Rămâi conectat

Actualitate

Renunțarea la scutirea impozitului pentru angajații din domeniul IT. Care ar fi rezultatul și ce consecințe ar avea

Ziarul Unirea

Publicat

în

IT-iștii sunt printre puținii angajați scutiți de impozitul pe venit. Conform unor analiști economici, renunțarea la această scutire ar aduce la buget 1 mld. lei pe an. La finalul anului trecut erau 100.000 de angajaţi din IT&C care beneficiau de scutirea de impozit pe venit, iar salariul mediu brut era de 12.000 de lei, adică 7.020 de lei net

Premierul Ludovic Orban susţine în continuare renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajaţi din domeniul IT şi afirmă că trata­men­tul fiscal egal al cetăţenilor şi al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării PNL. Dacă ar renunţa la scutirea de impozit pe venit în cazul angajaţilor din IT&C, guvernul ar câştiga 196 de milioane de euro pe an.

În noiembrie anul trecut erau 100.000 de angajaţi din IT scutiţi de impozitul pe venit, conform bilanţului fostului ministru al comunicaţiilor Alexandru Petrescu.

Câştigul salarial mediu brut al angajaţilor din IT este cel mai mare din economie, de mai mult de 12.000 de lei în noiembrie 2019, conform datelor INS.

La un salariu brut de 12.000 lei lunar, venitul impozabil după aplicarea contri­buţiilor sociale este de 7.800 lei. Prin urmare, în cazul aplicării impozitului pe venit de 10%, suma ar scădea cu 780 de lei, iar un angajat în IT ar câştiga un salariu net de 7.020 de lei.

Dacă sunt 100.000 de angajaţi în IT&C care vor plăti 780 de lei pe lună, la bugetul de stat vor veni fonduri suplimentare în valoare de 78 de milioane de lei lunar, respectiv 936 de milioane de lei (196 mil. euro) pe an, conform calculelor făcute de ZF.

Consultantul fiscal Emilian Duca crede că renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată IT-iştilor ar putea contribui la creşterea ve­niturilor la bugetul de stat, dar ar produce efec­te negative precum exodul forţei de muncă.

„Renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată unor angajaţi din domeniul IT ar putea avea două efecte. Primul este creşterea veniturilor la bugetul de stat. Pentru că angajaţii din IT sunt persoane cu salarii mari, ar veni mulţi bani spre bugetul de stat. Al doilea efect poate să fie cel al exodului forţei de muncă spre alte ţări sau găsirea de către angajaţi a unor metode prin care să obţină o impozitare mai mică precum crearea de PFA (persoană fizică autorizată) sau microîntre­prin­deri“, afirmă el.

Sursa: zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

4 septembrie 2024 | COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte județe din țară: Disconfort termic ridicat cu temperaturi maxime de până la 37 de grade

Bera Larisa

Publicat

în

4 septembrie 2024 | COD GALBEN și PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte județe din țară: Disconfort termic ridicat cu temperaturi maxime de până la 37 de grade ANM a emis mierucuri, 4 septembrie, noi avertizări cod galben și portocaliu de caniculă în Alba și alte județe din țară. Se vor înregistra temperaturi maxime […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea