

În fine, proiectul de HG prevede și procedura ce se va aplica atunci când sunt sesizate sau semnalate situaţii de bullying la nivelul unei școli. Primul pas al procedurii este raportarea situației de bullying. Acest lucru va putea fi făcut de orice persoană (implicată direct sau martoră) către conducerea școlii sau către alte persoane ce se pot implica în astfel de cazuri (învățător, diriginte, consilier școlar, cadru didactic de serviciu pe școală etc).

Următorul pas este investigarea situației de bullying raportate, în vederea stabilirii măsurii în care este vorba, într-adevăr, despre un comportament de bullying, ce persoane sunt implicate, forma de manifestare a acestuia, contextul, cauzele și posibile soluții de rezolvare.

Ultimul pas al procedurii de intervenție în cazurile de bullying este reprezentat de desfășurarea unor acțiuni pentru rezolvarea situației raportate. Astfel, dacă este vorba despre o situație de bullying în care sunt implicați doar elevi, învățătorul sau dirigintele clasei va purta discuţii cu elevii direct implicaţi în situaţia de bullying, iar părinții acestora vor fi contactați și invitați la o discuție, pentru a analiza situația și a se stabili, de comun acord, un plan de consiliere psihopedagogică pentru copii.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre situațiile de bullying în care sunt implicate cadre didactice, procedura va implica convocarea, de către directorul școlii, a Comisiei de disciplină, care, în urma analizei cazului, va propune o soluție de rezolvare.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

4 septembrie 2024 | COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte județe din țară: Disconfort termic ridicat cu temperaturi maxime de până la 37 de grade

Bera Larisa

Publicat

în

4 septembrie 2024 | COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte județe din țară: Disconfort termic ridicat cu temperaturi maxime de până la 37 de grade ANM a emis mierucuri, 4 septembrie, noi avertizări cod galben și portocaliu de caniculă în Alba și alte județe din țară. Se vor înregistra temperaturi maxime […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea