Rămâi conectat

Ştirea zilei

Scrisoare deschisă a unui primar din APUSENI către Guvernul României: „Nu putem să ne batem joc de tradiție, de istoria moților, de urmașii noștri”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scrisoare deschisă a unui primar din APUSENI către Guvernul României: „Nu putem să ne batem joc de tradiție, de istoria moților, de urmașii noștri”

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, primarul orașului Câmpeni, Ioan Călin Andreș, deplânge dispariția târgurilor tradiționale de animale din zona moților, târguri care pe lângă componenta evidentă de vânzare și cumpărare a animalelor, era și un adevărat eveniment social pentru comunitate.

Primarul iși asigură locuitorii că va face tot posibilul pentru ca în următoarele luni să redeschidă Târgul tradițional de animale la Câmpeni.

„În calitate de primar al orașului Câmpeni, Capitala Țării Moților, vă aduc la cunoștință faptul că pe raza localității Câmpeni nu au mai fost organizate târguri de animale datorită apariției pestei porcine la nivelul țării.
Ceea ce vreau să evidențiez este faptul că pesta porcină o dată ce a fost descoperită, au fost de îndată luate măsuri prin tăierea sau sacrificarea animalelor. Prin urmare, multe familii cu o situație financiară precară s-au trezit fără mâncarea „cea de toate zilele”. În zona noastră, sunt multe familii care depind de animalele din gospodărie, unele pentru a asigura hrana zilnică, altele pentru a ajuta la diferite munci agricole.

Târgurile tradiționale de la Câmpeni atrăgeau mulți fermieri care își vindeau sau cumpărau porci, vite, oi, cai, etc. Erau oameni care așteptau cu nerăbdare târgul de animale, își calculau veniturile pentru a mai achiziționa sau vinde câte un animal. Târgul nu reprezenta doar vânzarea de animale, era prilej pentru ca toată zona țării Moților să vină la Câmpeni, să socializeze, să discute diferite teme de interes național, eu îmi aduc foarte bine aminte când, copil fiind, mergeam cu părinții mei la târg, nu neapărat pentru a cumpăra sau vinde ceva, ci pentru „eveniment”, pentru turta dulce și hăinuțe noi.

Târgurile de animale datează de sute de ani, nu putem opri definitiv comerțul de animale doar pentru că așa a hotărât Uniunea Europeană.

Creșterea animalelor atât pentru zona Munților Apuseni cât și a altor părți ale țării a reprezentat alături de muncile agricole, principala îndeletnicire a oamenilor. Avem diferite ferme agricole în țară, avem posibilitățile necesare pentru a produce în țara noastră și a trăi de pe urma muncii noastre. Importăm foarte multe alimente, carne, produse lactate, produse de panificație, etc, apoi verificând eticheta constatăm că acestea conțin mai mulți aditivi alimentari decât produsul în sine.

Uniunea Europeană a hotărât interzicerea târgurilor de animale, în urma cărora au apărut diferite expoziții de animale. Nu putem să ne batem joc de tradiție, de istoria moților, de urmașii noștri.
În speranța că atât eu, primarul orașului Câmpeni cât și locuitorii din zona Munților Apuseni vom primi un răspuns favorabil, vă mulțumim pentru înțelegere și așteptăm vești bune” , se arată în scrisoarea deschisă a primarului orașului Câmpeni


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la Geoagiu, comuna Râmeț: Un autoturism implicat. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Geoagiu, comuna Râmeț: Un autoturism implicat. Intervin pompierii cu trei autospeciale Un accident rutier a avut loc marți noaptea la Geoagiu, în comuna Râmeț. Intervin pompierii cu trei autospeciale. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A1 Sebeș-Deva: Trei persoane rănite și un autoturism făcut praf Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea